Σκληραίνουν όλο και περισσότερο τη στάση τους οι αγρότες, οι οποίοι προχωρούν ακόμη και σε ολοήμερους αποκλεισμούς του εθνικού οδικού δικτύου, λέγοντας «όχι» στο διάλογο με τον πρωθυπουργό. Θερμή υποδοχή επιφυλάσσουν αύριο στον Βαγγέλη Αποστόλου καθώς καλούν σε πανστρατιά την ώρα των εγκαινίων της έκθεσης Agrotica.

Τα μπλόκα επεκτάθηκαν μέχρι και το Μαρκόπουλο Αττικής, όπου περίσπου 80 τρακτέρ έχουν παραταχθεί κατά μήθος της οδού Μαρκοπούλου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν το δρόμο από αύριο. 

Στις συσκέψεις που πραγματοποίησαν νωρίτερα οι αγρότες σε διάφορα μπλόκα αποφασίστηκε η συνέχιση των κινητοποιήσεων και μάλιστα κλιμάκωση ακόμα και με ολοήμερους αποκλεισμούς τμημάτων του εθνικού οδικού δικτύου, ενώ απορρίπτουν την πρόσκληση του πρωθυπουργού για διάλογο αν πρώτα δεν πάρει πίσω τα μέτρα.

Έτσι καλούν αύριο σε πανστρατιά και συλλαλητήριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου αναμένεται να εγκαινιάσει την έκθεση Agrotica, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

Στα Τέμπη οι αγρότες αποφάσισαν για αύριο, Πέμπτη, να κλείσουν τον δρόμο από τις 12 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα ενώ την Παρασκευή προσανατολίζονται σε ολοήμερο αποκλεισμό.

Στον Προμαχώνα, το πρώτο και ένα από τα πιο δυναμικά μπλόκα σε όλη τη χώρα, οι αγρότες έχουν προχωρήσει από τις 12 το μεσημέρι σε επ’ αόριστον κλείσιμο του Τελωνείου για φορτηγά και νταλίκες, με αποτέλεσμα να έχουν σχηματιστεί που ξεπερνούν τα 10 χλμ., ενώ επέτρεψαν από το απόγευμα τη διέλευση των Ι.Χ. αυτοκινήτων προκειμένου να αποσυμφορηθεί κάπως η κατάσταση.

Τα μπλόκα που συντάσσονται με τη συνάντηση της Σίνδου, θα κλείσουν και σήμερα μέχρι τις 9 το βράδυ τα κομβικά σημεία στα οποία έχουν στηθεί, ενώ δεν λείπουν και οι μετριοπαθείς, που προχωρούν σε μικρότερης διάρκειας αποκλεισμούς, ώστε να μην ταλαιπωρούν τους πολίτες.

Αύριο, τα μπλόκα που συντάσσονται με τη συνάντηση της Σίνδου δεν θα προχωρήσουν στους προαποφασισμένους αποκλεισμούς 12-14.00 το μεσημέρι και 18.00-21.00 το βράδυ, αφού όλοι δηλώνουν ότι θα βρίσκονται στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. Τα μπλόκα δώσανε ραντεβού στις 15.00 στην πλατεία ΧΑΝΘ στη Θεσσαλονίκη.

Το «παρών» τους θα δώσουν με τα καϊκια τους στο Θερμαϊκό κόλπο, στο ύψος της πλατείας Αριστοτέλους, οι παράκτιοι αλιείς της ευρύτερης περιοχής από τα Μουδανιά, μέχρι και την Κατερίνη, ενώ απεργία και συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο εξήγγειλαν και οι παραγωγοί λαϊκών αγορών.

Αλλά και οι αγρότες του Έβρου ετοιμάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις. Αύριο θα συνεχιστεί ο αποκλεισμός του τελωνείου των Κήπων από τις 12:00 έως 2:00 το μεσημέρι και από τις 6:00 έως τις 9:00 το απόγευμα.

Όσον αφορά στο βόρειο τμήμα του νομού σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Έβρου, Γιάννη Μαργαριτίδη, ανοιχτό θα παρεμείνει αύριο το οδικό δίκτυο προκειμένου να διευκολυνθούν οι αγρότες στη μετάβασή τους στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. «Παραμένει η απόφαση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Θα δούμε και τις αυριανές εξελίξεις και αναλόγως θα συνεχίσουμε», αναφέρει.

Στο μεταξύ αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας έχουν αποκλείσει την εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου, κοντά στο Αιτωλικό. Επίσης, στην Αιτωλοακαρνανία, αγρότες παραμένουν στις περιοχές όπου έχουν παρατάξει τρακτέρ και συγκεκριμένα στη γέφυρα του ποταμού Ευήνου (στην εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων), στην περιμετρική οδό της Ναυπάκτου, στον 'Αγιο Νικόλαο και στην Κανδήλα της Βόνιτσας.

 Σε αναβρασμό και οι αγρότες της Πελοπόννησου

Στην Αχαΐα, αγρότες παραμένουν στην εθνική οδό Πατρών - Πύργου στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας, και στην εθνική οδό Πατρών - Τρίπολης στην περιοχή Σταυροδρόμι ενώ στην Ηλεία, αγρότες παραμένουν μαζί με τα τρακτέρ τους σε δύο σημεία της εθνικής οδού Πατρών - Πύργου και συγκεκριμένα στους κόμβους Μαραθιάς και Κουρτεσίου

Στο μεταξύ ανοιχτή είναι πια η εθνική οδός Κορίνθου – Τρίπολης στο ύψος των διοδίων της Νεστάνης που είχαν κλείσει το μεσημέρι αγρότες από την Αρκαδία.

Κινητοποίησεις πραγματοποίησαν σήμερα και οι αγρότες στην Αργολίδα, οι οποίοι έκαναν μεγάλη αυτοκινητοπορεία και παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του διοικητηρίου της περιφερειακής ενότητας Αργολίδας όπου πέταξαν κλούβες με πορτοκάλια.