Ούτε βήμα πίσω από τους αγρότες στο ασφαλιστικό και τα νέα φορολογικά μέτρα που τους βαραίνουν, με χιλιάδες τρακτέρ να έχουν παραταχθεί σε διάφορα τμήματα του εθνικού οδικού δικτύου και τα μπλόκα να εξαπλώνονται σε μεγάλο μέρος της χώρας. Κλειστή ανά δύο ώρες η Ε.Ο. Αθήνας - Θεσσαλονίκης στο ύψος των διοδίων στα Μάλγαρα.

Δείτε τον χάρτη των μπλόκων από το seleo.gr

Περισσότερα από 6.500 τρακτέρ είναι παρατεταγμένα σε κομβικά σημεία της Εγνατίας και της εθνικής οδού στην Ανατολική, Κεντρική και Δυτική Ελλάδα, με τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα να έχουν στήσει συνολικά 12 μπλόκα στην Ανατολική, Κεντρική και Δυτική Ελλάδα. Τη στήριξή τους στις κινητοποιήσεις των αγροτών και κτηνοτρόφων έδειξαν έμπρακτα σε πορείες και παραστάσεις διαμαρτυρίας και άλλοι επαγγελματικοί φορείς. Την ίδια ώρα οργανώνονται μπλόκα στην Πελοπόννησο και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Από την προσεχή Κυριακή 24 Ιανουαρίου στα αγροτικά μπλόκα θα βρίσκονται και φορτηγατζήδες και νταλικιέρηδες, ενώ τα εμπορικά καταστήματα σε διάφορους νομούς των προαναφερόμενων περιοχών, εξετάζουν να κατεβάσουν τα ρολά την ημέρα του πανελλαδικού συλλαλητηρίου που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη στις 28/1, ημέρα εγκαινίων της διεθνούς έκθεσης Agrotica.

Αύριο στα Τέμπη καθορίζεται η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων

Η σημερινή ημέρα αποτέλεσε για τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, την τελευταία που πραγματοποιούν συμβολικούς αποκλεισμούς στα οδοστρώματα και αύριο στη μεγάλη συνάντηση που οργανώνεται στα Τέμπη, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από όλα τα μπλόκα της χώρας, φαίνεται ότι «θα αποφασιστεί το επ’ αόριστον κλείσιμο των δρόμων», όπως επισήμαναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διάφοροι αγροτοσυνδικαλιστές από διαφορετικά μπλόκα.

Για μια ώρα έκλεισαν το ρεύμα κυκλοφορίας της εθνικής οδού από την Αθήνα προς τη Λαμία, οι αγρότες, οι οποίοι βρίσκονται στο 209 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, στον κόμβο της Ανθήλης, με περίπου 250 τρακτέρ.

Τα μπλόκα στην Βόρεια Ελλάδα

Στο τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, είναι συγκεντρωμένα περισσότερα από 1500 τρακτέρ, ενώ το μπλόκο ενδυναμώνεται διαρκώς και ενισχύεται με διάφορες παραγωγικές και επαγγελματικές ομάδες. Σήμερα πραγματοποιήθηκε πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο των Σερρών και επιδόθηκαν ψηφίσματα διαμαρτυρίας στα γραφεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται από τις 20/1 η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ κλείνουν και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι συμβολικά και όχι για περισσότερο από μισή ώρα κάθε φορά.

Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Δράμας, στο δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα. Σήμερα έγινε και πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Δράμας.

Στο νομό του Κιλκίς, το μπλόκο αριθμεί περισσότερα από 450 τρακτέρ και βρίσκεται επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Πεστριτσίου.

Στο Νομό Πέλλας, έχουν στηθεί τρία μπλόκα συνολικής δυναμικότητας 700 τρακτέρ και τις επόμενες ημέρες θα αποφασιστεί το σημείο που θα ενωθούν. Σήμερα βρίσκονται στον κόμβο Μελισσίου, στον περιφερειακό δρόμο Γιαννιτσά - Έδεσσα στον κόμβο Μανδάλου και λίγο πριν την γέφυρα στα Σέρβια στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Γιαννιτσών - Έδεσσας.

Στην είσοδο στη Χαλκηδόνα, είναι παρατεταγμένα περισσότερα από 500 τρακτέρ και προχωρούν σε συμβολικούς αποκλεισμούς, έχοντας το βλέμμα τους στραμμένα στο τι μέλει γενέσθαι σε πανελλαδικό επίπεδο.

Στα διόδια των Μαλγάρων υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα και κλείνουν συμβολικά το δρόμο ανά τακτά χρονικά διαστήματα και για όχι περισσότερο από δύο ώρες.

Στον κόμβο Νισελίου στην Εγνατία οδό Θεσσαλονίκης - Βέροιας, το μπλόκο αριθμεί πάνω από 500 τρακτέρ και λίγο πιο κάτω στον κόμβο της Κουλούρας, έχει στηθεί δύναμη άνω των 750 τρακτέρ.

Στο χορό των κινητοποιήσεων εισήλθε και ο νομός Χαλκιδικής, έχοντας παρατάξει 200 τρακτέρ -μέχρι στιγμής- στον κόμβο των Νέων Μουδανίων. Σήμερα πραγματοποιήθηκε και συμβολικός αποκλεισμός μισής ώρας.

Σε ευρεία σύσκεψη καλούν τους φορείς της Θεσσαλίας την Κυριακή στις 12 οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, οι οποίοι σήμερα το μεσημέρι πραγματοποίησαν γενική συνέλευση.

Στο μεταξύ συνεχίζεται η προσέλευση τρακτέρ στην περιοχή - οι διοργανωτές υπολογίζουν ότι έχουν ξεπεράσει πλέον τις δυο χιλιάδες - με αποτέλεσμα να γίνεται το αδιαχώρητο, τόσο επί της ΠΑΘΕ οπού έχουν παραταχθεί σε διπλή σειρά, αλλά πλέον και στον παράδρομο, όπου επίσης έχουν παραταχθεί τρακτέρ προκειμένου να χωρέσουν όλα. Γι’ αυτό και η διακοπή της κυκλοφορίας εξακολουθεί να ισχύει στην περιοχή και η κυκλοφορία για 30 χλμ περίπου, διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές που έχει υποδείξει από χθες η Αστυνομία.

Στο τελωνείο των Κήπων παραμένουν παρατεταγμένα τα αγροτικά μηχανήματα μετά τη λήξη το μεσημέρι της δίωρης διακοπής της κυκλοφορίας των οχημάτων στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Αγροτών Αλεξανδρούπολης Κώστα Αλεξανδρή, οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με καθημερινούς ολιγόωρους αποκλεισμούς του τελωνείου επ’ αόριστον.

Απόφαση για επανάληψη και αύριο του σημερινού αποκλεισμού, από τις 12 έως τις 2.00, του τελωνείου Καστανέων Ορεστιάδας, έλαβαν οι αγρότες του βορείου Έβρου, οι οποίοι το πρωί επέδωσαν ψήφισμα για τους λόγους της κινητοποίησής τους στις τελωνειακές αρχές, ζητώντας την κατανόηση και συμπαράστασή τους.

Όσον αφορά στην κυκλοφορία των οχημάτων κατά μήκος του νομού, διακόπτεται ανά διαστήματα από τα μπλόκα των αγροτών στην Εγνατία οδό στο ύψος του κόμβου του Αρδανίου καθώς και στον κόμβο Ριζίων Ορεστιάδας.

Πληθαίνουν τα μπλόκα στην Πελοπόννησο

Την εθνική οδό Πατρών - Πύργου, στο ύψος του κόμβου της Κάτω Αχαΐας, απέκλεισαν λίγο μετά τις 7 το απόγευμα οι αγρότες που έχουν παρατάξει τρακτέρ στην περιοχή. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των αγροτών, ο αποκλεισμός είναι συμβολικός και θα διαρκέσει για περίπου μία ώρα και  η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μέσω της παλαιάς εθνικής οδού. Στην περιοχή συνολικά υπάρχουν τρία μπλόκα και αύριο, Σάββατο, στις 11 το πρωί αναμένεται να στηθεί ακόμα ένα στον κόμβο Αιγίου.

Στους δρόμους οι αγρότες και του νομού Ηλείας με μπλόκα στο Κουρτέσει και τη Μαραθιά.

«Επί ποδός πολέμου» βρίσκονται και όλοι οι αγροτικοί σύλλογοι στη Μεσσηνία, με προσυγκεντρώσεις που οργανώνουν σήμερα και αύριο στις κεντρικές πλατείες των κωμοπόλεων του νομού, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους για ενιαία παμμεσηνιακή κινητοποίηση.

Την Κυριακή το πρωί, οι αγρότες θα συναντηθούν στην πλατεία της Μεσσήνης, όπου θα λάβουν αποφάσεις, σχετικά με τον τρόπο που θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους, ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση.

Ήδη, στη Μεσσήνη τα μέλη του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου έχουν παρατάξει περίπου 50 τρακτέρ πέριξ της πλατείας, ενώ από το πρωί  50 τρακτέρ έχουν παρατάξει στην Ε.Ο. Καλαμάτας - Πύλου (στο 36ο χιλιόμετρο περίπου) και οι αγρότες του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού.

Σε σημαντική συμμετοχή αγροτών στην παμεσσηνιακή κινητοποίηση ελπίζουν και οι επικεφαλής των υπό σύσταση αγροτικών συλλόγων Γαργαλιάνων και Φιλιατρών, παρότι αρχίζει στην περιοχή η καλλιεργητική περίοδος, όπου αγρότες και τρακτέρ βρίσκονται στα χωράφια για την προετοιμασία της φύτευσης των πρώιμων λαχανικών.

Την απόφασή τους να δημιουργήσουν μπλόκο στην Αρκαδία, αποφάσισαν σε συγκέντρωση που έγινε στην Κερασίτσα Τεγέας, ο αγροτοκτηνοτροφικός σύλλογος Αρκαδίας. Οι αγρότες στο πλαίσιο αυτό, αποφάσισαν αύριο Σάββατο το απόγευμα να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στην πλατεία Πετρινού στην Τρίπολη, και την Κυριακή στις 11.00 το πρωί έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του ΟΓΑ Πελοποννήσου με τρακτέρ κι αγροτικά αυτοκίνητα και εκεί θα ορίσουν το σημείο όπου θα κατευθυνθούν και θα δημιουργήσουν μπλόκο στην Αρκαδία.