current views are: 12

1 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση17:09

Νόμπελ Ειρήνης: Οι ιστορίες πίσω από τη γιαγιά, τον ψαρά και τη Σούζαν Σάραντον

Δύο κάτοικοι της Λέσβου και η Σούζαν Σάραντον προτάθηκαν από την Ακαδημία Αθηνών, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και τη Σύνοδο των Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων για το Νόμπελ Ειρήνης.

Δημοσίευση 17:09’

Δύο κάτοικοι της Λέσβου και η Σούζαν Σάραντον προτάθηκαν από την Ακαδημία Αθηνών, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και τη Σύνοδο των Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων για το Νόμπελ Ειρήνης.

Δύο κάτοικοι της Λέσβου και η Σούζαν Σάραντον προτάθηκαν από την Ακαδημία Αθηνών, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και τη Σύνοδο των Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων για το Νόμπελ Ειρήνης. Την ίδια ώρα, το δράμα των προσφύγων που παλεύουν με τα κύματα του Αιγαίου, αλλά και η αλληλεγγύη που δείχνουν σε αυτούς οι κάτοικοι των ελληνικών νησιών προκαλούν παγκόσμια συγκίνηση.

Πιο αναλυτικά, για το Νόμπελ Ειρήνης προτάθηκαν η Αιμιλία Καμβύση, ο Στρατής Βαλιαμός και η διάσημη αμερικανίδα ηθοποιός, οι οποίοι όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Θανάσης Βαλτινός, «αντιπροσωπεύουν το σύνολο των ανθρώπων των νησιών και των αλληλέγγυων που στέκονται δίπλα στους πρόσφυγες, υπερασπιζόμενοι τις αξίες της ειρήνης, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης». 

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Χριστόδουλο Γιαλλουρίδη, καθηγητή και πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, το οικονομικό μέρος του βραβείου, αν κερδηθεί, θα αποδοθεί αναλογικά στα νοσοκομεία των νησιών, ενώ το ίδιο το βραβείο θα εκτεθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης. 

Ποιοι είναι και γιατί προτάθηκαν

Η Αιμιλία Καμβύση, 85 χρονών, παιδί Μικρασιατών προσφύγων από το Μοσχονήσι, έχει ζήσει όλη της τη ζωή στη Σκάλα Συκαμιάς Λέσβου. Μαζί με δύο φίλες της, την 89χρονη Ευστρατία Μαυραπίδου και την 85χρονη Μαρίτσα Μαυραπίδου έγιναν σύμβολα των εθελοντών κατοίκων της Λέσβου όταν ο φωτογραφικό φακός «τις συνέλαβε» να περιποιούνται το βρέφος μιας προσφυγοπούλας από τη Συρία, που μόλις είχε αποβιβασθεί στην ακτή.

Οι τρεις γιαγιάδες κάθε μέρα κατεβαίνουν στην ακτή, και συμπαραστέκονται μαζί με άλλους αλληλέγγυους πολίτες με όποιον τρόπο μπορούν στους εκατοντάδες πρόσφυγες που καθημερινά φτάνουν από τις απέναντι τουρκικές ακτές. Όταν τον περασμένο Νοέμβριο επισκέφθηκε τη Συκαμνιά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, και τη συνάντησε για να την συγχαρεί για ό,τι έκανε αυτή με τις άλλες δυο φίλες της, απάντησε στον πρόεδρο, «γιατί μου λες μπράβο γιε μου; Τι έκανα;».

Η κυρία Καμβύση προτείνεται «για να εκπροσωπήσει όλες αυτές τις γυναίκες που συμβάλουν σαν στοργικές μάνες για τα παιδιά που φτάνουν στην Ελλάδα και έρχονται αντιμέτωπα με τη προσφυγιά και τη μετανάστευση, όλες τις γυναίκες που βοηθούν με όποιο τρόπο μπορούν στην αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος», επισημαίνεται στην κοινή ανακοίνωση που υπογράφουν οι επικεφαλής των τεσσάρων θεσμών της κατατεθείσης πρότασης.

Ο Στρατής Βαλιαμός είναι 40 χρονών, ψαράς στη Σκάλα Συκαμνιάς. Όταν δεν χρησιμοποιεί τη βάρκα του για να κερδίσει τα προς το ζην, σώζει κόσμο που κινδυνεύει. Όχι μόνο όταν τυχαία τούς βρίσκει στο δρόμο του, αλλά πολλές φορές επιχειρώντας ο ίδιος ως διασώστης με το δικό του μέσο. Αρνείται να μιλήσει για όσα έχει κάνει, αρνείται να φωτογραφηθεί λέει μόνο πως έτσι έπρεπε να κάνει και έτσι έκανε. Στο χωριό λένε πως ο Στρατής Βαλιάμος μαζί με όλους τους άλλους ψαράδες στο Αιγαίο έχουν σώσει πολλές χιλιάδες ανθρώπους.

Η απάντηση που δίνει είναι «έτσι, γιατί αυτό έπρεπε να κάνω». Ο κ. Βαλιαμός προτείνεται «για να εκπροσωπήσει όλους αυτούς τους κατοίκους των νησιών που βοηθούν με όλες τους τις δυνάμεις να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα που έχει πάρει και συνεχίζει να παίρνει τεράστιες διαστάσεις στη χώρα μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Μάλιστα, μιλώντας στον Real FM, ο 40χρονος ψαράς έδωσε τη δική του απάντηση στον Βέλγο υπουργό Εσωτερικών ο οποίος σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτική πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα «πρότεινε να πνίξουμε τους μετανάστες». «Θα του απαντούσα να έρθει αυτός να το κάνει» τόνισε ο κ. Βαλαμιός. «Για την Ελλάδα δεν μπορεί να πει κανείς τίποτα» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι «δεν είναι προσωπικό. Όλοι εδώ στο νησί βοηθάνε τους μετανάστες εδώ και 10 χρόνια».

Η ηθοποιός και αγωνίστρια Σούζαν Σάραντον, 69 ετών από τη Νέα Υόρκη, υποδέχτηκε πρόσφυγες και μετανάστες που έφταναν στις ακτές της Λέσβου, ενώ επισκέφθηκε και τους πρόσφυγες στα κέντρα φιλοξενίας στην Αθήνα. Στη συνέχεια δήλωσε, πως «η διεθνής κοινότητα πρέπει να δει τι συμβαίνει σε αυτήν τη γωνιά του πλανήτη. Πρέπει να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και να το καταλάβει. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να πάψουν να είναι “κάποιοι άλλοι” και να γίνουν οι πρόσφυγες στους οποίους χρειάζεται να σταθούμε δίπλα και να τους υποστηρίξουμε».

Η κυρία Σάραντον προτείνεται «για να εκπροσωπήσει το πλήθος των ξένων αλληλέγγυων που από την πρώτη στιγμή στάθηκαν στο πλευρό των προσφύγων και των μεταναστών που έφτασαν και συνεχίζουν να φτάνουν στην Ελλάδα», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Μόλις η κ. Σάραντον ενημερώθηκε για την πρόθεση της επιτροπής να την προτείνει για Νόμπελ Ειρήνης, είπε ότι δέχεται ταπεινά την πρόταση και θα ήταν τιμή της να προταθεί, αλλά θέλησε να καταστήσει σαφές, πως θα λειτουργήσει ως εκπρόσωπος για τις χιλιάδες των ανεξάρτητων ξένων αλληλέγγυων που δίνουν το χρόνο και τους πόρους τους στα ελληνικά νησιά για να βοηθήσουν σε αυτήν την ανθρωπιστική κρίση. Σημείωσε πως υπάρχουν πολλοί γιατροί και άλλοι εθελοντές, οι οποίοι έχουν κάνει σημαντική δουλειά, και ότι θα ήταν τιμή της να προσέλθει ως εκπρόσωπός τους για την αυτοθυσία την συμπόνια που έδειξαν στο δράμα των προσφύγων και των μεταναστών.


σχετικα αρθρα