Καλπάζει φέτος στη χώρα μας η εποχική γρίπη, με τις  υγειονομικές αρχές να έχουν τεθεί σε «κόκκινο» συναγερμό. Χθες, μάλιστα, καταγράφηκε το πρώτο ανήλικο θύμα του ιού Η1Ν1, ενώ καθημερινά η λίστα των νεκρών μεγαλώνει.

Όπως έγινε γνωστό, τη Δευτέρα άφησε την τελευταία του πνοή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Παίδων ένα 4χρονο αγοράκι, ύστερα από επιπλοκές που εμφάνισε. 

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, το άτυχο παιδί είναι μία περίπτωση στις 10.000, καθώς έπαθε υποξυγοναιμία, μια κατάσταση κατά την οποία ο πνεύμονας γεμίζει ουλές και ο ασθενής παθαίνει έντονη, επιδεινούμενη δύσπνοια.

 Το περιστατικό αυτό, αναφέρουν οι λοιμωξιολόγοι, οφείλει να κινητοποιήσει όλη την επιστημονική κοινότητα και να αναγκάσει τελικά και τους επαγγελματίες υγείας να εμβολιαστούν, καθώς τα ποσοστά εμβολιασμού στις ομάδες αυτές είναι πολύ χαμηλά, φθάνοντας το 10%.

Συνολικά φέτος, από τις ΜΕΘ έχουν περάσει δέκα παιδιά, από τα οποία τα πέντε έχουν βγει, ενώ μετά τον θανατο του 4χρονου πλέον νοσηλεύονται τέσσερα παιδιά.

Στο μεταξύ μέχρι στιγμής, έχουν χάσει τη ζωή τους  38 άτομα και στις εντατικές νοσηλεύονται 103 ασθενείς.

Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας με εγκύκλιο που εξέδωσε προσδιορίζει τις ευάλωτες ομάδες και συνιστά εμβολιασμό και αντι-ιικά φάρμακα με απλή συνταγή.