current views are: 10

5 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση12:48

«Πόρτα» στον Κατρούγκαλο από τους επιστημονικούς φορείς

Επιμένουν οι επιστημονικοί φορείς στα αιτήματά τους και αρνούνται να προσέλθουν σε διάλογο με την κυβέρνηση αν δεν υπάρξει βελτιωμένη πρόταση και συγκεκριμένα στοιχεία για το ασφαλιστικό. 

Δημοσίευση 12:48’

Επιμένουν οι επιστημονικοί φορείς στα αιτήματά τους και αρνούνται να προσέλθουν σε διάλογο με την κυβέρνηση αν δεν υπάρξει βελτιωμένη πρόταση και συγκεκριμένα στοιχεία για το ασφαλιστικό. 

Επιμένουν οι επιστημονικοί φορείς στα αιτήματά τους και αρνούνται να προσέλθουν σε διάλογο με την κυβέρνηση αν δεν υπάρξει βελτιωμένη πρόταση και συγκεκριμένα στοιχεία για το ασφαλιστικό. Έτσι σήμερα ακυρώθηκε συνάντηση που είχε προγραμματιστεί με τον υπουργό Εργασίας για τη 1 το μεσημέρι, στον απόηχο συνέντευξης που έδωσε το πρωί στον ANT1 όπου εμμέσως πλην σαφώς είπε ότι δεν πληρώνουν ελεύθεροι επαγγελματίες με εισοδήματα άνω των 40-50-60.000 ευρώ και ότι πρέπει να μάθουν να πληρώνουν.

«Είχαμε πει ότι θα πάμε σε διάλογο εφόσον υπάρχει μια βελτιωμένη πρόταση, από τη στιγμή που δεν υπήρχε και γίνονται τέτοιες δηλώσεις όπως αυτή που έκανε σήμερα ο κ. Κατρούγκαλος, δεν υπήρχε λόγος να πάμε»,  τόνισε στο Newpost η αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Ιωάννα Καλαντζάκου. Εξηγώντας τα αιτήματα του κλάδου είπε: «Εμείς ζητάμε ένα διαγενεακά ισότιμο ασφαλιστικό σύστημα με γνώμονα την εισφοροδοτική ικανότητα του απασχολουμένου και την τήρηση της αρχής της αναλογικότητας».

Στο μεταξύ, όπως είπε, σήμερα στις 4 το απόγευμα αναμένεται να συνεδριάσει το συντονιστικό των δικηγορικών συλλόγων, προκειμένου να αποφασίσει για περαιτέρω κινητοποιήσεις, και είναι πολύ πιθανή η συνέχιση της αποχής των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους.

«Είχαμε πει να πάει το συντονιστικό αλλά ότι πρέπει οι συζητήσεις να έχουν και κάποιο αποτέλεσμα και να μπαίνουμε. Εδώ συζητάμε χωρίς να υπάρχει λόγος. Δηλαδή δεν υπάρχει ένα αποτέλεσμα στη συζήτηση» ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης και εξήγησε ότι η σημερινή συνάντηση δεν έγινε «διότι αποφασίστηκε από το συντονιστικό ότι για να πάμε στη συζήτηση θα πρέπει να υπάρχει τελική βάση για να κάτσουμε να συζητήσουμε».

«Έχουμε πάρει απόφαση ότι δεν πρόκειται να πάμε, δεν έχει νόημα να πάμε. Εγώ έχω αρνηθεί κάτι τέτοιο, δεν μπορούμε να συμμετέχουμε σε μια συνάντηση όταν δεν ξέρουμε όλα τα δεδομένα. Δεν έχουμε τίποτα με τον κ. Κατρούγκαλο, δεν έχουμε τίποτα με κανένα αλλά πως θα συζητήσουμε κάτι όταν εμείς έχουμε ζητήσει κάποια πράγματα και δεν μας τα έχουν δώσει..», δήλωσε στο Newpost ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κώστας Λουράντος

Μιλώντας το πρωί στο Mega ο πρόεδρος του ΔΣΑ και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Β. Αλεξανδρής τόνισε ότι το προσχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό είναι «αναξιόπιστο» και «μη βιώσιμο» καθώς «οδηγεί σε δήμευση του εισοδήματος των δικηγόρων» και ζήτησε την απόσυρσή του και την έναρξη διαλόγου από μηδενική βάση αλλά με συγκεκριμένα στοιχεία και αναλογιστική μελέτη για τις προτάσεις της.

To Συντονιστικό των Επιστημονικών Φορέων και των Ελεύθερων Επαγγελματιών της χώρας έστειλε κοινή επιστολή στον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας  Ν. Φράγκο, σε απάντηση της πρόσκλησής του για συνάντηση σήμερα και συνέχιση του διαλόγου.

«Η συνέχιση ενός διαλόγου χωρίς στοιχεία, μελέτες και ποσοτικά δεδομένα δεν έχει κανένα νόημα, διότι δεν οδηγεί σε κανένα αποτέλεσμα», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η απάντηση των επιστημονικών φορέων στην πρόσκληση του υπουργείου Εργασίας.

Αναλυτικά η απαντητική επιστολή προς το υπουργείο αναφέρει : 

Σε απάντηση της από 1-2-2016 πρόσκλησής σας για συνέχιση του διαλόγου για το Ασφαλιστικό των επιστημόνων – ελευθέρων επαγγελματιών, η οποία συνοδεύεται από ένα πίνακα εκπτώσεων στις υπέρογκες αυξήσεις των ασφαλιστικών μας εισφορών, όπως αυτές αποτυπώνονται στο προσχέδιο νόμου της Κυβέρνησης, χωρίς καμία όμως περαιτέρω διευκρίνιση, για το χρόνο ισχύος τους, αλλά για τη βάση υπολογισμού τους, σας ενημερώνουμε ότι η διατυπωθείσα επανειλημμένα στις διμερείς μέχρι σήμερα συναντήσεις πάγια θέση μας για παροχή συγκεκριμένων στοιχείων (αναλογιστικές μελέτες ή ποσοτικοποιημένα στοιχεία, με αριθμό επιστημόνων ανά εισοδηματική κατηγορία άλλων μέτρων ή άλλες μετρήσεις καθώς και τους προς επίτευξη ποσοτικοποιημένους στόχους, που οδηγούν στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος των επιστημόνων – ελευθέρων επαγγελματιών κ.λπ.), δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα από την πλευρά σας.

Συνεπώς, η συνέχιση ενός διαλόγου χωρίς στοιχεία, μελέτες και ποσοτικά δεδομένα δεν έχει κανένα νόημα, διότι δεν οδηγεί σε κανένα αποτέλεσμα.

Εμείς από την αρχή καλοπροαίρετα, προσήλθαμε στο διάλογο, μολονότι εσείς δεν μας είχατε καλέσει σε τέτοιο πριν την δημοσιοποίηση του προσχεδίου νόμου, με την πεισματική άρνησή σας για την χορήγηση δεδομένων και στοιχείων, θεωρούμε ότι δεν μπορούμε με αυτούς τους όρους να συνεχίσουμε να συμμετέχουμε σε ένα τέτοιο διάλογο.

Θα επανέλθουμε στο τραπέζι της διαβούλευσης μόλις μας δοθούν τα παραπάνω στοιχεία.

 

 


σχετικα αρθρα