current views are: 4

26 Ιανουαρίου 2016
Δημοσίευση07:57

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών: Μπλόκα σε όλη την Ελλάδα και κρίσιμη συνάντηση στη Θεσσαλονίκη

Στην κορύφωσή τους φτάνουν αυτή την εβδομάδα οι κινητοποιήσεις των αγροτών, που εξακολουθούν με αμείωτη ένταση την διαμαρτυρία τους με μπλόκα και καταλήψεις σε όλη την χώρα, καθώς σήμερα σε μεγάλη σύσκεψη στη Σίνδο αποφασίζουν για την αντιπροσωπεία που θα τους εκπροσωπήσει στην συνάντηση με τον πρωθυπουργό τις επόμενες ημέρες. 

Δημοσίευση 07:57’

Στην κορύφωσή τους φτάνουν αυτή την εβδομάδα οι κινητοποιήσεις των αγροτών, που εξακολουθούν με αμείωτη ένταση την διαμαρτυρία τους με μπλόκα και καταλήψεις σε όλη την χώρα, καθώς σήμερα σε μεγάλη σύσκεψη στη Σίνδο αποφασίζουν για την αντιπροσωπεία που θα τους εκπροσωπήσει στην συνάντηση με τον πρωθυπουργό τις επόμενες ημέρες. 

Στην κορύφωσή τους φτάνουν αυτή την εβδομάδα οι κινητοποιήσεις των αγροτών, που εξακολουθούν με αμείωτη ένταση την διαμαρτυρία τους με μπλόκα και καταλήψεις σε όλη την χώρα, καθώς σήμερα σε μεγάλη σύσκεψη στην Σίνδο θα αποφασίζουν για την αντιπροσωπεία που θα τους εκπροσωπήσει στην συνάντηση με τον πρωθυπουργό τις επόμενες ημέρες. 

Η σύσκεψη γίνεται παρουσία εκπροσώπων από 70 μπλόκα από όλη την Ελλάδα, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το απόγευμα προκειμένου να ακουστούν όλες οι απόψεις. 

Στο Συνεδριακό κέντρο Σίνδου στη Θεσσαλονίκη οι αγρότες συναντιούνται προκειμένου να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους, αλλά και να οργανώσουν την αντιπροσωπεία τους για τον διάλογο, στον οποίο τους κάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για το λόγο, αυτό, σήμερα και κατά την ώρα της σύσκεψης δεν θα αποκλειστεί ο δρόμος των Τεμπών. 

Την ίδια στιγμή, άλλη πολύ σημαντική σύσκεψη των αγροτών λαμβάνει χώρα στο μπλόκο της Νίκαιας. 

Αργά το πρωί, οι αγρότες έχουν κλείσει την εθνική οδό Αθηνών- Κορίνθου στο ύψος των Αγίων Θεοδώρων, ενώ και κλειστή είναι και η εθνική οδός στο ύψος της Επιδαύρου.

Την ίδια στιγμή, κλειστή για λίγη ώρα παρέμεινε και η Εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας στο ύψος των Αφίδνων.

Πρόσκληση για διάλογο, σήμερα, έκανε στους αγρότες και ο Πάνος Καμμένος μέσα από το Mega, συστήνοντας τους να ”αφήσουν τα μπλόκα και να κάτσουν στο τραπέζι να συζητήσουν με τον πρωθυπουργό”. 

Υπάρχουν, όμως, και κάποια μπλόκα που άνοιξαν, καθώς, ήδη, από χθες το βράδυ, πάντως, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία και στις τρεις εθνικές οδούς, Πατρών – Αθηνών, Πατρών – Πύργου και Αντιρρίου – Ιωαννίνων, οι οποίες είχαν κλείσει νωρίτερα το απόγευμα, εξαιτίας των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Οι αγρότες είχαν κλείσει την εθνική οδό Πατρών – Αθηνών στο ύψος του Αιγίου, την εθνική οδό Πατρών – Πύργου, στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας και την εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στο ύψος του Κεφαλόβρυσου, καθώς και στην γέφυρα του Ευήνου ποταμού, κοντά στο Μεσολόγγι που τώρα πλέον είναι ξανά σε κυκλοφορία.

Αυτό, ωστόσο, δεν μειώνει στο ελάχιστο τις κινητοποιήσεις και τα μπλόκα που έχουν στηθεί σε όλη την Ελλάδα, με το πρόγραμμα των σημερινών αγροτικών κινητοποιήσεων να περιλαμβάνει δίωρους αποκλεισμούς το μεσημέρι, με «μπλοκάρισμα» και των συνόρων της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, τα Σκόπια και την Αλβανία.

Η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων εξακολουθεί να βρίσκεται υπό κατάληψη με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ κλείνουν συμβολικά για λίγη ώρα και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι. 

Σήμερα, μάλιστα, στις 12.00-14.00 το μεσημέρι, έκλεισε και η εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Καβάλας, ενώ στο νομό Θεσσαλονίκης έχουν οργανωθεί μπλόκα συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ. 

Την ίδια στιγμή, στο Δερβένι και στα Βασιλικά ανατολικής Θεσσαλονίκης, και έκαναν και σήμερα, από τις 12.00 έως τις 14.00 μετά το μεσημέρι, συμβολικούς αποκλεισμούς.

Τρία μπλόκα στη Δράμα

Τρία είναι τα μπλόκα που έχουν στηθεί στο Νομό Δράμας με πρώτο αυτό στη διασταύρωση Κοκκινογείων Προσοτσάνης Δράμας, στο δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία.

Πάνω από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα – και για ένα δίωρο, από τις 12 το μεσημέρι, θα κλείσουν και σήμερα συμβολικά το δρόμο, «εμποδίζοντας τους αυτοκινητιστές που επιθυμούν να περάσουν από το τελωνείο». 

Το δεύτερο μπλόκο είναι αυτό που έχει «κατασκηνώσει» στο τελωνείο Εξοχής και το τρίτο είναι στο δρόμο για Καβάλα, στο σημείο Μάρμαρα του Σκαρή.

Πάνω από 2.000 τρακτέρ στην Πιερία και στην Κατερίνη

Στον Νομό Πιερίας υπάρχουν μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 700 τρακτέρ στο Αιγίνιο και στην Κατερίνη, ενώ στο νομό Πέλλας ενώθηκαν τα μπλόκα και δημιούργησαν ένα νέο στην γέφυρα Αξιού -στα φανάρια Θεσσαλονίκης-, δυναμικότητας άνω των 1.300 τρακτέρ και αγροτικών οχημάτων. Οι αγρότες κάνουν στην διάρκεια της ημέρας συμβολικούς δίωρους αποκλεισμούς των δρόμων. 

Τρία μπλόκα στη Χαλκιδική – Εκατοντάδες τρακτέρ στα διόδια Μαλγάρων 

Πολυπληθής είναι η κινητοποίηση και στον Νομό Χαλκιδικής, όπου έχουν στηθεί τρία μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά και στη Νέα Καλλικράτεια. 

Την ίδια στιγμή, στα διόδια των Μαλγάρων υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα και αναμένεται να «μπλοκάρουν» τον δρόμο από τις 12 έως τις 14.00 το μεσημέρι και το απόγευμα από τις 19.00 μέχρι και τις 21.00 το βράδυ. 

Στο σημείο βρίσκονται από τη Δευτέρα περισσότερες από 100 νταλίκες, φορτηγά, ταξί και τουριστικά λεωφορεία.

Πάνω από 600 τρακτέρ υπάρχουν στον κόμβο Νησελίου, στην Εγνατία οδό Θεσσαλονίκης – Βέροιας, ενώ κατά τις ώρες 12.00-14.00 θα γίνει και σήμερα συμβολικός αποκλεισμός. 

Μπλόκο αγροτών στήθηκε και στην εθνική οδό Φλώρινας  – Έδεσσας στον κόμβο Αντιγόνου από τον δήμο Αμυνταίου και από τον Αγροτικό Σύλλογο Πύργων. 

Νέα μπλόκα έχουν δημιουργηθεί στη Δεσκάτη Γρεβενών και ενδυναμώνεται το μπλόκο στα διόδια στον Πολύμυλο Κοζάνης.

 Στον χορό των κινητοποιήσεων εισήλθαν ακόμα πιο δυναμικά οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα σε Καστοριά και Φλώρινα, Όπως επισήμανε η αγροτοσυνδικαλίστρια ‘Αννα Μόσχου, «δύναμη από το μπλόκο του ‘Αργους Ορεστικού της Καστοριάς, βρίσκεται στο τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, όπου και σήμερα θα γίνει δίωρος αποκλεισμός».

Μπλόκο αγροτών στήθηκε και στην εθνική οδό Φλώρινας -Έδεσσας στον κόμβο Αντιγόνου από τον Δήμο Αμυνταίου και από τον Αγροτικό Σύλλογο Πύργων. Μπλόκα έχουν δημιουργηθεί σε δύο σημεία στα Γρεβενά και ενδυναμώνεται το μπλόκο στα διόδια στον Πολύμυλο Κοζάνης.

Με μαύρες σημαίες οι αγρότες της Μεσσήνης

Ανυποχώρητοι στον αγώνα τους δηλώνουν οι αγρότες της Μεσσήνης, οι οποίοι, με περίπου 80 τρακτέρ, βρέθηκαν το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, κρατώντας μαύρες σημαίες και πανό με τα αιτήματά τους, ύστερα από ημίωρη πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους της πόλης.

Στην συνέχεια, το κομβόι των τρακτέρ κατέληξε στο μπλόκο του Ασπροχώματος, που έχει στηθεί εκεί από την περασμένη Κυριακή, αποκόπτοντας τη διέλευση των οχημάτων από και προς τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

Στο μεταξύ, σήμερα αντιπροσωπεία των Μεσσήνιων αγροτών μετέβη στο μπλόκο της Νίκαιας, στον νομό Λάρισας, για να συμμετάσχει στις αποφάσεις του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου.

Απέκλεισαν το λιμάνι οι αλιείς στο Ναύπλιο

Εν τω μεταξύ, σε αποκλεισμό του λιμένα Ναυπλίου προχώρησαν σήμερα το πρωί οι επαγγελματίες αλιείς της Αργολίδας, διαμαρτυρόμενοι για το ασφαλιστικό προσχέδιο νόμου, αλλά και για τη φορολογία των αγροτών.

Συγκεκριμένα, αλιείς από το Ναύπλιο, τη Νέα Κίο και το Τολό μετέφεραν περίπου 60 αλιευτικά σκάφη, στα οποία είχαν αναρτήσει, μαζί με τις ελληνικές, μαύρες σημαίες και πανό κατά του ασφαλιστικού και του φορολογικού, ανοικτά του λιμένα Ναυπλίου, μπροστά από το Μπούρτζι, τα έβαλαν σε παράταξη και απέκλεισαν το λιμάνι για περισσότερες από δύο ώρες, μην επιτρέποντας την είσοδο και την έξοδο πλοίων.

Οι αλιείς έκαναν αισθητή τη διαμαρτυρία τους ανάβοντας καπνογόνα, ενώ δήλωσαν πως θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια, κυρίως, στο ασφαλιστικό.

Συλλαλητήριο οργανώνουν οι Κρητικοί

Ακόμα πιο εντατικές κινητοποιήσεις οργανώνουν για το ασφαλιστικό οι αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Κρήτη, καθώς αποφάσισαν συλλαλητήριο στην πλατεία της δημοτικής αγοράς των Χανίων στις 11 το πρωί της Τετάρτης.

Στη συνέχεια θα κατευθυνθούν με τα αγροτικά οχήματά τους σε σημείο, το οποίο θα ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου, όπου και θα παραμείνουν στήνοντας μπλόκο.

«Καλούμε εργαζόμενους, αγρότες και κτηνοτρόφους να δώσουν δυναμικό “παρών” στις κινητοποιήσεις, ώστε και από την Κρήτη να στείλουμε το μήνυμα αντίθεσης στα σχέδια της κυβέρνησης και των δανειστών» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της της Ενωτικής Ομοσπονδίας, Σοφοκλής Τσουρουνάκης, ο οποίος υποστήριξε ότι «εάν τα μέτρα περάσουν θα σημάνουν και την καταστροφή του αγροτικού χώρου».

Επίσης, ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Μανούσος Σταυριανουδάκης, κάλεσε τους κτηνοτρόφους να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις, υπογραμμίζοντας κι εκείνος ότι «τα προβλήματα είναι, ήδη, σοβαρά, εάν περάσουν και τα μέτρα οδηγούμαστε σε καταστροφή».


σχετικα αρθρα