current views are: 8

21 Ιανουαρίου 2016
Δημοσίευση18:27

Μπλόκα και τρακτέρ σε όλη την Ελλάδα – Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Γιγαντώνεται το παναγροτικό μέτωπο με δεκάδες μπλόκα σε όλη τη χώρα και τους αγρότες να αποφασίζουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων κόντρα στα σχέδια της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό αλλά και τα νέα φορολογικά μέτρα.

Δημοσίευση 18:27’

Γιγαντώνεται το παναγροτικό μέτωπο με δεκάδες μπλόκα σε όλη τη χώρα και τους αγρότες να αποφασίζουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων κόντρα στα σχέδια της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό αλλά και τα νέα φορολογικά μέτρα.

Γιγαντώνεται το παναγροτικό μέτωπο με δεκάδες μπλόκα σε όλη τη χώρα και τους αγρότες να αποφασίζουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων κόντρα στα σχέδια της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό αλλά και τα νέα φορολογικά μέτρα. Κλειστή είναι η εθνική οδός Αθήνας – Θεσσαλονίκης στο ύψος των διοδίων των Μαλγάρων αλλά και η Εγνατία Οδός για δεύτερη ημέρα στο ύψος των Κερδυλλίων, ενώ από την Παρασκευή θα προχωρήσουν στο κλείσιμο και τα παρακαμπλτηρίων οδών. 

Οι αγρότες πραγματοποιούν από το πρωί συμβολικούς ωριαίους αποκλεισμούς τμημάτων του εθνικού οδικού δικτύου, ενώ δεν έλειψαν και λογομαχίες με οδηγούς που ήθελαννα περάσουν από τα μπλόκα.

Ένα από τα πιο ισχυρά μπλόκα είναι αυτό στον κόμβο της Νίκαιας, όπου έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 1.500 τρακτέρ, προερχόμενα κυρίως από την Καρδίτσα και την Λάρισα, αλλά και από τα Τρίκαλα. Τα τρακτέρ έχουν παραταχθεί σε διπλή σειρά δεξιά και αριστερά του οδοστρώματος και οι αγρότες του μπλόκου οργανώνονται για τις παραπέρα κινήσεις τους.

Πολύ δυναμικές κινητοποιήσεις και στο μπλόκο των Μαλγάρων, όπου έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 600 τρακτέρ και οι αγρότες προχωρούν σε κλείσιμο της Εθνικής Οδού Αθήνας  – Θεσσαλονίκης, ανά μια ώρα. Ένταση σημειώθηκε εκεί σήμερα όταν μια γυναίκα θέλησε να περάσει μέσα από τα μπλόκα

Εξίσου δυναμικό και το μπλόκο στον Προμαχώνα Σερρών, όπου έχουν παραταχθεί περισσότερα από 1.300 τρακτέρ. Ο Πρόεδρος των Αγροτών του Νομού Σερρών, Στέργιος Λίτος, προειδοποίησε ότι εάν η κυβέρνηση δεν αποσύρει το νομοσχέδιο τότε θα κλείσουν τα σύνορα και δεν θα φύγουν από το σημείο. Το συγκεκριμένο μπλόκο έχει δώσει προθεσμία στην κυβέρνηση έως το Σάββατο 23 Ιανουαρίου, προκειμένου να αποσύρει το νομοσχέδιο για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, αλλιώς όπως έλεγαν χθες «δεν θα φύγουμε από το σημείο».

Την ίδια ώρα εκατοντάδες τρακτέρ από τον Αλμυρό και το Βελεστίνο -πάνω από 600 όπως υπολογίζουν οι διοργανωτές- έχουν λάβει ήδη θέση στις Μικροθήβες και αναμένεται να προστεθούν σε αυτά περίπου 300 γεωργικοί ελκυστήρες από τα Φάρσαλα.

Υπό κατάληψη βρίσκεται η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων όπου έχουν αράξει περισσότερα από 700 τρακτέρ και υπάρχει σκέψη «να γίνονται συμβολικοί αποκλεισμοί και των παρακαμπτηρίων οδών, αλλά από αύριο» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γραμματέας της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων Γιάννης Παναγής.

Το μπλόκο της Κουλούρας στον Νομό Ημαθίας στήνεται στην Εγνατία οδό και ήδη αριθμεί περισσότερα από 250 τρακτέρ, ενώ ενισχύεται διαρκώς και την Παρασκευή θα γίνει «κατάληψη του οδοστρώματος» όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας Τάσος Χαλκίδης, μέλος της Πρωτοβουλίας Αγροτών.

Όσον αφορά στο μπλόκο των Τεμπών, μετά τη γενική συνέλευση των αγροτών, αποφασίστηκε ότι αύριο, Παρασκευή, από τις 12.00 μέχρι και τις 2.00 μ.μ. οι αγρότες χωρίς τρακτέρ και οχήματα θα αποκλείσουν το οδόστρωμα οπότε και αναμένεται διακοπή της κυκλοφορίας επί της ΠΑΘΕ για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Η αυριανή κίνηση θεωρείται ως «προειδοποιητική» στο πλαίσιο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων, ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται στο γενικό προσκλητήριο προς όλα τα μπλόκα που έχει απευθύνει για το Σάββατο το μεσημέρι το μπλόκο των Τεμπών, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός ενεργειών σε πανελλαδικό επίπεδο.

Κινητοποιήσεις και στο νομό Καβάλας με τους αγρότες να έχουν στήσει μπλόκο στον κόμβο της Χρυσούπολης όπου από χθες έχουν παραταχθεί περισσότερα από 400 τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, κλείνοντας την κυκλοφορία των αυτοκινήτων και στα δυο ρεύματα, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένεται ν’ αυξηθεί και άλλο ο αριθμός των αγροτών που θα συμμετέχουν στο μπλόκο.

Στον Πολύγυρο Χαλκιδικής περισσότερα από 30 τρακτέρ, έχουν παραταχθεί έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Νομού Χαλκιδικής όπου νωρίτερα κατέληξε πορεία διαμαρτυρίας αγροτών και κτηνοτρόφων, οι οποίοι επέδωσαν το ψήφισμά τους στον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη.

Στην Πελοπόννησο ενεργά παραμένουν τα μπλόκα για δεύτερη ημέρα σε Αχαΐα και Ηλεία, με τους αγρότες να έχουν παρατάξει τρακτέρ σε τρία σημεία της εθνικής οδού Πατρών-Πύργου και συγκεκριμένα στους κόμβους της Κάτω Αχαΐας, του Κουρτεσίου και της Μαραθιάς. 

Μπλόκα υπάρχουν και στη Λακωνία με τον δήμο Ευρώτα να  ζητά άμεση και δίκαιη λύση του αγροτικού προβλήματος.

Στον χορό των κινητοποιήσεων μπήκαν από το μεσημέρι και αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι παρέταξαν τρακτέρ στην εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στο ύψος του κόμβου της Ερμίτσας. Αύριο στις 11:00 το πρωί αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας έχουν προγραμματίσει να παρατάξουν τα τρακτέρ στην εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων, στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου.

 

 


σχετικα αρθρα