Την ερχόμενη Δευτέρα θα συνεδριάσουν από κοινού τα σωματεία των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες προκειμένου να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους, αφού η συνάντησή τους με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη και διοικήσεις των οργανισμών, σύμφωνα με τους ίδιους, δεν «είχε κανένα αποτέλεσμα».

Ωστόσο, πηγές του υπουργείου, ανέφεραν πως «το υπουργείο είναι ανοιχτό σε διάλογο με τους εργαζόμενους» και πως ο υπουργός δεν μπορεί να δίνει «ψεύτικες» υποσχέσεις βάση των δημοσιονομικών δεδομένων της χώρας.

Σύμφωνα πάντα με τα όσα δήλωσαν, μετά τη συνάντηση, οι εργαζόμενοι που πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο, σε ό,τι αφορά τα αιτήματά τους για μειωμένο εισιτήριο και αύξηση της χρηματοδότησης των αστικών συγκοινωνιών, ο υπουργός ήταν αρνητικός.

Για την μείωση της τιμής του εισιτηρίου, βάση των δηλώσεων τους, ο υπουργός Μεταφορών τους είπε πως θα υπάρξει μετά το τέλος του μνημονίου, ενώ για την χρηματοδότηση των συγκοινωνιών, έθεσε το θέμα των δημοσιονομικών περιορισμών που υπάρχουν. Για το θέμα των συλλογικών συμβάσεων, πάντα σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι εργαζόμενοι, ο υπουργός τους παρέπεμψε στις διοικήσεις των οργανισμών, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι οι όποιες συμφωνίες θα πρέπει να υπακούουν στο νομοθετικό πλαίσιο με βάση το ενιαίο μισθολόγιο.

Tα αιτήματα των εργαζομένων, όπως κατατέθηκαν με υπόμνημα στον υπουργό είναι:

  • αύξηση της κρατικής επιχορήγησης στις συγκοινωνίες,
  • άμεση υπογραφή συλλογικών συμβάσεων,
  • προσλήψεις προσωπικού,
  • ανανέωση του στόλου,
  • μείωση της τιμής του εισιτηρίου,
  • μη ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ - ΕΕΣΣΤΥ και τεχνικής βάσης της ΣΤΑΣΥ,
  • υποδομές και τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες συμμετέχουν στη γενική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη αντιδρώντας στο σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.