Σε 43 ανέρχονται τα θύματα της σημερινής διπλής τραγωδίας με πρόσφυγες στην Καλόλιμνο και το Φαρμακονήσι, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό.

Οι νεκροί αυξήθηκαν κατά ένα άτομο καθώς ανασύρθηκε η σορός ακόμα μιας γυναίκας από το ναυάγιο στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Καλολίμνου, όπου συνολικά έχασαν τη ζωή τους 35 πρόσφυγες  (17 γυναίκες, 7 άνδρες και 11 παιδιά) ενώ έχουν διασωθεί 26 άτομα (22 άνδρες και 4 γυναίκες).

Στις έρευνες στη θαλάσσια περιοχή συμμετέχει πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού ενώ πενταμελές κλιμάκιο της Ομάδας Ειδικών Καταδύσεων της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών του Λιμενικού έχει ήδη φτάσει στην Κάλυμνο με ελικόπτερο που διετέθη από το ΓΕΕΘΑ και θα μεταβεί στο σημείο του ναυαγίου προκειμένου να συνδράμει στις προσπάθειες εντοπισμού περαιτέρω αγνοουμένων.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το σκάφος που ναυάγησε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες φέρεται να έχει βυθιστεί σε βάθος πολλών μέτρων, κάτι που καθιστά δύσκολες τις έρευνες των λιμενικών στο σημείο και στο να εντοπιστούν τυχόν εγκλωβισμένοι που πιθανόν να υπάρχουν σε αυτό. Οι ίδιοι διασωθέντες δεν μπορούν να διευκρινίσουν πόσα άτομα επέβαιναν σε αυτό και αν υπήρχαν άτομα μέσα στο αμπάρι.

Στο Φαρμακονήσι πνίγηκαν έξι παιδιά και δύο γυναίκες ενώ  διασώθηκε ένα κορίτσι και άλλοι 40 πρόσφυγες είχαν καταφέρει να βγουν μόνοι τους στη στεριά και μεταφέρθηκαν στη Λέρο.

Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με τις αρμόδιες κυβερνητικές δομές προκειμένου σταθμιστεί η ανάληψη περαιτέρω πρωτοβουλιών σε διεθνές επίπεδο με στόχο την αποφυγή εκδήλωσης παρόμοιων τραγωδιών στο μέλλον.

Με εντολή του Αρχηγού του σώματος Αντιναυάρχου Αθανάσιου Αθανασόπουλου, ο συντονισμός της επιχείρησης στην Καλόλιμνο έχει ανατεθεί στον Διοικητή της 8ης Περιφερειακής Διοίκησης Αρχιπλοίαρχο Ιωάννη Αργυρίου.