Εκατόν δεκαπέντε χρόνια μετά από τις πρώτες αρχαιολογικές ανασκαφές που αποκάλυψαν την παρουσία του, το αρχαίο θέατρο της Λευκάδας απασχολεί ξανά τους αρχαιολόγους και την τοπική κοινωνία.

Όπως έγινε γνωστό τις προηγούμενες ημέρες, δοκιμαστικές τομές στην περιοχή του λόφου Κούλμου στη Λευκάδα αποκάλυψαν στα τέλη του 2015 την ύπαρξη αρχαίου θεάτρου. Οι νέες έρευνες επιβεβαιώνουν τα ευρήματα του  E. Krüger, βοηθού του μεγάλου αρχαιολόγου Wilhelm Dörpfeld , ο οποίος το 1901 πραγματοποίησε δοκιμαστικές ανασκαφές στην περιοχή όπου τοποθετείται η αρχαία κορινθιακή πόλη Νήρικος, πρώτη πρωτεύουσα του νησιού. Ο Krüger αναζητούσε στην περιοχή μυκηναϊκό οικισμό και απογοητευμένος εγκατέλειψε την έρευνα.

Η έρευνα ξανάρχισε πέρυσι με τη συμμετοχή του δήμου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνίας και Λευκάδας σε ιδιόκτητο μη απαλλοτριωμένο οικόπεδο της περιοχής και, όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια επίσημης ενημέρωσης του Δημοτικού Συμβουλίου από την προϊσταμένη της ΛΣΤ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτ/νιας και Λευκάδας, Ολυμπία Βικάτου, εντοπίστηκαν και νέα στοιχεία, τα οποία θα αποτελέσουν πυξίδα για τη μελλοντική έρευνα.

Η ανακοίνωση:

Ένα νέο αρχαίο θέατρο, μεγάλων διαστάσεων, έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στον λόφο του «Κούλμου», στη Λευκάδα. Στα τέλη του 2015 πραγματοποιήθηκαν δοκιμαστικές τομές στην εν λόγω περιοχή και συγκεκριμένα στην ιδιοκτησία Νικολάου Μικρώνη, στη βορειοανατολική πλαγιά του μεσαίου λοφίσκου του «Κούλμου», όπου διαμορφώνεται αμφιθεατρικό κατωφερές κοίλωμα που απολήγει σε ένα επίμηκες επίπεδο τμήμα.

Οι γνώσεις μας για το αρχαίο θέατρο της πόλης ήταν περιορισμένες, καθώς η ύπαρξή του δεν αναφέρεται καθόλου στις αρχαίες πηγές. Στις αρχές του 20ου αιώνα είχε πραγματοποιηθεί ολιγοήμερη ανασκαφική έρευνα, υπό τη διεύθυνση του γερμανού αρχαιολόγου Ε. Κrüger, συνεργάτη του W. Dörpfeld, στην εν λόγω τοποθεσία. Τα αποτελέσματα της ανασκαφής δεν δημοσιεύτηκαν διεξοδικά, αλλά στα ανασκαφικά ημερολόγια και σχέδια αναφέρεται ο εντοπισμός στοιχείων που σχετίζονται με αρχαίο θέατρο.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας πραγματοποίησε συνολικά δεκατρείς τομές και από τα αποτελέσματα των εργασιών επιβεβαιώθηκε η θέση του θεάτρου, καθώς εντοπίσθηκαν σειρές εδωλίων, τμήμα της ορχήστρας και τμήματα των αναλημματικών τοίχων του κοίλου και της σκηνής. Συγκεκριμένα, στις έξι από τις τομές εντοπίσθηκαν εδώλια λαξευμένα στον βράχο, βάθους κυμαινόμενου από 0,73 έως 0,90 μ. και ύψους από 0,22 έως 0,33 μ. Από την ορχήστρα εντοπίσθηκε τμήμα τοίχου σε κάτοψη τεταρτημορίου, πλάτους έως 0,60 μ. Όσον αφορά δε τον αναλημματικό τοίχο του κοίλου, αυτός εντοπίσθηκε σε μήκος 3 μ. και πλάτος έως 0,79 μ. Ο αναλημματικός τοίχος εντοπίστηκε σε μήκος 25 μ. και ύψος έως 0,75 μ.

Η συνέχιση της έρευνας, η ανάδειξη και η προστασία του μνημείου αποτελούν προτεραιότητα των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ο Δήμος Λευκάδας έχει ήδη σταθεί αρωγός της προσπάθειας και μαζί με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων προτίθενται να ενισχύσουν το έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων.