current views are: 7

18 Ιανουαρίου 2016
Δημοσίευση05:17

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους συνδικάτα και αγρότες για το ασφαλιστικό

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων κατά του σχεδίου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό ετοιμάζουν το επόμενο διάστημα, και πριν έρθει το νομοσχέδιο στη Βουλή, πολλά συνδικάτα ενώ και οι αγρότες που ήδη έχουν βγάλει σε κάποιες περιοχές τα τρακτέρ στους δρόμους σχεδιάζουν κλιμάκωση του αγώνα.

Δημοσίευση 05:17’

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων κατά του σχεδίου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό ετοιμάζουν το επόμενο διάστημα, και πριν έρθει το νομοσχέδιο στη Βουλή, πολλά συνδικάτα ενώ και οι αγρότες που ήδη έχουν βγάλει σε κάποιες περιοχές τα τρακτέρ στους δρόμους σχεδιάζουν κλιμάκωση του αγώνα.

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων κατά του σχεδίου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό ετοιμάζουν το επόμενο διάστημα, και πριν έρθει το νομοσχέδιο στη Βουλή, πολλά συνδικάτα ενώ και οι αγρότες που ήδη έχουν βγάλει σε κάποιες περιοχές τα τρακτέρ στους δρόμους σχεδιάζουν κλιμάκωση του αγώνα.

Ήδη η ΓΣΕΕ έχει προκηρύξει 24ωρη γενική απεργία για τις 4 Φεβρουαρίου ενώ χθες βγήκαν στους δρόμους της Αθήνας αλλά και της Θεσσαλονίκης, μαζί με ομοσπονδίες της ΑΔΕΔΥ και άλλα συνδικάτα.

«Το τι θα κάνουμε μέχρι την απεργία της 4ης Φεβρουαρίου δεν το έχουμε αποφασίσει ακόμα, από Δευτέρα θα δούμε. Προφανώς θα κάνουμε και συλλαλητήρια, θα συναντηθούμε και με άλλους επιστημονικούς φορείς, τους επαγγελματοβιοτέχνες, και θα δούμε πως θα γεμίσουμε το διάστημα» δηλώνει στο Newpost ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.

«Δεν είναι μόνο ότι είναι μη βιώσιμο δημοσιονομικά, είναι και ηθικά μη βιώσιμο. Χαϊδεύει μια πελατεία και καταστρέφει αυτούς που πρόκειται να βγουν στη σύνταξη και τους νέους ασφαλισμένους», τονίζει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ για το σχέδιο του ασφαλιστικού.

Σειρά κινητοποιήσεων τις επόμενες ημέρες ετοιμάζει και η ΑΔΕΔΥ, πριν το επόμενο μεγάλο συλλαλητήριο και τη γενική απεργία που έχει ήδη αποφασίσει η ΓΣΕΕ. «Σίγουρα θα κάνουμε και άλλες δράσεις μέχρι τις 4 του μήνα, ώστε να γενικευθεί ο αγώνας, αλλά θα το αποφασίσουμε την Τρίτη οπότε και θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή», δήλωσε στο Newpost το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ Οδυσσέας Ντριβαλάς.

Όπως είπε αυτό μπορεί να περιλαμβάνει από «μια νέα απεργία και συλλαλητήριο μέχρι καταλήψεις δημόσιων κτηρίων και περιφερειακά συλλαλητήρια σε μεγάλες πόλεις στην επαρχία». Όσον αφορά στο χθεσινό συλλαλητήριο δηλώνει ότι «η συμμετοχή ήταν ικανοποιητική, όχι βέβαια αυτή που θέλαμε και περιμέναμε αλλά ένα πρώτο δείγμα».

«Ταφόπλακα» για τους γιατρούς χαρακτηρίζει το ασφαλιστικό ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης και προαναγγέλλει «δυναμικές και κλιμακούμενες κινητοποιήσεις». «Είναι ταφόπλακα για τους μικρούς γιατρούς της γειτονιάς και βέβαια απόλυτη ταφόπλακα για τους νέους συναδέλφους που δεν έχουν  προοπτική να προσληφθούν σε καμιά θέση στο ΕΣΥ και συγχρόνως δεν μπορούν να έχουν και επιχειρηματική δυνατότητα, στο ιατρείο», τονίζει στο Newpost  και προσθέτει ότι η επόμενη κινητοποίηση σε συνεργασία με άλλους επιστημονικούς φορείς προγραμματίζεται για την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου ενώ τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου θα προχωρήσει σε κινητοποίηση μόνος του ο ιατρικός σύλλογος.

Μπλόκο στη Νίκαια ετοιμάζονται να στήσουν οι αγρότες της Θεσσαλίας, πιθανότατα στις 21 του μήνα, όπως ανέφερε στο Newpost ο Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Καρδίτσας. «Τα τρακτέρ βρίσκονται ήδη στις πλατείες των χωριών, έχουμε σύσκεψη των ομοσπονδιών σήμερα και έχουμε καταλήξει στο να στήσουμε μπλόκο στη Νίκαια, με πιθανή ημερομηνία στις 21 του μήνα. Θα το αποφασίσουμε σήμερα» αναφέρει ο θεσσαλός αγροτοσυνδικαλιστής, τονίζοντας ότι: «Όποιος είναι στον ΟΓΑ δεν πρέπει να κάτσει στο σπίτι του γιατί είναι το τελειωτικό χτύπημα μαζί με το φορολογικό, και δεν πρέπει να περάσει με τίποτα».

Για μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, που θα ξεπεράσει τα 1000 τρακτέρ, κάνει λόγο ο Τριαντάφυλλος Τσινούλης, από τη Συντονιστική Επιτροπή μπλόκων Λάρισας, τονίζοντας ότι «η κορύφωση θα είναι στις 20 Ιανουαρίου που θα βγούμε στα Τέμπη».

Εξηγώντας τις επιβαρύνσεις που αναμένονται για τον αγροτικό κλάδο από τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σημειώνει ότι τετραπλασιάζονται οι εισφορές στον ΟΓΑ. Ως παράδειγμα αναφέρει ένα παραγωγό που βγάζει καθαρά το χρόνο 10.000 ευρώ. Όπως εξήγησε, μιλώντας στο Newpost, αυτός ο παραγωγός «θα πληρώσει 26% εφορία, συν 26% προκαταβολή φόρου, συν 27% εισφορά στον ΟΓΑ. Επιπλέον με αυτά που πληρώνουμε σαν νόμιμοι πολίτες και συνεπείς, ΕΝΦΙΑ, φόρο επιτηδεύματος και τέλη κυκλοφορίας μένουν 1000 ευρώ. Με αυτά μας λέει το κράτος να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε, να παράγουμε και να ζήσουμε τις οικογένειες μας. Εάν το βλέπετε εφικτό…»

«Τα πράγματα έχουν ξεφύγει από κάθε όριο, δεν είπαμε να μην φορολογηθούμε, αλλά τα μέτρα αυτά δεν γίνεται να περάσουν» τονίζει και συμπληρώνει: «Δεν θέλουμε να ενοχλήσουμε κανένα, όλοι έχουν το ίδιο πρόβλημα με εμάς, όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θέλουμε να είναι στο πλευρό μας όπως και εμείς θα τους βοηθήσουμε αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος να μας δώσουν σημασία, εφόσον το υπουργείο και η κυβέρνηση δεν μας δίνουν σημασία. Και απλά αναφέρω ότι τα προηγούμενα χρόνια και ο κ. Τσίπρας ανέβαινε στα τρακτέρ και έλεγε ότι δεν θα ξαναενοχλήσει τους αγρότες, και ότι όλα αυτά που ακούγονταν θα τα πάρει πίσω».

Την ίδια ώρα, και ενόψει των μπλόκων που ετοιμάζονται, καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι «ποινικοποιεί τις κινητοποιήσεις», αναφερόμενος στην αντικατάσταση του άρθρου 292 του Ποινικού Κώδικα με το άρθρο 27 που πλέον προβλέπει φυλάκιση έως και τρία χρόνια για παρεμπόδιση λειτουργίας κοινόχρηστης εγκατάστασης που εξυπηρετεί τη συγκοινωνία και ιδίως αυτοκινητοδρόμου, σιδηροδρόμου, αεροπλάνου, λεωφορείου, ταχυδρομείου ή τηλεγράφου που προορίζονται για κοινή χρήση, εάν η πράξη αυτή έχει σημαντική διάρκεια. Επιπλέον, αναφερόμενος στο άρθρο 28, που αναφέρεται στην αθώωση των παραπάνω πράξεων, και το οποίο προβλέπει ότι το δικαστήριο δύναται να απαλλάξει το δράστη από την ποινή, εφόσον η παρεμπόδιση είχε ασήμαντη διάρκεια ή ο δράστης τέλεσε την πράξη για την προάσπιση ευρύτερου κοινωνικού συμφέροντος, τονίζει ότι :  «μας βάζει πολλά ερωτήματα».

Επί ποδός κινητοποιήσεων βρίσκονται και οι αγρότες της Ημαθίας. «Εμείς τη Δευτέρα κάνουμε μια γενική συνέλευση, στη Βέροια, με όλους τους αγροτικούς συλλόγους της κεντροδυτικής Μακεδονίας για να συζητήσουμε το πώς θα εξελιχθούν οι κινητοποιήσεις», δήλωσε στο Newpost ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Αγροτών στη Βέροια Τάσος Χαλκίδης

«Η κατάσταση είναι τραγική, οι αγρότες όλοι είναι στο πόδι, είναι ανάστατοι, θα δώσουμε τη μάχη μας και από εκεί και πέρα θα δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα», συμπληρώνει υπενθυμίζοντας ότι : «Ήδη είμαστε απλήρωτοι για τις ζημιές του 2015».

«Εάν νομίζουν ότι με τέτοια φορολογία και εισφορές μπορεί να επιβιώσει ένας αγρότης και να ξανακαλλιεργήσει την επόμενη χρονιά, ας έρθουν να μας πάρουν τα χωράφια και να τα δουλέψουν αυτοί» τονίζει ο κ. Χαλκίδης.


σχετικα αρθρα