Το Υπουργείο Παιδείας προχωρά άμεσα σε μαζικές απολύσεις εκατοντάδων συμβασιούχων διδασκόντων  στα Πανεπιστήμια και έκτακτου προσωπικού στα ΤΕΙ, στερεί δηλαδή τα Τμήματα από προσωπικό χωρίς το οποίο δεν μπορούν να λειτουργήσουν, μεθοδεύοντας μία πρωτοφανή υποβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών. Συγκεκριμένα, με έγγραφό του Υφυπουργού Πανάρετου προς τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ ανακοινώνεται ότι φέτος δεν θα δοθούν πιστώσεις σε κάθε ίδρυμα για να τις κατανείμει, αλλά το ίδιο το Υπουργείο θα αξιολογήσει τις ανάγκες των τμημάτων και θα προσφέρει συγκεκριμένες πιστώσεις για συγκεκριμένα μαθήματα.

 Ξεκαθαρίζει επίσης ότι τα τμήματα με περισσότερα από 25 μέλη ΔΕΠ δεν θα πάρουν καθόλου πιστώσεις, παρά μόνο ελάχιστες κατ’ εξαίρεση. Το ίδιο ισχύει και για τα ΤΕΙ με περισσότερα από 15 μέλη Ε.Π. Για τις εξελίξεις αυτές, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Ζ΄ αντιπρόεδρος της βουλής, Τάσος Κουράκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 «Η αυταρχικότητα και η αυθαιρεσία του Υπουργείου ξεπερνά πλέον κάθε προηγούμενο, καθώς καταργεί στην πράξη την αυτοτέλεια και το αυτοδιοίκητο των ιδρυμάτων, πολύ πριν την ψήφιση του νόμου-πλαισίου.

Μιλάμε για μία χυδαία επίθεση σε βάρος της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που συμπληρώνει όσα ήδη γνωρίζουμε. Δραματική μείωση των προϋπολογισμών των Ιδρυμάτων, πάγωμα διορισμών και εξελίξεων, αποψίλωση της φοιτητικής μέριμνας. Το Σεπτέμβριο τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν θα μπορούν πλέον να λειτουργήσουν. Μιλάμε για την απώλεια χιλιάδων μαθημάτων που δεν θα προσφέρονται πια, μιλάμε για υποβαθμισμένα πτυχία.

 Μιλάμε επίσης για τη βέβαιη απόλυση εκατοντάδων διδασκόντων σε όλη την Ελλάδα, ουσιαστικά για την καταδίκη μίας ολόκληρης γενιάς νέων επιστημόνων. Είναι πραγματικά δύσκολο να βρεθεί μία πολιτική περισσότερο ταξική και κοινωνικά άδικη από αυτήν που συστηματικά ακολουθεί το επιτελείο του Υπουργείου Παιδείας».