current views are: 5

4 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση08:02

Επιστολή του δημάρχου της Κω στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα hot spot

Επιστολή-υπόμνημα με τις προτάσεις και τις θέσεις του Δήμου Κω για το μεταναστευτικό, απέστειλε ο Δήμαρχος του νησιού, Γιώργος Κυρίτσης στο νέο Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας  Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Δημοσίευση 08:02’

Επιστολή-υπόμνημα με τις προτάσεις και τις θέσεις του Δήμου Κω για το μεταναστευτικό, απέστειλε ο Δήμαρχος του νησιού, Γιώργος Κυρίτσης στο νέο Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας  Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Επιστολή-υπόμνημα με τις προτάσεις και τις θέσεις του Δήμου Κω για το μεταναστευτικό, απέστειλε ο Δήμαρχος του νησιού, Γιώργος Κυρίτσης στο νέο Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας  Κυριάκο Μητσοτάκη. 
 
Ο Δήμαρχος Κω επισημαίνει την αντίθεση του Δήμου στη δημιουργία hot spot 40 στρεμμάτων, καθώς όπως αναφέρει, «είναι βέβαιο ότι εντός λίγων ημερών θα κατακλυστεί από χιλιάδες παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες και θα μετατρέψει τον τέταρτο τουριστικό προορισμό της χώρας σε αποθήκη ψυχών».
 

Ο Γιώργος Κυρίτσης προτείνει:

  • Δημιουργία κέντρου καταγραφής 4-7 στρεμμάτων με ταυτόχρονη δέσμευση για αναχώρηση όσων καταγράφονται εντός 24ωρου. Αναφέρει μάλιστα ότι ο Δήμος έχει ήδη προτείνει 10 ακίνητα για να εγκατασταθεί η υπηρεσία καταγραφής και να μπορεί να υπάρχει μια πρώτη ιατρική φροντίδα στο συγκεκριμένο χώρο και ανθρωπιστική βοήθεια.
  • Άμεση ενίσχυση του προσωπικού και του εξοπλισμού της ΕΛ.ΑΣ αλλά και των δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος στην περιοχή.
  • Ίδρυση τμήματος συνοριοφυλάκων και τμήματος δίωξης παράνομης μετανάστευσης στην Κω.
  • Τον διαχωρισμό προσφύγων και παράνομων μεταναστών. Ο Δήμαρχος Κω επισημαίνει ότι η πλειοψηφία όσων έρχονται είναι παράνομοι μετανάστες, που είναι αδύνατον πλέον να ταξιδεύουν σε άλλες χώρες μετά την ένταση των συνοριακών ελέγχων και το κλείσιμο των συνόρων. Τονίζει ότι δεν μπορούν να παραμένουν στη χώρα ή στο νησί και ζητά να υπάρχει αποτρεπτική πολιτική με την κράτηση τους σε ειδικά κέντρα στην ηπειρωτική χώρα ή την επαναπροώθηση τους. 

Όπως επισημαίνει στην επιστολή του προς τον κύριο Μητσοτάκη ο δήμαρχος της Κω, «Η δημιουργία hot spot, έτσι όπως την εννοεί η κυβέρνηση, μετατρέπει την Κω σε έναν ανεξέλεγκτο καταυλισμό προσφύγων και παράνομων μεταναστών, ακυρώνει το νησί μας ως τουριστικό προορισμό. Σε άλλα νησιά οι επιπτώσεις μπορεί να είναι μικρότερες, στην Κω όμως οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές»  και τονίζει:

  • Ο Δήμος Κω δεν θα συναινέσει ποτέ στη δημιουργία μόνιμου καταυλισμού στον τέταρτο τουριστικό προορισμό της χώρας. Έχει προτείνει όμως τη δημιουργία κέντρου καταγραφής προσφύγων και παράνομων μεταναστών στο νησί, με την προϋπόθεση ότι θα αναχωρούν εντός 24ωρου από την Κω.
  • Έχουμε προτείνει μάλιστα 10 δημόσια, δημοτικά ή ιδιωτικά ακίνητα( έκτασης 4-7 στρεμμάτων) στα οποία θα μπορούσε να εγκατασταθεί η υπηρεσία καταγραφής αλλά και να παρέχεται ιατρική φροντίδα και ανθρωπιστική βοήθεια.
  • Ο Δήμος Κω ζητά την ενίσχυση του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ που είναι επιφορτισμένο με το έργο της καταγραφής και του Λιμενικού Σώματος. Απαιτείται επίσης ηλεκτρονικός εξοπλισμός για το έργο της καταγραφής, Ίδρυση Τμήματος Συνοριοφυλακής και Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης στην Κω.
  • Ο Δήμος Κω ζητά να υπάρχει σχεδιασμός από την πλευρά της Πολιτείας για την αναχώρηση εντός 24ωρου από το νησί των προσφύγων και των παράνομων μεταναστών που θα καταγράφονται. Αν δεν συμβεί αυτό σε μία εβδομάδα η κατάσταση θα είναι ανεξέλεγκτη.
  • Ο Δήμος Κω επισημαίνει την ανάγκη διαχωρισμού προσφύγων και παράνομων μεταναστών. Οι τελευταίοι είναι δεδομένο ότι δεν μπορούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη. Άρα αυτό τι σημαίνει; Ότι θα παραμένουν στην Κω και στα άλλα νησιά εφόσον δεν υπάρχει σε ισχύ ένα πλαίσιο επαναπροώθησης τους;
Τέλος προτείνει  τη «μεταφορά των παράνομων μεταναστών σε κέντρα κράτησης στην ηπειρωτική χώρα μέχρι να υπάρξει επαναπροώθηση. Το συγκεκριμένο μέτρο θα λειτουργήσει αποτρεπτικά και δεν θα αποτελεί η Ελλάδα πόλο έλξης και πύλη εισόδου για παράνομους μετανάστες, που δεν φέρουν την ιδιότητα του πρόσφυγα, από τις χώρες της Β.Αφρικής αλλά και από άλλες χώρες».

σχετικα αρθρα