Σε άμεση δέσμευση περιουσιακών στοιχείων (ακίνητα, λογαριασμοί, αξιόγραφα) 24 καταθετών της «λίστας Μπόργιανς», προχώρησαν οι οικονομικοί εισαγγελείς που χειρίζονται τις έρευνες.

Όπως μεταδίδει η δημοσιογράφος της Καθημερινής Ιωάννα Μάνδρου, το κλιμάκιο των οικονομικών εισαγγελέων που «τρέχει» τις έρευνες για τη συγκεκριμένη λίστα αλλά και για εκείνη που αποκαλείται «λίστα χαρτοφυλακίων» αποφάσισε να «στριμώξει» εκατοντάδες  καταθέτες -και από τις δύο λίστες- καλώντας τους ως υπόπτους για φοροδιαφυγή και ορισμένους, ενδεχομένως, και για ξέπλυμα.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς Ιωάννης Δραγάτσης, Ελένη Τουλουπάκη και άλλοι που έχουν αναλάβει τις έρευνες για τον εντοπισμό αφορολόγητου και μαύρου χρήματος, προχώρησαν αντί στην αποστολή απλών κλήσεων σε καταθέτες ύποπτους για αδήλωτο χρήμα, σε κλήσεις ως υπόπτους με δεδομένο ότι από τους πρώτους ελέγχους εμφανίζουν μεγάλες καταθέσεις και μικρές φορολογικές δηλώσεις.

Στόχος των εισαγγελέων είναι να πληρώσουν τα οφειλόμενα σε φόρους και πρόστιμα όσοι επιθυμούν να αποφύγουν τις ποινικές εμπλοκές.

Για το λόγο αυτό ταυτόχρονα με την εμφάνισή τους ενώπιον των εισαγγελέων - για ορισμένους από τους ελεγχόμενους- κινείται παράλληλα και η διαδικασία της δέσμευσης κάθε περιουσιακού τους στοιχείου.

Μάλιστα, η άρση της δέσμευσης αποφασίζεται μόνο στην περίπτωση που πληρωθούν τα οφειλόμενα. Σε αντίθετη περίπτωση ο ελεγχόμενος είτε θα πρέπει να πείσει ότι τα χρήματά του είναι νόμιμα, ή αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να πληρώσει περισσότερα και να βρεθεί αντιμέτωπος και με ποινικές εμπλοκές, πλην της δέσμευσης της περιουσίας του και των λογαριασμών του.

Οι δεσμεύσεις των περιουσιακών στοιχείων που ήδη άρχισαν αναμένεται να κλιμακωθούν τις επόμενες ημέρες καθώς καθημερινά τουλάχιστον εκατό κλήσεις φεύγουν από τους οικονομικούς εισαγγελείς για καταθέτες τόσο της λίστας Ρηνανίας- Βεσφαλίας, όσο και για εκείνη των χαρτοφυλακίων ( περιλαμβάνει καταθέτες που αγόρασαν ομόλογα αλλοδαπού δημοσίου, κυρίως ΗΠΑ και Γερμανίας- και με εντολή τους τα έβγαλαν στο εξωτερικό).

Και ενώ στη λίστα Ρηνανίας οι ελεγχόμενοι έχουν καταθέσεις που ξεκινούν από 1,5 εκατ. ευρώ και φθάνουν ως τα 12, στη λίστα των χαρτοφυλακίων τα ποσά είναι πολύ μεγάλα.

Οι έρευνες που συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς από ειδικό κλιμάκιο εισαγγελέων (Ιω. Δραγάτσης, Ελένη Τουλουπάκη, Γιώργος Καλούδης, Χρήστος Ντζούρας) εποπτεύονται από τους οικονομικούς εισαγγελείς Παναγιώτη Αθανασίου και Γαληνό Μπρή και ήδη έχουν ταυτοποιηθεί το σύνολο σχεδόν των λογαριασμών για τους 10.500 καταθέτες της λίστας της Ρηνανίας- Βεσφαλίας.

Τα ποσά που αναμένεται να εισπραχθούν αν οι ελεγχόμενοι καταθέτες πληρώσουν εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τα 80 με 100 εκατ. ευρώ.