Λείψανα πεσόντων από την Ελλάδα, που υπηρετούσαν στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) κατά την περίοδο 1963-1965 και την τουρκική εισβολή του 1974 και θεωρούνταν αγνοούμενοι, θα παραδώσει σήμερα η κυπριακή κυβέρνηση σε ειδική τελετή, η οποία θα πραγματοποιηθεί παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος, Δημήτρη Βίτσα.

Τα λείψανα αυτά βρέθηκαν κατά τη διάρκεια εκταφών στις ελεύθερες και τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA ενώ σύμφωνα με την πρόεδρο της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, Μαρία Καλπουρτζή, η τύχη των μισών και πλέον Ελλήνων αγνοουμένων- πεσόντων δεν έχει μέχρι τώρα διακριβωθεί (υπολογίζονται σε 73). 

Στην Κύπρο βρίσκονται συγγενείς των αγνοουμένων-πεσόντων για να παραστούν στην τελετή παράδοσης των λειψάνων, τα οποία αύριο θα μεταφερθούν στην Αθήνα με μεταγωγικό αεροσκάφος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας θα πραγματοποιηθεί τιμητική τελετή και στη συνέχεια τα λείψανα θα παραδοθούν στους συγγενείς για ενταφιασμό.

Ήδη στην Αθήνα βρίσκεται από σήμερα ο κύπριος υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαϊδης, ο οποίος θα παραστεί και θα μιλήσει αύριο στην τελετή της υποδοχής των λειψάνων Ελλήνων πεσόντων, που συμπεριλαμβάνονταν στον κατάλογο των αγνοουμένων, ύστερα από πρόσκληση του Έλληνα ομολόγου του, Πάνου Καμμένου.