Ελάχιστα επηρεάζει τη χώρα μας η απόφαση της Ρωσίας να σταματήσει τις εισαγωγές λαχανικών από χώρες της ΕΕ, ύστερα από τον εντοπισμό του κολοβακτηριδίου «E.coli» σε αγγούρια της Ισπανίας, όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών, Γιώργος Φραγκίστας, γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φρούτων και Λαχανικών «Eucofel».
Πρόσθεσε ότι από τη χώρα μας έχει ήδη εξαχθεί το 90% των λαχανικών προς όλους τους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, προς την οποία και κατευθύνθηκαν 2.500 τόνοι αγγουράκια, από το σύνολο των 26.000 περίπου τόνων που θα εξάγει φέτος η Ελλάδα.

Ωστόσο, ο φόβος που απλώθηκε στους καταναλωτές, Έλληνες και ξένους, επηρεάζει τις τοπικές κοινωνίες κάθε κράτους, αφού όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου, Γιώργος Πολυχρονάκης, στα δημοπρατήρια της Ιεράπετρας στην Κρήτη, οι παραγωγοί πουλάν τα εσπεριδοειδή τους προϊόντα σε σχεδόν… μηδενικές τιμές, με αποτέλεσμα να δέχονται ισχυρό οικονομικό πλήγμα, παρόλο μάλιστα που τα προϊόντα τους είναι ελεγμένα και απόλυτα ασφαλή.

Στο πλαίσιο του πανικού που έχει απλωθεί, αλλά και του μη εντοπισμού της πηγής της μόλυνσης των λαχανικών, ο κ. Φραγκίστας έχει ήδη ζητήσει από τα αρμόδια όργανα της κυβέρνησης να πραγματοποιήσουν δειγματοληπτικούς ελέγχους στα Ελληνικά φρούτα, έτσι ώστε να διαπιστωθεί και πιστοποιηθεί η ασφάλειά τους.

«Η εξαγωγή των φρούτων από τη χώρα μας ξεκινά το τρέχον διάστημα και οφείλουμε να προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να πιστοποιήσουμε την ασφάλειά τους», επεσήμανε ο κ. Φραγκίστας, προσθέτοντας ότι «σε διαφορετική περίπτωση οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για τους Έλληνες παραγωγούς και όλους τους άλλους εμπλεκόμενους». Πάντως, όπως διευκρίνισε, απο δειγματοληπτικές λήψεις που έκανε ο σύνδεσμος, τα ελληνικά φρούτα είναι "απόλυτα ασφαλή", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Συνδέσμου τόνισε ότι η πορεία εξαγωγών της χώρας μας στα τρόφιμα εξαρτάται κατά 90% από τις καιρικές συνθήκες στην Ελλάδα και τις συνθήκες παραγωγής στα άλλα κράτη της ΕΕ και ελάχιστα στην οικονομική κρίση ή τις πολιτικές που ακολουθούνται.