Σε καρναβαλικούς ρυθμούς μπαίνει και επίσημα απ' αυτό το Σάββατο η Πάτρα, με την τελετή έναρξης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Γεωργίου, με τη συμμετοχή 106 μουσικών, χορευτών και τραγουδιστών από έξι χώρες και φυσικά χιλιάδων Πατρινών.

Η κοινωφελής επιχείρηση του δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας» έχει σχεδιάσει ένα πρόγραμμα δράσεων που θα εξελιχθούν καθ΄όλη την διάρκεια της ημέρας και θα κορυφωθούν με τη βραδινή τελετή έναρξης στις 9 το βράδυ, που αναμένεται να τραβήξει μέχρι αργά τη νύχτα  με dj που θα αναλάβουν τη διασκέδαση στην πλατεία. 

Οι δράσεις θα αρχίσουν από τις 10 το πρωί με το μουσικό άρμα και τον τελάλη να δίνουν γιορτινή ατμόσφαιρα, διαλαλώντας στους δρόμους της Πάτρας. Στις 11.30 το πρωί θα ξεκινήσει από το Ρωμαϊκό Ωδείο η πομπή του τελάλη και της καρναβαλικής συνοδείας του, με κατεύθυνση το δημαρχείο. Εκεί στις 12 το μεσημέρι θα γίνει η παράδοση του καρναβαλικού λαβάρου στο δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη.

Ταυτόχρονα η μπάντα του δήμου θα παιανίζει αποκριάτικη μουσική και θα ακολουθήσει η παραδοσιακή ρίψη σοκολατών από τους συλλόγους των σοκολατοριχτών: «Σοκολατορίχτες», «Σοκολατομαχίες», «Σοκολατοδρομίες», «Σοκολατομανίες» και «Σοκολατοπαίκτες».

Το λάβαρο του πατρινού καρναβαλιού 2016 θα εγκατασταθεί από τον δήμαρχο στο δημαρχείο, σηματοδοτώντας εμβληματικά τη μεγάλη γιορτή της πόλης, παραμένοντας εκεί μέχρι το τέλος των εκδηλώσεων, δηλαδή στις 13 Μαρτίου.