Στέγη, ένα πιάτο ζεστό φαγητό και μια αγκαλιά που για κάποιους είναι αυτονόητα προσφέρουν απλόχερα σε άστεγους συμπολίτες μας και εξαρτημένα άτομα που ζουν στον δρόμο, οι άνθρωποι της «Γέφυρας», μιας συλλογικότητας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχει κύρια δράση το social street work.

Η ομάδα αυτή έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Δεκέμβριο μια πρωτοβουλία, το «Νυχτερινό Καταφύγιο Αλληλεγγύης» που στεγάζεται στο χώρο όπου λειτουργεί η πλατφόρμα «Συν Αθηνά» του Δήμου Αθηναίων, απέναντι από την Βαρβάκειο Αγορά και παραμένει ανοιχτό δύο νύχτες την εβδομάδα.

Οι εθελοντές της «Γέφυρας» εκτός από τις “περιπολίες ανθρωπιάς” που πραγματοποιούν σε Αθήνα και Πειραιά, βρίσκονται κάθε Τετάρτη και Σάββατο από τις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6 το πρωί, έτοιμοι να υποστηρίξουν οποιονδήποτε τους ζητήσει τη βοήθειά τους.

Στους δύο μήνες λειτουργίας του έχουν δεχθεί βοήθεια γύρω στα 120 άτομα, τα οποία είτε επέλεξαν να παραμείνουν όλη την νύχτα στο καταφύγιο, είτε ήταν περαστικοί, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις που ζήτησαν βοήθεια και συμβουλευτική.

«Αντιληφθήκαμε ότι επί της ουσίας τις νυχτερινές ώρες δεν υπάρχει κανένα υποστηρικτικό πλαίσιο για όλους αυτούς τους ανθρώπους. Αν συμβεί ο,τιδήποτε δεν έχουν να απευθυνθούν πουθενά. Το βράδυ υπάρχει ένα απόλυτο κενό», δήλωσε ο υπεύθυνος της «Γέφυρας», Τάσος Σμετόπουλος στο «Πρακτορείο FM».

«Στόχος μας είναι να παραμένει ανοιχτό καθημερινά, αλλά η οικονομική μας κατάσταση ακόμη δεν μας το επιτρέπει. Το σημαντικό για εμάς βέβαια δεν είναι πόσοι περνάνε κάθε βράδυ, αλλά ότι ξέρουν ότι είμαστε εκεί. Ξέρουν ότι αν συμβεί κάτι ή χρειαστούν οτιδήποτε, μπορούν να έρθουν να μας βρούνε και να χρησιμοποιήσουν το «Καταφύγιο» με βάση τη δική τους ανάγκη», τονίζει ο κ. Σμετόπουλος.