Τον ύστατο φόρο τιμής έστω και 40 χρόνια μετά απέτισαν σήμερα οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε έξι πεσόντες στην Κύπρο, οι οποίοι μέχρι και πριν από λίγους μήνες θεωρούνταν αγνοούμενοι.

Μετά την ταυτοποίηση των οστών που έγινε στην Κύπρο σήμερα τα λείψανα έφτασαν στην Ελευσίνα, όπου και πραγματοποίηθηκε επιμνημόσυνη δέηση, σε κλίμα συγκίνησης. Ακολούθησε πομπή στο ΥΠΕΘΑ όπου και τελέστηκε η επίσημη υποδοχή άφιξης των λειψάνων στην Ελλάδα, από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, παρουσία του υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Χριστόφορου Φωκαΐδη, εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων και εκπροσώπων συλλόγων συγγενών πεσόντων - αγνοουμένων και πολεμιστών της Κύπρου.

Τα λείψανα του συνταγματάρχη Σωτήρη Σταύρου, των εφέδρων ανθυπασπιστών Θεοφάνη Λουκάκη, Νικολάου Καβροχωριανού, Νικολάου Τσιγγαρόπουλου, Μάριου Βολακάκη και στρατιωτών Δημήτρη Τσούκα και Ζαχαρία Καρδάρα, μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα με ειδική πτήση μεταγωγικού αεροσκάφους C-130, συνοδεία του ΑΝΥΕΘΑ, Δημήτρη Βίτσα, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχου Ευάγγελου Αποστολάκη ΠΝ, του Αρχηγού ΓΕΕΦ, Αντιστράτηγου Γεωργίου Μπασιακούλη και του Α΄ Υπαρχηγού ΓΕΣ, Αντιστράτηγου Δημητρίου Θωμαΐδη.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, σε συνέντευξή του στον ρ/σ Real FM,  δήλωσε σχετικά: «θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και για τους υπόλοιπους 72 ακόμα αγνοούμενους Ελλαδίτες που έπεσαν στην Κύπρο και μέχρι τώρα, με τα μέσα που διέθετε η Πολιτεία, δεν είχαν αναγνωριστεί».

Επίσης, αναφερόμενος και σε άλλες περιπτώσεις, έκανε λόγο για «λογαριασμούς που οφείλει η πατρίδα να κλείσει αποδίδοντας τις οφειλόμενες τιμές σε ανθρώπους οι οποίοι είτε πολέμησαν και έπεσαν για την πατρίδα αλλά αγνοήθηκαν είτε κάποιοι τούς ξέχασαν».