Σε κλοιό κακοκαιρίας βρίσκεται από σήμερα η χώρα με κρύο, χιόνια και βοριάδες που διαδέχτηκαν τις βροχοπτώσεις του Σαββατοκύριακου. Στα «λευκά» έχει ντυθεί η Βόρεια Ελλάδα με το χιόνι να φτάνει μέχρι και τη Θεσσαλονίκη. Ασθενείς χιονοπτώσεις αναμένονται και στην Αττική, δίχως ωστόσο να υπάρχουν προβλήματα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το δελτίο έκτακτων σήμερα αναμένονται τοπικές χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά-ημιορεινά καθώς και σε πεδινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, της Εύβοιας, των Σποράδων, των νησιών του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν των Κυκλάδων και της Κρήτης. Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά και Εύβοια, Αττική και Ανατολική Πελοπόννησος είναι οι περιοχές που θα χιονίσει μέχρι το βράδυ, ενώ αύριο ο παγετός θα είναι ολικός σε όλη την ηπειρωτική χώρα. Οι άνεμοι θα στραφούν σε βόρειους, που στα πελάγη θα φτάνουν τα 8 μποφόρ.

Στην Αττική, έχει ήδη χιονίσει στην Πάρνηθα, την Πεντέλη και την Ιπποκράτειο Πολιτεία ενώ μέσα σημειώνονται μικρής έκτασης χιονοπτώσεις στα Βόρεια Προάστια οι οποίες ενδεχομένως να επεκταθούν και στο κέντρο της Αθήνας.

Σημειώνεται πως ο δήμος Πειραιά θα διαθέσει θερμαινόμενους χώρους σε άστεγους και πολίτες που έχουν ανάγκη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, έχει διατεθεί για φιλοξενία το Υπνωτήριο Δομών Αλληλεγγύης στον 1ο όροφο του Πύργου στον Πειραιά στην Ακτή Ποσειδώνος 2, αλλά και το Β1 Κέντρο Αγάπης και Αλληλεγγύης στη Λ. Βασιλέως Γεωργίου Β' 9-11.

Στα λευκά έχουν ντυθεί από τα ξημερώματα οι περισσότερες περιοχές της Θεσσαλονίκης. Πεζοδρόμια και σταθμευμένα οχήματα ακόμη και στο κέντρο της πόλης καλύφθηκαν από το χιόνι, που άρχισε να πέφτει μετά τα μεσάνυχτα. Κλιμάκια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκονται επί ποδός για να διασφαλίσουν την ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων.

Στην πόλη του Ηρακλείου, το μεσημέρι σημειώθηκε χαλαζόπτωση, ενώ επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες και ισχυροί άνεμοι.

Χιονόπτωση σημειώθηκε και στη Λήμνο αλλά και τη Λέσβο.

Πυκνό χιόνι έπεφτε από τα ξημερώματα ακόμη και μέσα στην πόλη του Βόλου, αλλά από το πρωί η χιονόπτωση σταμάτησε, ενώ στο Πήλιο η σφοδρή χιονόπτωση από το απόγευμα της Κυριακής και καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας, έχει δημιουργήσει προβλήματα στους δρόμους και στην κίνηση των αυτοκινήτων.

Στα λευκά ντύθηκε και η ορεινή Άρτα. 

Το κύμα της κακοκαιρίας αναμένεται να αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά από το μεσημέρι της Τρίτης, όταν και αναμένονται τοπικές βροχές.

Με αντιολισθητικές αλυσίδες εξακολουθεί να γίνεται, λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, η κυκλοφορία των οχημάτων στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο της Αχαΐας και της Ναυπακτίας.

Στην Αχαΐα, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα που κινούνται στις επαρχιακές οδούς Καλαβρύτων - Διακοπτού μέσω Μεγάλου Σπηλαίου, Καλαβρύτων - Πατρών μέσω Χαλανδρίτσας, Καλαβρύτων - Αιγίου μέσω Πτέρης, Καλαβρύτων - Κλειτορίας μέσω Πριόλιθου και Λουσών, Πούντας -Καλαβρύτων, καθώς και στον δρόμο που συνδέει τα Καλάβρυτα με το χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής.

Προβλήματα στον Έβρο

Η κακοκαιρία, προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στον Έβρο, όπου διακόπηκαν προσωρινά τα σιδηροδρομικά δρομολόγια στο τμήμα Αλεξανδρούπολη-Δίκαια και αντιστρόφως λόγω των έντονων βροχοπτώσεων.

Οι επιβάτες που κινούνται από και προς τη Δίκαια θα μετεπιβιβάζονται σε λεωφορεία στο σταθμό Αλεξανδρούπολης, μέχρι να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία της γραμμής.

Οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα σε όλο τον νομό Έβρου​ και ιδιαίτερα στους δήμους Σουφλίου, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας, οι οποίοι από σήμερα είναι σε επιφυλακή εξαιτίας της απελευθέρωσης νερών του φράγματος του Ιβαϊλοβγκραντ της Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σουφλίου, Βαγγέλης Πουλιλιός, τρεις επιχειρήσεις στην Κορνοφωλιά υπέστησαν μεγάλες ζημίες όταν εισχώρησαν σε αυτές νερά από υπερχείλιση τοπικού χειμάρρου, τα οποία υπερπήδησαν το ανάχωμα της Κορνοφωλιάς.

Ο δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης, εξέφρασε την ανησυχία του για τη στάθμη του νερού στον Ερυθροπόταμο που είναι στα 6 μέτρα και εξακολουθεί να ανεβαίνει, αλλά και του ποταμού Έβρου που αγγίζει τα 4 μέτρα.

Τέλος σε παρεμβάσεις για αποκατάσταση προβλημάτων που προκλήθηκαν από τα καιρικά φαινόμενα, σε Κυπρίνο, Κόμαρα και Βύσσα προχώρησε ο δήμος Ορεστιάδας.

Πού έχουν κλείσει οι δρόμοι

Στην Ορεστιάδα, λόγω βροχόπτωσης διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στην:

 • Διαδημοτική οδό Ν. Βύσσας - Καστανεών.
 • Γέφυρα επαρχιακού δικτύου Πενταλόφου -Πλάτης.
 • Κάτω τμήμα του κόμβου θυρέας επί της Επ. Ο. Ορμενίου -Αλεξανδρούπολης.
 • Διαδημοτική οδό Δικαίων - Διλόφου, λόγω κατάκλισης του οδοστρώματος από λάσπες.
 • Διαδημοτική οδό Κριού - Διλόφου, υπάρχει καθίζηση σε ένα σημείο του δρόμου.
 • Διαδημοτική οδό Ευγενικού - Βρυσικών, λόγω κατάκλισης του δρόμου από ποσότητες νερού.
 • Παλιά γέφυρα Ερυθροποτάμου στο 1ο χλμ. της Επ. Ο. Διδυμοτείχου - Μεταξά.

Λόγω βροχοπτώσεων στην περιοχή Έβρου, καθώς και στις γειτονικές χώρες (Βουλγαρία, Τουρκία), έχει σημειωθεί αύξηση της στάθμης των υδάτων στους ποταμούς της περιοχής.

 • Εισροή υδάτων ποταμού Έβρου στην περιοχή Ορμενίου Ορεστιάδας, 729 m3 ανά δευτερόλεπτο (αυξητική τάση).
 • Περιοχή Βύσσας Ορεστιάδας (σημείο ένωσης υδάτινων μαζών: Έβρου, Άρδα και Tunca) 924 m3 ανά δευτερόλεπτο (αυξητική τάση).
 • Εισροή υδάτων από Βουλγαρία μέσω του Άρδα (φράγμα Κυπρίνου Ορεστιάδας), 625 m3 ανά δευτερόλεπτο (αυξητική τάση).
 • Ύψος στάθμης υδάτων Ερυθροποτάμου (παραπόταμος Έβρου) στην περιοχή Διδυμοτείχου 6 μ. (όριο συναγερμού 6,80 μ.).
 • Ύψος στάθμης υδάτων ποταμού Έβρου στην περιοχή Πυθίου Διδυμοτείχου 4,45 μ. (όριο συναγερμού 5,70 μ.).

Στην Πέλλα έχει κλείσει η δημοτική οδός από Τ.Κ. Κερασιάς Δήμου Έδεσσας, έως Χ/Κ Βόρρας, λόγω χιονιού – παγετού.

Στη Φλώρινα έχει κλείσει η επαρχιακή οδός Φλώρινας-Καστοριάς (μέσω Βιτσίου), από το 18ο χλμ.

Στα Τρίκαλα στην επαρχιακή οδό Καλαμπάκας-Διάβας- Καστανιάς – Ασπροποτάμου, διεκόπη η κυκλοφορία, γιατί λόγω έντονων συνεχόμενων βροχοπτώσεων, προκλήθηκε καθίζηση τσιμεντένιας κολώνας (πυλώνα) στο μέσο της υφιστάμενης γέφυρας του Πηνειού ποταμού, μήκους περίπου (200) μέτρων, στο ύψος της Διάβας του Δήμου Καλαμπάκας. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μέσω της γέφυρας Σαρακίνας.

Μετά από υπερχείλιση του ποταμού Πηνειού, στην Κλοκοτού του Δήμου Φαρκαδόνας, κατακλύσθηκε με νερά καλλιεργήσιμη έκταση (150) περίπου στρεμμάτων καθώς επίσης και τμήμα της επαρχιακής οδούς Κλοκοτού Τρικάλων - Μαραθέας Καρδίτσας, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων, στο ύψος της γέφυρας Κλοκοτού. Δεν απειλήθηκαν κατοικημένες περιοχές και ανθρώπινες ζωές. Στάθμη υδάτων ανοδική.

Στη Λάρισα διεκόπη η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Αμπελώνα-Δελερίων, από το 3ο χλμ, λόγω αυξημένου όγκου υδάτων Τιταρησίου ποταμού. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από τη Ν.Ε.Ο. Λάρισας-Κοζάνης.

Στα Ιωάννινα έκλεισε η επαρχιακή οδός Κουτσελιού - Δροσοχωρίου (Παραεγνατία), στο 20ο χλμ., από συσσώρευση υδάτων.

Στη Θεσπρωτία κλειστή λόγω της υπερχείλισης του ποταμού Καλαμά είναι η επαρχιακή οδός Νεραΐδας – Σαγιάδας, από το 8ο έως 11,5ο χλμ.

Κλειστά σχολεία στη Βόρεια Ελλάδα

Κλειστά λόγω του παγετού θα παραμείνουν αύριο Τρίτη τα σχολεία όλων των βαθμίδων στις δημοτικές ενότητες Πολυγύρου, Ανθεμούντα και Ζερβοχωρίων, σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου. Με καθυστέρηση περίπου 45' θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της μέρας στα σχολεία της δημοτικής ενότητας Ορμύλιας, καθώς επίσης και σε αυτά της παραλιακής ζώνης (Γερακινή - Καλύβες, Όλυνθος), τα οποία θα λειτουργήσουν μετά τις 9 το πρωί.

Τη συνηθισμένη ώρα θα καθίσουν αύριο στα θρανία τους οι μαθητές πρωτοβάθιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον δήμο Λαγκαδά, σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, μετά τη σημερινή ανάπαυλα (σήμερα Δευτέρα τα σχολεία έμειναν κλειστά).

Με απόφαση του δημάρχου Φλώρινας, Ιωάννη Bοσκόπουλου, τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου θα παραμείνουν κλειστά -όπως και σήμερα Δευτέρα- λόγω του χιονιά. Οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.

Βάσει του συνηθισμένου ωραρίου θα λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί και στον δήμο Αμυνταίου. Ωστόσο, τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα λειτουργήσουν περίπου μια ώρα αργότερα από το κανονικό τους πρόγραμμα τόσο στον δήμο Αμυνταίου, όσο και σε εκείνον των Πρεσπών, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και του ισχυρού ψύχους.

Στις 9.30 το πρωί θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους, με απόφαση του δημάρχου Κοζάνης, Λευτέρη Ιωαννίδη, τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου, λόγω πρόβλεψης πολύ χαμηλών θερμοκρασιών. Οι αίθουσες των σχολείων θα είναι πάντως ανοιχτές από τις 8.15 το πρωί, ενώ οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.

Κλειστά θα παραμείνουν την Τρίτη τα σχολεία όλων των βαθμίδων(πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) στον δήμο Εορδαίας, καθώς και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, κατόπιν απόφασης του δημάρχου, Σάββα Ζαμανίδη.

Λόγω της πρόβλεψης για ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, ο δήμαρχος Σερβίων  –  Βελβεντού, Αθανάσιος Κοσματόπουλος, αποφάσισε ότι τα μαθήματα σε όλες τις σχολικές μονάδες του δήμου (και τους παιδικούς σταθμούς) θα ξεκινήσουν στις 9.30 το πρωί.

Με απόφαση τέλος του δημάρχου Γρεβενών, Γιώργου Δασταμάνη, αύριο Τρίτη τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου θα λειτουργήσουν στις 9.30 το πρωί.