current views are: 3

24 Ιανουαρίου 2016
Δημοσίευση10:40

Μπλόκα και αποκλεισμοί σε όλη την Ελλάδα – Πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών την Τρίτη

Πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων καλούν για τη μία μετά το μεσημέρι της Τρίτης, οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, κλιμακώνοντας τον αγώνα τους. Η συνάντηση των εκπροσώπων των μπλόκων πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας.

 

Δημοσίευση 10:40’

Πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων καλούν για τη μία μετά το μεσημέρι της Τρίτης, οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, κλιμακώνοντας τον αγώνα τους. Η συνάντηση των εκπροσώπων των μπλόκων πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας.

 

Πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων καλούν για τη μία μετά το μεσημέρι της Τρίτης, οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, κλιμακώνοντας τον αγώνα τους. Η συνάντηση των εκπροσώπων των μπλόκων πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας.

Ωστόσο, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι ο δίωρος αποκλεισμός των Τεμπών από αγρότες του εκεί μπλόκου. Πολλοί αγρότες παρέμειναν στο οδόστρωμα από τις 12:00 μέχρι τις 14:00 ενώ «συμβολικά» γύρισαν κάθετα στον δρόμο και αγροτικά μηχανήματα.

Το κλείσιμο της Κοιλάδας θα επαναληφτεί το απόγευμα από τις 19:00 μέχρι τις 21:00 στο πλαίσιο υλοποίησης σχετικής απόφασης την οποία πήραν χτες οι εκπρόσωποι των 30 μπλόκων που συμμετείχαν στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στα Τέμπη.

Την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη στην οποία έχουν κληθεί εκπρόσωποι όλων των μπλόκων προκειμένου να συντονίσουν περαιτέρω τη δράση τους και να εξετάσουν τα δεδομένα για συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα μετά την πρόθεση που εξέφρασε να συναντηθεί μαζί τους.

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας έχει εκδώσει ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία για σήμερα και αύριο από ώρα 12:00 έως ώρα 14:00 και από ώρα 19:00 έως ώρα 21:00, απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στο τμήμα του Π.Α.Θ.Ε. από τον κόμβο Γυρτώνης μέχρι τη διασταύρωση Στομίου και υποδεικνύονται εναλλακτικές διαδρομές.

Θεσσαλονίκη: Συμβολικοί αποκλεισμοί 

Δίωρους αποκλεισμούς το πρωί (12- 14.00) και το βράδυ (19.00- 20.00), αλλά και κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους στα σύνορα της Ελλάδας, με Βουλγαρία, Αλβανία και πΓΔΜ, περιλαμβάνει το πρόγραμμα της σημερινής ημέρας. Στον «χορό» των κινητοποιήσεων εισέρχονται από σήμερα φορτηγατζήδες και νταλικέρηδες.

Οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα παραμένουν επί ποδός στα μπλόκα που έχουν στήσει, αναμένοντας τη συνάντηση της Τρίτης 26 Ιανουαρίου 2016 στη Θεσσαλονίκη στις 12 το μεσημέρι. Στη συγκεκριμένη συνάντηση, όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη που είχαν περισσότερα από 30 μπλόκα στα Τέμπη, θα καθοριστεί ο τρόπος κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους, ενώ αναμένεται να οριστεί και αντιπροσωπεία που θα αναλάβει το «έργο» των συζητήσεων με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Πάντως, όλες οι πλευρές στέλνουν το μήνυμα ότι «ζητάμε απόσυρση του νομοσχεδίου για το φορολογικό και ασφαλιστικό και εκ νέου κατάρτισή του από μηδενική βάση και με τη συνδρομή των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγροτοσυνδικαλιστής, Αχιλλέας Καμπούρης, από το μπλόκο των Μαλγάρων, ξεκαθαρίζοντας έτσι «δεν πρόκειται να συζητήσουμε καμία ρύθμιση, καμία διορθωτική κίνηση».

Στο μεταξύ, την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016, οι συντασσόμενοι με την Πρωτοβουλία Αγροτών, που αριθμεί 62 Συλλόγους σε όλη την Ελλάδα, θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας (10 το πρωί) έξω το κεντρικό υποκατάστημα του ΟΓΑ στη Θεσσαλονίκη, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, μέλος της πρωτοβουλίας και συντονιστής του μπλόκου στην Κουλούρα.
Παράλληλα, την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016 αναμένεται να κατευθυνθούν στα «πράσινα φανάρια», τη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία», αγρότες και κτηνοτρόφοι της ανατολικής Θεσσαλονίκης και του νομού Χαλκιδικής.

Όλες οι πλευρές, όπου και αν πρόσκεινται αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι θα συμμετέχουν δυναμικά στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που οργανώνεται για τις 28 Ιανουαρίου 2016, ημέρα έναρξης της Διεθνούς Έκθεσης «Agrotica».

Στο μεταξύ, όπως δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αγροτοσυνδικαλιστές των διάφορων μπλόκων, «στις κινητοποιήσεις έχουν δηλώσει “παρών” δικηγόροι, πολιτικοί μηχανικοί, γιατροί και άλλες επαγγελματικές ομάδες». Υπενθυμίζεται ότι κοινή συνισταμένη όλων αποτελεί η απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.
 
Η εικόνα στα μπλόκα της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας

Στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, είναι συγκεντρωμένα περισσότερα από 1.500 τρακτέρ, με το μπλόκο να ενδυναμώνεται διαρκώς και να ενισχύεται με διάφορες παραγωγικές και επαγγελματικές ομάδες. Τονίζεται ότι το συγκεκριμένο μπλόκο δεν συμμετείχε στη συνάντηση των Τεμπών, ωστόσο αντιπροσωπεία από τον θεσσαλικό κάμπο θα μεταβεί σήμερα στο σημείο προκειμένου να γίνουν συζητήσεις. Ο αγροτοσυνδικαλιστής Στέργιος Λίτος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε πως «σήμερα θα κλείσουμε τα σύνορα για ένα δίωρο, από τις 13.00, ενώ από Δευτέρα συζητάμε να προχωρήσουμε σε επ’ αόριστον αποκλεισμό του τελωνείου».

Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται από τις 20/1 η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ κλείνουν και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι συμβολικά και όχι για περισσότερο από μισή ώρα κάθε φορά. Όπως ανέφερε ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιάννης Παναγής, και σήμερα 12.00-14.00 θα κλείσει και η εθνική οδός Θεσσαλονίκης- Καβάλας.

Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Δράμας, στον δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα και για ένα δίωρο, από τις 12 το μεσημέρι, θα κλείσουν και σήμερα συμβολικά τον δρόμο, «εμποδίζοντας τους αυτοκινητιστές που επιθυμούν να περάσουν από το τελωνείο».

Στον νομό του Κιλκίς, το μπλόκο αριθμεί περισσότερα από 450 τρακτέρ και βρίσκεται επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης- Πεστριτσίου. Σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Γιώργο Τερζή, 12.00- 14.00 θα γίνει συμβολική κατάληψη του οδοστρώματος.

Στον νομό Πέλλας έχουν στηθεί τρία μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας 700 τρακτέρ και θα γίνουν συμβολικοί αποκλεισμοί από τις 12.00 μέχρι και τις 14.00. Τα μπλόκα βρίσκονται στον κόμβο Μελισσίου, στον περιφερειακό δρόμο Γιαννιτσά -Έδεσσα, στον κόμβο Μανδάλου και λίγο πριν από τη γέφυρα στα Σέρβικα, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Γιαννιτσών- Έδεσσας.

Στην είσοδο στη Χαλκηδόνα είναι παρατεταγμένα περισσότερα από 600 τρακτέρ και προχωρούν σε συμβολικούς αποκλεισμούς 12.00- 14.00 και το απόγευμα από τις 18.30 και για μία ώρα.

Στα διόδια των Μαλγάρων υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα και σήμερα θα «μπλοκάρουν» το δρόμο από τις 12 έως τις 14.00 το μεσημέρι και το απόγευμα από τις 19.00 μέχρι και τις 21.00 το βράδυ. Στο σημείο αναμένονται φορτηγατζήδες και νταλικέρηδες, αντιπροσωπεία των οποίων επισκέφθηκε προ ημερών το μπλόκο των Μαλγάρων και δήλωσε ότι ο κλάδος θα συμμετέχει στις κινητοποιήσεις των αγροτών.

Στον κόμβο Νισελίου στην Εγνατία οδό Θεσσαλονίκης-Βέροιας, το μπλόκο αριθμεί πάνω από 500 τρακτέρ (στις 11 θα γίνει γενική συνέλευση) και κατά τις ώρες 13.00- 15.00 θα γίνει συμβολικός αποκλεισμός. Καμία κινητοποίηση δεν έχει προγραμματίσει για σήμερα στον κόμβο της Κουλούρας, όπου βρίσκονται περισσότερα από 650 τρακτέρ.

Στον χορό των κινητοποιήσεων εισέρχονται ακόμα πιο δυναμικά οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα σε Καστοριά και Φλώρινα, Όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αγροτοσυνδικαλίστρια Άννα Μόσχου, «δύναμη από το μπλόκο του Άργους Ορεστικού της Καστοριάς, θα κατευθυνθεί το μεσημέρι προς το τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, όπου και θα γίνει δίωρος αποκλεισμός».

Στον νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί δύο μπλόκα, στον κόμβο των Νέων Μουδανιών και σε αυτόν της Νέας Καλλικράτειας, ενώ η δυναμική διαμορφώνεται στα 300 τρακτέρ. Νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό στήσανε το μπλόκο στον κόμβο των Βασιλικών αγρότες της ανατολικής Θεσσαλονίκης και σύμφωνα με απόφαση που έλαβαν, την Τρίτη 26 Ιανουαρίου θα κατευθυνθούν στα «πράσινα φανάρια», στη διασταύρωση πριν από το αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Βόλος: Νέες ενισχύσεις τρακτέρ στις Μικροθήβες

Πυκνώνουν τη συμμετοχή τους οι αγρότες στις Μικροθήβες με νέες ενισχύσεις τρακτέρ και γεωργικών μηχανημάτων που καταφθάνουν στο μπλοκ από τις περιοχές του Αλμυρού και του Πηλίου.

Στο μπλοκ των Μικροθηβών βρίσκονται (κατ’ εκτιμήσεις) περισσότερα από 650 τρακτέρ, παρατεταγμένα στις άκρες του αυτοκινητόδρομου Αθήνας- Θεσσαλονίκης.

Άλλα τρακτέρ είναι τοποθετημένα κάθετα πάνω στο οδόστρωμα, στο ύψος της αερογέφυρας, και έχουν αποκλείσει την εθνική οδό με αποτέλεσμα τα αυτοκίνητα να εκτρέπονται από την αστυνομία σε παρακαμπτήριους ή μέσω Βόλου.

Στον οδικό κόμβο του Βελεστίνου, γίνεται νέα εκτροπή των οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό Βόλου- Λάρισας μέχρι τον κόμβο του Πλατυκάμπου, λόγω του αγροτικού μπλόκου της Νίκαιας, όπου ο αυτοκινητόδρομος είναι κλειστός από την περασμένη Πέμπτη.

Πάτρα: Αγρότες της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας παραμένουν στα μπλόκα των εθνικών οδών    

Παραμένουν στα μπλόκα των εθνικών οδών Πατρών- Αθηνών, Πατρών- Πύργου και Αντιρρίου- Ιωαννίνων, αγρότες της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, ώστε όπως λένε, να μην περάσουν τα νέα μέτρα για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Ειδικότερα, στην Αχαΐα παραμένουν τα μπλόκα στην εθνική οδό Πατρών- Πύργου στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας και στην εθνική οδό Πατρών- Αθηνών, στο ύψος του Αιγίου.

Στην Ηλεία, οι αγρότες παραμένουν σε δύο σημεία της εθνικής οδού Πατρών- Πύργου και συγκεκριμένα στους κόμβους της Μαραθιάς και του Κουρτεσίου. Στην Αιτωλοακαρνανία, αγρότες έχουν παρατάξει τρακτέρ σε δύο σημεία της εθνικής οδού Αντιρρίου- Ιωαννίνων και συγκεκριμένα στη γέφυρα του Ευήνου ποταμού και στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου. Επίσης, άλλοι αγρότες έχουν παρατάξει τρακτέρ στον δρόμο που ενώνει τη Βόνιτσα με τη Λευκάδα και συγκεκριμένα στον κόμβο του Αγίου Νικόλαου.

Τρίπολη: Ενισχύεται το μπλόκο του Ισθμού. Νέα μπλόκα σε Λακωνία και Αρκαδία    

Ολοένα και περισσότεροι αγρότες βγαίνουν στον δρόμο και εντάσσονται στα μπλόκα που ήδη έχουν δημιουργηθεί ή στήνουν νέα, όπως συμβαίνει στη Λακωνία, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται εν μέσω συγκομιδής ελιάς που αποτελεί την βασική παραγωγή του νομού και των εσπεριδοειδών. Εξάλλου, ενισχύεται το μπλόκο του Ισθμού με αγρότες από τη Μάνη οι οποίοι βρίσκονται καθ΄οδόν με περίπου εκατό αγροτικά αυτοκίνητα για την Κόρινθο κι αναμένεται ως τις 12.00 να έχουν φτάσει στα διόδια του Καλαμακίου.

Στη Λακωνία παραμένει το μπλόκο του Ευρώτα που αργά το βράδυ έφυγε από το σούπερ μάρκετ LIDL στον Άγιο Γεώργιο Σκάλας και μετακινήθηκε στην πλάστιγγα Ματζαβράκου, ανάμεσα σε Σκάλα και Βλαχιώτη με 70 τρακτέρ και περίπου 40 αγροτικά αυτοκίνητα. Στη Λίμνη Γυθείου παραμένει μικρή δύναμη περίπου 30 τρακτέρ.

Αργά χθες δημιουργήθηκε νέο μπλόκο από αγρότες των Κροκεών και του Δαφνίου, επί της εθνικής οδού Σπάρτης- Μονεμβασιάς με δύναμη 40 τρακτέρ, οι οποίοι σήμερα θα μετακινηθούν και θα στήσουν το μπλόκο επί της εθνικής οδού Σπάρτης- Γυθείου πριν τη διασταύρωση για Μονεμβασιά και θα ενισχυθούν από αγρότες των χωριών δυτικά της εθνικής οδού.

Ακόμη, αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη οργανωτική συνάντηση αγροτών και κτηνοτρόφων του Δήμου Μονεμβασιάς, οι οποίοι εντός της ημέρας ή το αργότερο αύριο το πρωί θα στήσουν νέο μπλόκο στην εθνική οδό Σπάρτης- Μονεμβασιάς κοντά στους Μολάους.

Σε όλα αυτά τα μπλόκα κατά τη διάρκεια της ημέρας γίνονται ολιγόωρες διακοπές της κυκλοφορίας, ενώ χθες αργά το μεσημέρι παραγωγοί από τη λαϊκή αγορά της Σπάρτης πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη της εθνικής οδού Τρίπολης- Σπάρτης, στη γέφυρα του Ευρώτα.

Στην Αρκαδία αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη προσυγκεντρώσεις αγροτών με τρακτέρ κι αγροτικά αυτοκίνητα σε μεγάλα χωριά του νομού, Κερασίτσα Τεγέας, Λεβίδι κι αλλού και θα ξεκινήσουν αυτοκινητοπορεία φτάνοντας στην Τρίπολη, όπου θα δημιουργήσουν μπλόκο στον κόμβο του ΟΓΑ Πελοποννήσου κι από κει καθημερινά θα κινούνται σύμφωνα με τις αποφάσεις του τοπικού συντονιστικού. Στην Αρκαδία το αγροτικό μέτωπο είναι ενιαίο και συμμετέχει και η ΠΑΣΥ.

Στην Αργολίδα παραμένουν οι αγρότες στα δύο μπλόκα του Κουτσοποδίου και της Δαλαμανάρας. Στο μπλόκο του Ισθμού που είναι το μεγαλύτερο στην Πελοπόννησο, οι αγρότες επειδή βρίσκονται πάνω στην ΠΑΘΕ έχουν εναρμονιστεί πλήρως με τις αποφάσεις του πανελλαδικού συντονιστικού που λήφθηκαν χθες στα Τέμπη. Έτσι παραμένουν οι δυνάμεις που υπήρχαν από χθες και ενισχύονται τόσο από το εσωτερικό της Κορινθίας, όσο και από τους Μανιάτες οι οποίοι φτάνουν σε λίγο στον Ισθμό και στις 12:00 το μεσημέρι θα κλείσουν την εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου στο ύψος των διοδίων Καλαμακίου.