Έκρυθμο είναι το κλίμα στην Κω απο τα ξημερώματα καθώς με μια αιφνιδιαστική ενέργεια, αστυνομικοί απέκλεισαν την πρόσβαση στο σημείο που αναμένεται να δημιουργηθεί το hot spot στο νησί, στην περιοχή Φωκάλια.

Στο σημείο έχουν παραταχθεί διμοιρίες των ΜΑΤ ενώ εκατοντάδες κάτοικοι διαμαρτύρονται με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό ενός άνδρα και την λιποθυμία δύο γυναικών από χρήση χημικών. Μάλιστα έχει απαγορευτεί η πρόσβαση στο σημείο ακόμη και των κατοίκων της περιοχής. 

Συγκεκριμένα, τα ξημερώματα αστυνομικοί απέκλεισαν απο τα ξημερώματα έκταση στην περιοχή Φωκάλια λέγοντας στους κατοίκους που είχαν συγκεντρωθεί πως εκεί θα γίνει το κέντρο. Την ίδια ώρα μπουλντόζες και εκσκαφείς του στρατού πραγματοποιούσαν εργασίες σε ένα εγκατελειμένο στρατόπεδο, το 148 που βρίσκεται στην περιοχή Πυλί. Μόλις έγινε αντιληπτός ο αντιπερισπασμός των αστυνομικών οι κάτοικοι κινήθηκαν προς το σημείο των εργασιών. 

 Εκεί τους περέμεναν διμοιρίες των ΜΑΤ και γρήγορα άναψαν τα αίματα.

Όπως καταγγέλουν κάτοικοι που μίλησαν στο Νewpost, "έχουν χτυπήσει άγρια δημοσιογράφο, τον συνέλαβαν και τον πέταξαν σε μια κλούβα επειδή κατέγραφε τα γεγονότα". "Μας έριχναν δακρυγόνα και μας χτυπούσαν με τα γκλόπ" σημειώνουν. 

Το σημείο που επέλεξαν για να δημιουργήσουν το κέντρο καταγραφής προσφύγων βρίσκεται δίπλα σε κατοικημένη περιοχή και σε "αποσταση αναπνοής" απο ξενοδοχειακές μονάδες.

Οι κάτοικοι και ο δήμος δεν επιθυμούσαν την δημιουργία κέντρου καθώς υποστηρίζουν πως θα "προσελκύσει χιλιάδες παράτυπους μετανάστες και θα υποβαθμιστεί το νησί μας". 

Όπως δήλωσε στο Newpost ο Μηνάς Χατζημιχάλης, μέλος του ξενοδοχειακού συλλόγου του νησιού "αυτά που έχω ζήσει σήμερα τα έβλεπα μόνο στην τηλεόραση. Έριχναν χημικά σε χωρικούς αδιακρίτως. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην δημιουργία hot spot, είμαστε ο τρίτος τουριστικός προορισμός, δεν γίνεται αυτό. Οι αστυνομικοί είναι αρματωμένοι και αμπαρωμένοι στο στρατόπεδο, δεν ξέρω πως θα εξελιχθεί η κατάσταση.