current views are: 7

23 Ιανουαρίου 2016
Δημοσίευση11:52

Aποκλεισμοί δρόμων από τους αγρότες – Ο «χάρτης» σε όλη την Ελλάδα – Φόβοι εμπόρων για «πάγωμα» της αγοράς

Συνεχίζονται και σήμερα στον Έβρο οι κινητοποιήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις επικείμενες αλλαγές σε ασφαλιστικό και φορολογικό.

Δημοσίευση 11:52’

Συνεχίζονται και σήμερα στον Έβρο οι κινητοποιήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις επικείμενες αλλαγές σε ασφαλιστικό και φορολογικό.

Συνεχίζονται και σήμερα στον Έβρο οι κινητοποιήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις επικείμενες αλλαγές σε ασφαλιστικό και φορολογικό.

Ειδικότερα, σε αποκλεισμό του τελωνείου των Κήπων προχωρούν οι αγρότες νοτίου Έβρου από τις 12 έως και τις 2.00 μετά το μεσημέρι, χωρίς μπλόκα στο οδικό δίκτυο της περιοχής αυτής. Οι αυριανές κινητοποιήσεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου αγροτών Αλεξανδρούπολης, Κώστα Αλεξανδρή ματαιώνονται λόγω των δράσεων, στο τελωνείο των Κήπων, της ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή).

Όσον αφορά στον βόρειο Έβρο σήμερα και αύριο υπάρχει αγροτικό μπλόκο στον κόμβο Καστανέων- Ριζίων (στη γέφυρα), από τις 11.00 έως τη 1.00 και από τις 4.00 έως τις 6.00 το απόγευμα. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου Γιάννης Μαργαριτίδης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως τα παρατεταγμένα αγροτικά μηχανήματα ουσιαστικά αποκλείουν το τελωνείο του Ορμενίου. Ως προς τη δυνατότητα μετακίνησης αύριο, των διαδηλωτών κατά του φράχτη στην περιοχή του τελωνείου των Καστανέων ο κ. Μαργαριτίδης εξήγησε ότι μπορούν να μεταβούν μέσω των παράδρομων, διευκρινίζοντας όμως την απόφασή τους να μη συσχετιστούν οι δύο δράσεις. «Εμείς δεν θα εμποδίσουμε κανέναν να διαδηλώσει. Δεν έχουμε όμως καμία σχέση. Παλεύουμε για κάτι άλλο. Δεν θέλουμε να πλησιάσουν το μπλόκο, εδώ έρχονται μόνο αγρότες».

Αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας έκλεισαν σε δύο σημεία την εθνική οδό Αντιρρίου– Ιωαννίνων

Σε δύο διαφορετικά σημεία απέκλεισαν οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας στις 12:00 το μεσημέρι την εθνική οδό Αντιρρίου- Ιωαννίνων. Ειδικότερα, η εθνική οδός έχει κλείσει στην γέφυρα του Ευήνου, κοντά στην κοινότητα Ευηνοχώρι και στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου, κοντά στο Αιτωλικό.

Σύμφωνα με τις συντονιστικές επιτροπές των αγροτών, ο αποκλεισμός της εθνικής οδού Αντιρρίου- Ιωαννίνων είναι συμβολικός και θα διαρκέσει περίπου δύο ώρες δηλαδή μέχρι τις 2:00 μετά το μεσημέρι.

Επίσης, αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας έχουν παρατάξει τρακτέρ στην περιοχή Άγιος Νικόλαος της Βόνιτσας.

Στο μεταξύ, αγρότες της Αιγιάλειας παρέταξαν σήμερα το πρωί τρακτέρ στην εθνική οδό Πατρών- Αθηνών, στο ύψος του Αιγίου, χωρίς όμως να προκαλούνται προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Όσον αφορά στα μπλόκα των αγροτών σε Αχαΐα και Ηλεία, εξακολουθούν να υπάρχουν σταθμευμένα τρακτέρ σε τρία σημεία της εθνικής οδού Πατρών- Πύργου και συγκεκριμένα στους κόμβους της Κάτω Αχαΐας, Κουρτεσίου, και Μαραθιάς.

Λαμία: Αποκλεισμοί των δρόμων από τους αγρότες σε πολλά σημεία σε Φθιώτιδα και Βοιωτία

Σε αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Αθηνών- Λαμίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας προχώρησαν οι αγρότες της Βοιωτίας σε δύο σημεία στο 90ό χιλιόμετρο στο ύψος της διασταύρωσης στίβων αλλά και στο 110 χιλ. στο ύψος του Κάστρου.

Όπως ανακοίνωσε η συντονιστική επιτροπή των αγροτών ο δρόμος θα μείνει κλειστός μέχρι τις 2 μετά το μεσημέρι. Πριν λίγο στο μπλόκο των αγροτών της Βοιωτίας στο Κάστρο βρέθηκε ο μητροπολίτης Θηβών και Λιβαδειάς Γεώργιος, ο οποίος εξέφρασε την συμπαράστασή του στους αγρότες δηλώνοντας πως «…και ο ίδιος είμαι αγροτόπαιδο και μπορώ να καταλάβω…».

Στη Λαμία το μπλόκο στο 210 χιλ. στο ύψος της Ανθήλης ενισχύθηκε και με τρακτέρ από την Στυλίδα. Επικεφαλής στο κομβόι που έφτασε στην Ανθήλη ήταν ο δήμαρχος Στυλίδας Απόστολος Γκλέτσος.

Οι αγρότες στην Ανθήλη έκλεισαν το ένα ρεύμα κυκλοφορίας κλείνοντας συγχρόνως και τους παράδρομους για την άνοδο από Αθήνα προς Λαμία. Έτσι ταλαιπωρία περιμένει τους οδηγούς που κινούνται στο οδικό δίκτυο με κατεύθυνση τη Λαμία καθώς η Τροχαία εκτρέπει την κυκλοφορία από το ύψος του Μπράλου στο 200ό χιλιόμετρο στην παλιά εθνική οδό αλλά και σε παράδρομους και στη συνέχεια μετά από την πόλη της Λαμίας παίρνουν κατεύθυνση προς Βόλο και Λάρισα επανερχόμενοι στην εθνική οδό. Οι αγρότες απειλούν να σκληρύνουν ακόμη περισσότερο τη στάση τους επιβάλλοντας δύο δίωρους αποκλεισμούς κάθε μέρα. Κάτι τέτοιο αναμένεται να συζητηθεί σήμερα το βράδυ συντονιστική τους επιτροπή ζητώντας από την κυβέρνηση απόσυρση του ασφαλιστικού και συζήτηση από μηδενική βάση με τον πρωθυπουργό.

Παράλληλα σε αποκλεισμούς των δρόμων προχώρησαν και οι αγρότες που βρίσκονται στην παλιά εθνική οδό από Λαμία προς Δομοκό, Καρδίτσα και Τρίκαλα στο 43ο χιλιόμετρο στο ύψος του Δρούγου.

Στην περιοχή έχουν μεταφερθεί τρακτέρ και από την περιοχή των Φαρσάλων και προχωρούν σε αποκλεισμούς της παλιάς Εθνικής οδού από Λαμία προς Λάρισα.

Σε ενδεικτικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Λαμίας- Αθηνών προχώρησαν λίγο μετά τις 13:00 και οι αγρότες που βρίσκονται συγκεντρωμένοι στο 140 χλμ. της εθνικής οδού Αθηνών Λαμίας στον κόμβο της Αταλάντης. Οι αγρότες έκλεισαν για μία ώρα περίπου το ρεύμα κυκλοφορίας από Λαμία προς Αθήνα αναγκάζοντάς την Τροχαία να εκτρέπει την κυκλοφορία στο παλιό δίκτυο και στους παραδρόμους.

Τέλος ένα νέο μπλόκο, των αγροτών της δυτικής Λοκρίδας, στήθηκε από σήμερα το πρωί στην παλιά εθνική οδό Λαμίας και Λιβαδειάς στο ύψος του παλιού Λεβέντη. Οι αγρότες της περιοχής μετακίνησαν εκεί δεκάδες τρακτέρ από Τιθορέα Ελάτεια και τα γύρω χωριά και προχωρούν σε αποκλεισμούς του δρόμου.

Οι έμποροι εκφράζουν την ελπίδα οι κλειστοί δρόμοι, στο πλαίσιο των αγροτικών κινητοποιήσεων, να μην «παγώσουν» την αγορά

Την ελπίδα οι κλειστοί δρόμοι στο πλαίσιο των αγροτικών κινητοποιήσεων να μην «παγώσουν» την αγορά της Θεσσαλονίκης, η οποία προσβλέπει στην τόνωση της κίνησης, που αναμένεται να φέρει το τελευταίο τετραήμερο του Ιανουαρίου η διεθνής έκθεση AGROTICA, εκφράζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης, Παντελής Φιλιππίδης.

«Όταν ένας κλάδος κινητοποιείται μαζικά, δεν μπορείς να πεις κάτι, αλλά ελπίζω πως οι αγρότες θα καταλάβουν ότι η AGROTICA είναι η δική τους έκθεση» σημειώνει και προσθέτει ότι η αγορά «είναι ζωντανός οργανισμός, που επηρεάζεται ακόμη και από μια βροχούλα, πόσο μάλλον από κλειστούς δρόμους».

Όπως επισημαίνει ο κ. Φιλιππίδης, αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει ελεύθερο δωμάτιο στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης για το Σαββατοκύριακο της AGROTICA κι αυτό ασφαλώς σημαίνει ότι οι χιλιάδες Έλληνες και ξένοι επισκέπτες που θα υποδεχτεί η πόλη θα αποδώσουν έσοδα στην αγορά της. «Αν όμως οι δρόμοι κλείσουν, όλα αναστέλλονται» σημειώνει και καλεί τους αγρότες να φροντίσουν να μην κλείσει και η αγορά, γιατί και οι έμποροι και οι επαγγελματίες πρέπει κι αυτοί να βγάλουν τα προς το ζην.

Βάσει προγραμματισμού η προετοιμασία της AGROTICA

Κανονικά και βάσει προγραμματισμού συνεχίζεται πάντως η προετοιμασία της 26ης διεθνούς έκθεσης γεωργικών μηχανημάτων, εξοπλισμού και εφοδίων «Agrotica 2016», η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 28-31 Ιανουαρίου 2016 στο διεθνές εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο Θεσσαλονίκης.

Παρότι αρχικά -ιδίως την Πέμπτη και την Παρασκευή- υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις, της τάξης των έξι-επτά ωρών, στη μεταφορά των υπερμεγέθων εκθεμάτων (πχ, γεωργικοί ελκυστήρες) στον χώρο της έκθεσης, λόγω των κλειστών δρόμων, η προετοιμασία επανήλθε από σήμερα στην κανονική της ροή, όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της διοργανώτριας ΔΕΘ-Helexpo AE, Κυριάκος Ποζρικίδης.

Κατά το τετραήμερο της διοργάνωσής της, η AGROTICA αναμένεται, σύμφωνα με τον κ. Ποζρικίδη, να υποδεχτεί χιλιάδες επισκέπτες, ξεπερνώντας την περσινή επισκεψιμότητα των 125.000 ατόμων. «Στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει πλέον ελεύθερο δωμάτιο για το τέλος του Ιανουαρίου» σημειώνει και προσθέτει ότι πολλοί θα είναι οι επισκέπτες που θα έρθουν από το εξωτερικό, αφού -μεταξύ άλλων- αναμένονται λεωφορεία με εκπροσώπους συνεταιρισμών από την πΓΔΜ, τη Βουλγαρία και τη Σερβία.

Πρόβλημα για την αγορά της Θεσσαλονίκης -και όχι μόνο- θα αποτελούσε σε κάθε περίπτωση τυχόν κλείσιμο των συνόρων από τους αγρότες, καθώς σε αυτή την περίπτωση μεγάλα φορτία προϊόντων και πρώτων υλών, που είτε εισέρχονται στη χώρα είτε εξέρχονται από αυτή, θα έμεναν εγκλωβισμένα, με ό,τι αυτό σημαίνει σε όρους τόσο οικονομικού κόστους, όσο και απώλειας της αξιοπιστίας των ελληνικών εξαγωγικών εταιρειών (καθώς δεν θα μπορούν να παραδώσουν τα προϊόντα τους στους συνεργάτες τους εντός των συμφωνημένων προθεσμιών).

Στο τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, βρίσκονταν το μεσημέρι του Σαββάτου παραταγμένα -χωρίς όμως να εμποδίζουν τη διέλευση των οχημάτων- περισσότερα από 1.500 τρακτέρ. Με βάση τις μέχρι στιγμής δηλώσεις των αγροτών δεν αναμένεται να προχωρήσουν σήμερα σε αποκλεισμό των συνόρων. Για το αμέσως επόμενο διάστημα όμως, φέρονται αποφασισμένοι να σκληρύνουν τη στάση τους και δεν αποκλείεται να προχωρήσουν σε επ’ αόριστον αποκλεισμό του τελωνείου.

Ηράκλειο: Τους κόμβους Αρχανών και Αγίου Σώζοντα απέκλεισαν οι αγρότες

Τους οδικούς κόμβους Αρχανών και Αγίου Σώζοντα στον δρόμο Ηρακλείου– Βιάννος απέκλεισαν σήμερα από το πρωί αγρότες από τις Αρχάνες και την ευρύτερη περιοχή.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε λίγο μετά τις 9:00 το πρωί όπου οι αγρότες με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα απέκλεισαν συμβολικά αρχικά τον κόμβο των Αρχανών και στη συνέχεια κινήθηκαν λίγο παρακάτω αποκλείοντας συμβολικά και τον κόμβο του Αγίου Σώζοντα.

Οι κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται ενάντια στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση καθώς και σε ένδειξη συμπαράστασης στις κινητοποιήσεις συναδέλφων τους απ’ όλη την Ελλάδα.

Τρίπολη: Αγρότες κατέλαβαν το Lidl στη Λακωνία. Στην Κορινθία πάνε να αποκλείσουν τον Ισθμό στα διόδια

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Πελοποννήσου πιο δυναμικά σήμερα στη Λακωνία και την Κορινθία.

Από τα ξημερώματα αγρότες μπλόκαραν την είσοδο του σουπερ μάρκετ Lidl που βρίσκεται ανάμεσα στη Σκάλα και το Βλαχιώτη, πετώντας περισσότερους από δύο τόνους πορτοκάλια και από τις 5.30 το πρωί μετακινήθηκε το μπλόκο του Βλαχιώτη στο Lidl καταλαμβάνοντας την είσοδο, μην επιτρέποντας στο προσωπικό να περάσει και το κρατούν κλειστό.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Ευρώτα Χρήστος Αναγνωστάκος, θα κρατήσουν κλειστό το σούπερ μάρκετ όλη την ημέρα και πρόσθεσε: «Θέλουμε να στείλουμε σαφές μήνυμα στη Γερμανία ότι δεν είμαστε βλάκες. Να ξέρουν ότι δεν έχουμε τίποτα με τον γερμανικό λαό, είναι φίλοι μας, αλλά με τη γερμανική κυβέρνηση που θέλει να μας εξαφανίσει και να επιβάλει καθεστώς κατοχής και εξαθλίωσης».

Στην Κορινθία οι αγρότες, νωρίτερα, από το μπλόκο της παλιάς Σωληνουργίας με μεγάλη δύναμη τρακτέρ και αγροτικών αυτοκινήτων έχοντας βάλει μαύρες σημαίες μπήκαν περίπου στις 12.00 στην πόλη της Κορίνθου και έκαναν αυτοκινητοπορεία μπλοκάροντας κυριολεκτικά το κέντρο της πόλης, ενώ αυτή την ώρα κατευθύνονται στον Ισθμό της Κορίνθου, προκειμένου να αποκλείσουν τη νέα εθνική οδό στα διόδια Καλαμακίου.

Στην Αργολίδα παραμένουν στα μπλόκα του Κουτσοποδίου οι αγρότες με μικρή σχετικά δύναμη τρακτέρ και στη Δαλαμανάρα με εβδομήντα τρακτέρ οι αγρότες της ΠΑΣΥ. Το απόγευμα στις 6.00 το ΠΑΜΕ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στην πλατεία Καποδίστρια στο Ναύπλιο και από εκεί θα ξεκινήσει αυτοκινητοπορεία μέχρι το μπλόκο της Δαλαμανάρας όπου θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στήριξης του αγώνα των αγροτών.

Ιωάννινα: Αγρότες και κτηνοτρόφοι βρίσκονται με τα τρακτέρ στους δρόμους, σε Θεσπρωτία και Άρτα, όπου έκλεισαν για μια ώρα τη γέφυρα

Την εθνική οδό ΙωαννίνωνΆρτας, στο ύψος τής γέφυρας στην είσοδο της πόλης, έκλεισαν για μία ώρα, με τρακτέρ και άλλα οχήματα, οι αγρότες. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Άρτας, νωρίτερα πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο στο οποίο συμμετείχαν το Εργατικό Κέντρο και το ΠΑΜΕ. Τα τρακτέρ και οι αγρότες παραμένουν στην γέφυρα εν αναμονή των εξελίξεων. Αυτή την ώρα, συνεδριάζει ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Άρτας, που προχθές είχε στήσει μπλόκο στο Κομπότι, για να καθορίσει τον σχεδιασμό των επόμενων κινήσεων διαμαρτυρίας.

Προσυγκεντρώσεις αγροτών και κτηνοτρόφων στα μεγάλα χωριά της Θεσπρωτίας, με τρακτέρ, αγροτικά μηχανήματα και φορτηγά, βρίσκονται σε εξέλιξη από το πρωί, στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων. Όπως αποφάσισε το συντονιστικό τους όργανο, αύριο το πρωί στις 10, θα κατευθυνθούν όλοι στο λιμάνι εξωτερικού της Ηγουμενίτσας και θα παρατάξουν τα τρακτέρ στην Εγνατία. Μάλιστα, απευθύνουν κάλεσμα προς τους φορείς και τις οργανώσεις να στηρίξουν τον αγώνα τους.

Στην Πρέβεζα, πραγματοποιήθηκε στις 10:30 το πρωί, συλλαλητήριο που διοργάνωσαν αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλιείς και γεωτεχνικοί, στους κεντρικούς δρόμους της πόλης μαζί με τρακτέρ. Οι διαδηλωτές, ανανέωσαν το ραντεβού για αύριο το απόγευμα για να αποφασίσουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Πάτρα: Κινητοποιήσεις αγροτών σε Αιγιάλεια και Βόνιτσα

Σε συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Πατρών– Αθηνών, στο ύψος του Αιγίου, προχώρησαν σήμερα το μεσημέρι αγρότες της Αιγιάλειας, οι οποίοι έχουν παρατάξει από το πρωί τρακτέρ στην άκρη του δρόμου. Κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού δημιουργήθηκαν κυκλοφοριακά προβλήματα και η κίνηση των οχημάτων γινόταν από την παλαιά εθνική οδό.

Επίσης, σε συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου που συνδέει την Βόνιτσα με τη Λευκάδα, προχώρησαν σήμερα το μεσημέρι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι έχουν παρατάξει τρακτέρ στην περιοχή Άγιος Νικόλαος.


σχετικα αρθρα