Να κατεβάσουν ρολά και να βγουν στους δρόμους μαζί με άλλους εργαζόμενους και συνδικάτα, ενάντια στην εφαρμογή του σχεδίου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό, αποφάσισαν οι έμποροι για τις 4 Φεβρουαρίου, ημέρα της γενικής απεργίας που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, όπως ανακοίνωσε η ΕΣΕΕ.

Έτσι σχεδιάζουν πανελλαδικό πανεμπορικό συλλαλητήριο με σημείο συγκέντρωσης την έδρα της ΕΣΕΕ, στην οδό Μητροπόλεως, και καλούν όλους τους εμπόρους, τους Εμπορικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες από όλη την επικράτεια, να συμμετάσχουν μαζικά σε αυτό.

Σε ανακοίνωσή της η  ΕΣΕΕ αναφέρει ότι στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό «συνειδητά και υπεύθυνα δέχτηκε την αύξηση 1% των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών για την επικουρική ασφάλιση, προκειμένου η κυβέρνηση να προετοιμάσει και να παρουσιάσει ένα ασφαλιστικό βιώσιμο, δίκαιο και ανταποδοτικό, χωρίς την πίεση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος».  «Ως εκ τούτου, ο εμπορικούς κόσμος αντιδρά απέναντι σε ένα ασφαλιστικό σχέδιο που δεν βγάζει πουθενά» προσθέτει.

Παράλληλα, με το κλείσιμο των καταστημάτων, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΕΕ, ομόφωνα πήρε τις εξής αποφάσεις:

Άμεση ενημέρωση όλων των εμπόρων σε όλη την Ελλάδα για τις θέσεις, τις παρατηρήσεις και τις τεκμηριωμένες προτάσεις της ΕΣΕΕ επί του ασφαλιστικού σχεδίου.

Συνάντηση εντός της τρέχουσας εβδομάδος με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων και ενημέρωσή τους για τις θέσεις της ΕΣΕΕ και τις επιπτώσεις που θα έχει το συγκεκριμένο ασφαλιστικό σχέδιο στην κοινωνική συνοχή του εμπορικού κόσμου.

Συνεργασία με τους άλλους κοινωνικούς εταίρους και το πανελλαδικό όργανο των εργαζομένων στο εμπόριο, την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας για την πραγματοποίηση κοινών δράσεων στα πλαίσια του κλεισίματος των εμπορικών καταστημάτων.

Η ΕΣΕΕ τονίζει ότι με το κλείσιμο των καταστημάτων εκφράζει την αγωνία της «για τους πληττόμενους συναδέλφους στον ΟΑΕΕ» και ζητεί από κυβέρνηση και δανειστές να αντιληφθούν «ότι εκπροσωπούμε έναν κλάδο εξαντλημένο, υπό οικονομική επίθεση και στα όρια του οριστικού λουκέτου, ανίκανο να δεχτεί υπέρμετρη "ασφαλιστική φορολογία" και έναν κόσμο αγανακτισμένο, ο οποίος, κάθε φορά που λέει "δόξα τω Θεώ, επιβίωσα και πάλι" στο τέλος κάθε μήνα, αντί για συνειδητή επιβράβευση δέχεται κατά ριπάς νέες εκπλήξεις και προβλήματα "λερναίας ύδρας" που κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την καθημερινότητά του και δραματικά αγωνιώδη την προσπάθειά του να κρατήσει το μαγαζί του ανοικτό».