current views are: 10

20 Ιανουαρίου 2016
Δημοσίευση07:45

Σε κατάσταση πολιορκίας από τους αγρότες η χώρα- Δακρυγόνα και αβγά στην Κομοτηνή στον Αποστόλου (Βίντεο και φωτό)

Σε κατάσταση πολιορκίας βρίσκεται όλη σχεδόν η χώρα από τις κινητοποιήσεις των αγροτών που διαμαρτυρόνται για το ασφαλιστικό, με αποκορύφωμα τους αγρότες παραγωγούς που έστησαν… πάγκους λαϊκής έξω από το υπουργείο Εργασίας, ενώ δεν έλειψαν σοβαρά επεισόδια στην Κομοτηνή, όταν τα ΜΑΤ έριξαν δακρυγόνα και συμμετείχαν σε συμπλοκές με συγκεντρωμένους. 

Δημοσίευση 07:45’

Σε κατάσταση πολιορκίας βρίσκεται όλη σχεδόν η χώρα από τις κινητοποιήσεις των αγροτών που διαμαρτυρόνται για το ασφαλιστικό, με αποκορύφωμα τους αγρότες παραγωγούς που έστησαν… πάγκους λαϊκής έξω από το υπουργείο Εργασίας, ενώ δεν έλειψαν σοβαρά επεισόδια στην Κομοτηνή, όταν τα ΜΑΤ έριξαν δακρυγόνα και συμμετείχαν σε συμπλοκές με συγκεντρωμένους. 

Σε κατάσταση πολιορκίας βρίσκεται όλη σχεδόν η χώρα από τις κινητοποιήσεις των αγροτών που διαμαρτυρόνται για το ασφαλιστικό, με αποκορύφωμα τους αγρότες παραγωγούς που έστησαν… πάγκους λαϊκής έξω από το υπουργείο Εργασίας, ενώ δεν έλειψαν σοβαρά επεισόδια στην Κομοτηνή, όταν τα ΜΑΤ έριξαν δακρυγόνα και συμμετείχαν σε συμπλοκές με συγκεντρωμένους. 
 
Από άκρη σε άκρη της χώρας, οι αγρότες βρίσκονται σε δυναμική διαμαρτυρία που εξωτερικεύεται με κλείσιμο εθνικών οδών, συμβολικές καταλήψεις κτιρίων, ενώ στην διάρκεια της ημέρας αναμένεται να ενταθούν ακόμα περισσότερο οι κινητοποιήσεις. 
 
Στην Αθήνα, έξω από το υπουργείο Εργασίας, η πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών έχει συμβολικό χαρακτήρα και τα προϊόντα συνολικά τριών τόνων που έχουν στήσει στους πάγκους θα μοιραστούν δωρεάν στους περαστικούς.
 
Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες, οι αγρότες έστησαν πάγκους με πορτοκάλια, λάχανα, μήλα και άλλα εσπεριδοειδή, δημιουργώντας ένα κλίμα… λαϊκής αγοράς έξω από το υπουργείο. 
 

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παντελής Μόσχος δήλωσε ότι «μαζί με τους αγρότες που σήμερα βγαίνουν με τα τρακτέρ στους δρόμους ζητάμε να μην προχωρήσει η αύξηση των εισφορών για να μην καταστραφούμε».

Λίγο αργότερα, ο ίδιος υπογράμμισε ότι από τη συνάντηση δεν προέκυψε κάποια συμφωνία, ωστόσο, ορίστηκε νέο ραντεβού με τον κ. Κατρούγκαλο, αύριο, στις 14:30, στο υπουργείο Εργασίας.

Όπως υποστηρίζουν οι παραγωγοί, μία ενδεχόμενη αύξηση στις εισφορές τους ισοδυναμεί με αφανισμό του αγροτικού κόσμου και της πρωτογενούς παραγωγής.

Σύμφωνα με τον κ. Μόσχο:

Δεν λέμε ότι δεν θέλουμε να πληρώσουμε τους φόρους μας, αλλά αν στο εισόδημα με δεδομένη τη φορολογία, τις ασφαλιστικές εισφορές, αρχίζουν να προσμετρώνται τεκμήρια διαβίωσης, τότε ένας αγρότης με εισόδημα 5.000 ευρώ θα πρέπει να δίνει τα 4.000 ευρώ.

Μια μικρή ένταση επικράτησε με την αστυνομία την ώρα που προσπαθούσαν οι παραγωγοί να στήσουν τους πάγκους, ωστόσο έληξε χωρίς να υπάρει κάποια συνέχεια και αυτή τη στιγμή παραμένουν έξω απο το υπουργείο.

Στην Κομοτηνή ο Αποστόλου – ΜΑΤ έριξαν δακρυγόνα στους αγρότες

Μετά τα πρωινά επεισόδια ανάμεσα στους αγρότες και τα ΜΑΤ, έληξε το μεσημέρι η συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου με αντιπροσωπεία αγροτών από τη Ροδόπη και τον Έβρο.

Οι αγρότες εξερχόμενοι από τη συνάντηση δήλωσαν ότι ζήτησαν από τον κ. Αποστόλου να αποσυρθεί στο σύνολό του το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση και ότι θα παραμείνουν έξω από τις εισόδους της πρώην νομαρχίας αναμένοντας την έξοδο του υπουργού και των συνεργατών του.

Από την πλευρά του ο κ. Αποστόλου, σε δηλώσεις του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης με τους φορείς, είπε πως είναι διατεθειμένος να συνομιλήσει με τους αγρότες, να μεταβεί για διάλογο ακόμα και σε αγροτικά μπλόκα, αρκεί αυτό να το θέλουν οι αγρότες και οι εκπρόσωποι των συλλόγων και των συνδικαλιστικών τους φορέων, σημειώνοντας ότι «δεν είναι στην κουλτούρα της Αριστεράς ούτε η βία ούτε τα ΜΑΤ».

Αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται στον χώρο, ωστόσο μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν προχωρήσει σε κάποια επιχείρηση εξόδου του υπουργού και των συνεργατών του από την πρώην νομαρχία Ροδόπης.

Στη σύσκεψη των φορέων της Ροδόπης με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που προηγήθηκε, οι εκπρόσωποι των αγροτών είχαν δηλώσει ότι δεν δέχονται να μετέχουν στον διάλογο για το ασφαλιστικό, όπως τους είχε ζητήσει ο κ. Αποστόλου, ζητώντας και από τους υπόλοιπους φορείς να αποχωρήσουν.

Το πρωί είχε προκληθεί μεγάλη αναστάτωση έξω από το κτίριο της νομαρχίας Ροδόπης, όταν αγρότες επιχείρησαν να εισέλθουν στο χώρο όπου βρέθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου προκειμένου να παρουσιάσει σε ευρεία σύσκεψη το σχέδιο νόμου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. 

Η κατάσταση εκτραχύνθηκε όταν οι αγρότες άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα και να πετάνε αβγά, με συνέπεια τα ΜΑΤ που ήταν συγκεντρωμένα έξω από την περιοχή να ξεκινήσουν την χρήση χημικών.
 
 

Οι αγρότες απωθήθηκαν από δυνάμεις των ΜΑΤ που έκαναν χρήση δακρυγόνων.

 

Στην συνέχεια, ο Βαγγέλης Αποστόλου  θα επισκεφθεί επίσης την Καβάλα και την Ξάνθη για να παρουσιάσει το εν λόγω σχέδιο νόμου.

Με τα τρακτέρ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης – Απειλούν με κλείσιμο του τελωνείου

Την ίδια στιγμή, περισσότερα από 300 τρακτέρ βρίσκονται στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Αθηνών, με κατεύθυνση την πλατεία Αριστοτέλους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (δίπλα στο κεντρικό λιμάνι της πόλης), όπως επισήμανε ο αγροτοσυνδικαλιστής Φάνης Αλμπάνης.

 Όπως είπε ο ίδιος, αγρότες και κτηνοτρόφοι -από τις περιοχές Χαλάστρα, Μάλγαρα, Κύμινα, Σίνδο, Βραχιά και Βαλθαμά- κατευθύνονται στο κέντρο της πόλης, με στόχο «να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας για τα προωθούμενα μέτρα στο φορολογικό και το ασφαλιστικό».

 Αργότερα σήμερα, τα τρακτέρ θα αναχωρήσουν για τα διόδια Μαλγάρων, όπου και θα στηθεί μπλόκο «που θα παραμείνει στη θέση του επ’ αόριστον» επισήμανε ο κ. Αλμπάνης.

Στο μεταξύ, στάση αναμονής τηρούν αγρότες και κτηνοτρόφοι στο τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία και δεν αποκλείουν το κλείσιμο, εφόσον «αντίστοιχες κινήσεις πραγματοποιηθούν σε άλλα μέρη της Ελλάδας», όπως επισήμανε ο αγροτοσυνδικαλιστής Στέργιος Λιτός. 

 «Από αύριο ξεκινάμε κλείσιμο των συνόρων ανά τακτά χρονικά διαστήματα και δίνουμε προθεσμία μέχρι το Σάββατο στην κυβέρνηση, προκειμένου να αποσύρει το νομοσχέδιο για φορολογικό και ασφαλιστικό» ανέφερε ο ίδιος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι «αν δεν το πάρουν πίσω (το σχέδιο για το ασφαλιστικό) από το Σάββατο προχωράμε σε επ’ αόριστον κλείσιμο του τελωνείου».

Πορεία με τρακτέρ στα Ιωάννινα

Πορεία με τα τρακτέρ από τα σημεία προσυγκέντρωσης, τη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη και την Ανατολή, προς το κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων, πραγματοποίησαν σήμερα αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού, με προορισμό την Περιφέρεια Ηπείρου. Όπως υποστηρίζουν, το προωθούμενο ασφαλιστικό θα βάλει ταφόπλακα στον πρωτογενή τομέα και πιστεύουν ότι με τον αγώνα τους δεν θα περάσει.

Στην προσυγκέντρωση στη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη βρέθηκε, στις 10:30, ο επικεφαλής της ΛΑΕ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος χαιρέτησε τις κινητοποιήσεις των αγροτοκτηνοτρόφων και δήλωσε ότι μαζί με τους συνταξιούχους, τους επαγγελματίες και όλους τους πολίτες, «θα μπλοκάρουν το αντιασφαλιστικό έκτρωμα της κυβέρνησης»

Στην Άρτα, αγρότες και κτηνοτρόφοι έκλεισαν την εθνική οδό Άρτας-Αθήνας, στο ύψος του Κομποτίου. Από το πρωί είχαν παρατάξει τρακτέρ, αγροτικά και άλλα γεωργικά μηχανήματα στην εθνική οδό, ενώ σε ένδειξη διαμαρτυρίας έκαψαν σανό στον δρόμο και πέταξαν γάλα.

Μπλόκα στην Ημαθία 

Στην Ημαθία, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Πρωτοβουλίας Αγροτών, αλλά και άλλων ανεξάρτητων αγροτικών συλλόγων, στήνουν το μπλόκο στον κόμβο της Κουλούρας, ενώ αυτό στο Νισέλη Αλεξάνδρειας ενισχύεται διαρκώς.

 Όπως σημείωσαν ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, μέλος της Πρωτοβουλίας Αγροτών και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας, Παναγιώτης Μεσαλάς «θα μείνουμε στα μπλόκα για όσο χρειαστεί και δεν αποκλείεται να προχωρήσουμε σε αποκλεισμούς δρόμων».

Κινητοποιήσεις παρά το χιόνι στη Λάρισα   

Αποφασισμένοι να παραμείνουν πιστοί στο ραντεβού που έχουν δώσει, για σήμερα, στα Τέμπη, είναι οι αγρότες του Νομού Λάρισας, παρά τη συνεχή χιονόπτωση στον νομό που ξεκίνησε από τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ωστόσο, λόγω των καιρικών συνθηκών, η ώρα εκκίνησης των τρακτέρ από τα έξι σημεία προσυγκέντρωσης υπολογίζεται ότι θα καθυστερήσει ένα δίωρο περίπου.

Δηλαδή ενώ αρχικά ο σχεδιασμός ήταν να ξεκινήσουν γύρω στις 10 το πρωί, η ώρα εκκίνησης μετατέθηκε γύρω στις 12 το μεσημέρι καθώς αναμένεται και σταδιακή ύφεση της κακοκαιρίας.

Στο μεταξύ ,επί της ΠΑΘΕ βρίσκονται τέσσερα εκχιονιστικά μηχανήματα της «Αυτοκινητόδρομος ΑΙΓΑΙΟ»- στο κομμάτι του αυτοκινητοδρόμου που είναι στην δικαιοδοσία της – προκειμένου να παραμείνει η Εθνική Οδός ανοιχτή, ενώ αυτή την ώρα η κύρια ένταση της χιονόπτωσης εντοπίζεται από τον κόμβο Νίκαιας μέχρι τον κόμβο Γυρτώνης.

Από το μεσημέρι εκατοντάδες τρακτέρ Λαρισαίων αγροτών οδεύουν σε φάλαγγα προς τα Τέμπη, υπό την άμεση επίβλεψη της Αστυνομίας και αναμένεται να φθάσουν στον προορισμό τους μέσα στην επόμενη ώρα. Σύμφωνα πάντως με τους συντονιστές της μεγάλης εξόδου για το μπλόκο των Τεμπών, θα χρειαστούν περίπου δυο ώρες προκειμένου να διευθετηθεί η τοποθέτηση εκατέρωθεν του οδοστρώματος των γεωργικών μηχανημάτων.

Αύριο, εξάλλου, αναμένεται και έξοδος των τρακτέρ στον κόμβο Νίκαιας υπό τον συντονισμό των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας, με αγρότες από την Λάρισα, την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα.

Κατέλαβαν τα γραφεία του ΟΓΑ οι Κρητικοί αγρότες

Σε “εγρήγορση” είναι και οι αγρότες και στην Κρήτη για το ασφαλιστικό, ενώ από σήμερα το πρωί προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη στα γραφεία του ΟΓΑ στο Ηράκλειο, διεκδικώντας, μεταξύ άλλων, να μην εφαρμοστούν οι ρυθμίσεις στο νέο ασφαλιστικό και να μην επιβαρυνθούν περισσότερο φορολογικά.

Η Ομάδα Αμπελουργών Κρήτης έχει προχωρήσει σε μια μαζική κινητοποίηση των μελών της, όπως σε άλλες κινήσεις έχουν προχωρήσει και αντίστοιχες ομάδες αγροτών, με την προσδοκία η σημερινή συγκέντρωση να είναι μαζική.

Σημειώνεται ότι οι αγρότες έχουν οργανώσει και νέα διαμαρτυρία για τις 4 Φεβρουαρίου στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.

Δυναμικές κινητοποιήσεις και από τους αλιείς στη Θεσσαλονίκη

Δυναμικά στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι αλιείς στη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι «έδεσαν» τα πρώτα καϊκια στον Θερμαϊκό Κόλπο, στο ύψος της πλατείας Αριστοτέλους, που βρίσκεται κοντά στο κεντρικό λιμάνι της πόλης.

«Στην κινητοποίηση συμμετέχουμε όλοι οι ψαράδες από τον νομό Θεσσαλονίκης, αλλά και τις τριγύρω περιοχές και μπορεί ο καιρός μέχρι στιγής να μην επιτρέπει σε ορισμένους να έρθουν στο σημείο, ωστόσον μέχρι το μεσημέρι θα βρίσκονται εδώ, πάνω από 150 καϊκια», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Παράκτιων Αλιέων του νομού, Μάνθος Παγώνης.

Επί ποδός οι αγρότες και στη Νάξο 

Σε διαμαρτυρία για το νέο φορολογικό βρίσκονται από το πρωί και οι αγρότες στο νησί της Νάξου. Προχώρησαν μάλιστα σε κλείσιμο του λιμανιού και οι κτηνοτρόφοι έχυσαν γάλα σε όλο το μήκος του.

Ψήφισμα συμπαράστασης της ΕΝΠΕ

Την ίδια στιγμή, σήμερα, με ομόφωνο ψήφισμα του Διοικητικού της Συμβουλίου της, η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ),  συμπαρίσταται στις κινητοποιήσεις των αγροτών ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Όπως τονίζει το ψήφισμα:

Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στον δίκαιο αγώνα τους και θα είμαστε στο πλευρό τους, προκειμένου να ανατρέψουμε κάθε κατάσταση -που είναι εις βάρος τους- γιατί ότι εξοντώνει τους αγρότες, έμμεσα εξοντώνει και κάθε έναν από εμάς και συνολικά την πατρίδα μας, που αποστερείται κάθε παραγωγικής βάσης» υπογραμμίζει στο ψήφισμά της η ΕΝΠΕ. Και προσθέτει: «ενώνουμε τις φωνές μας με τους αγρότες και τον λαό της Ελλάδας για την απόσυρση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Δείτε το βίντεο:

Πηγή βίντεο: εφημερίδα Χρόνος


σχετικα αρθρα