current views are: 5

5 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση14:31

Αβραμόπουλος: Η σφράγιση των συνόρων δεν αποτελεί λύση

Την πεποίθηση ότι το κλείσιμο των συνόρων δεν αποτελεί λύση για το προσφυγικό εξέφρασε ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνέντευξή του στον Economist.

Δημοσίευση 14:31’

Την πεποίθηση ότι το κλείσιμο των συνόρων δεν αποτελεί λύση για το προσφυγικό εξέφρασε ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνέντευξή του στον Economist.

Την πεποίθηση ότι το κλείσιμο των συνόρων δεν αποτελεί λύση για το προσφυγικό εξέφρασε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνέντευξή του στον Economist.
 
Αναφορικά με τη διατήρηση της ζώνης Schengen και την εφαρμογή των σχετικών ρυθμίσεων  ο Επίτροπος ανέφερε ότι ” Οι ρυθμίσεις για τη τήρηση της  ζώνης του Schengen είναι αρκετά ξεκάθαρες. Τα κράτη μέλη οφείλουν να διαχειρίζονται τα σύνορά τους καθώς και τα εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρχουν ελλείψεις και προβλήματα.  Οι μεταναστευτικές ροές δεν έχουν τύχει σωστής διαχείρισης. όσοι φθάνουν στα ευρωπαϊκά σύνορα ή στις ευρωπαϊκές ακτές πρέπει αμέσως να καταγράφονται, να δακτυλοσκοπούνται και να ταυτοποιούνται με τη βοήθεια τη βάσης  ΕURODAC. Η πολιτική για τη  μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης προϋποθέτει τη σωστή λειτουργία των hotspots.
 
Η ελληνική κυβέρνηση έχει επιταχύνει τις προσπάθειές της προκειμένου να καταστούν τα  hotspots άμεσα πλήρως λειτουργικά. Το ίδιο και η ιταλική κυβέρνηση. Είναι αλήθεια ότι αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα. Ωστόσο, για εμάς είναι πολύ σημαντικό ότι τώρα βλέπουμε την άμεση υλοποίηση. Είναι επίσης πολύ σημαντικό  να υλοποιήσουμε άμεσα ό,τι έχει συμφωνηθεί μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Αυτή τη στιγμή η Τουρκία φιλοξενεί 2,7 εκατ. πρόσφυγες. Εκείνο που επιδιώκουμε ακριβώς είναι να ανακόψουμε τις ροές από την Τουρκία, όσο το δυνατό συντομότερα και γρηγορότερα για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στον αγώνα μας κατά των παράνομων διακινητών.
 
Αναφορικά με τη γεωπολιτική διάσταση του μεταναστευτικού ο κ. Αβραμόπουλος είπε τα εξής: 
Είναι σημαντική πτυχή του μεταναστευτικού προβλήματος να επανεδραιωθεί η ειρήνη και η σταθερότητα σε χώρες όπως η Συρία ή η Λιβύη. Γι’ αυτό και  συνεχίζουμε το διάλογο που ξεκίνησε στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Βαλέττας, τον περασμένο Νοέμβριο μεταξύ ΕΕ και των χωρών της Αφρικής.
Σε ό,τι αφορά στις κριτικές που έχουν διατυπωθεί για την πολιτική στάση της καγκελαρίου Μerkel σε για το ”άνοιγμα” των συνόρων στους μετανάστες, που εκτιμούν ότι με αυτόν τον τρόπο προκλήθηκε η συμφόρηση κατά μήκος του διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων, ο Επίτροπος δήλωσε: 
 
”Δεν μοιράζομαι καμία άποψη που βασίζεται σε ένα παιχνίδι αλληλοεπίρριψης ευθυνών. Ό,τι είπε η καγκελάριος βρίσκεται σε αρμονία με τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες πάνω στις οποίες έχει χτιστεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, δηλαδή την αρχή της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας. Είναι, βέβαια, αλήθεια ότι η Γερμανία, όντας από τους πιο πολυπόθητους προορισμούς μαζί με χώρες όπως η Σουηδία, βρίσκεται τώρα κάτω από έντονη πίεση. Δεν πρέπει να επιτρέψει η Ευρώπη να γυρίσει πίσω στο παρελθόν της. Πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας προκειμένου να σταματήσουμε την εξάπλωση ξενοφοβικών και λαϊκιστικών ρητορικών. Πολλοί μετανάστες που επιθυμούν να παραμείνουν στην Ευρώπη δηλώνουν ότι είναι Σύριοι πρόσφυγες. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο πρέπει να καταστήσουμε πλήρως λειτουργικό το σύστημα των hotspots, όπου γίνεται η ταυτοποίηση.”
 
Για τις δευτερογενείς κινήσεις μεταναστών προς τις χώρες της Γερμανίας και της Σουηδίας, ακόμα και εάν έχει προηγηθεί η διαδικασία καταγραφής και δακτυλοσκόπησης στην Ελλάδα,  καθώς τις ιδέες που εκφράζονται αναφορικά με τη σφράγιση των συνόρων με τα Σκόπια, ο Επίτροπος υπογράμμισε: 
“Η σφράγιση συνόρων δεν αποτελεί λύση. Οι παράνομοι διακινητές και ένας μεγάλος αριθμός παράτυπων μεταναστών όπως και προσφύγων θα βρουν άλλο τρόπο για να συνεχίσουν το δρόμο τους. Κάτι τέτοιο (σφράγιση συνόρων) θα προκαλούσε μόνο αυξημένη πίεση τόσο στη Σκόπια όσο και στην Ελλάδα”.
 
Σε σχετική ερώτηση για το λόγο για τον οποίο δεν λειτουργεί το σύστημα μετεγκατάστασης και εάν ευθύνονται γι’ αυτό η έλλειψη συνεργασίας από τα κράτη μέλη, ή η περιορισμένη δυνατότητα μέχρι στιγμής να βρεθούν υποψήφιοι πρόσφυγες για το σύστημα ή η ελλιπής λειτουργία των hotspots, o Επίτροπος υπογράμμισε ότι πρόκειται για συνδυασμό και των τριών αυτών στοιχείων.
 
Συμπλήρωσε, δε: 
Οι πρόσφυγες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι είναι υποχρεωμένοι να σέβονται τους κανόνες και τους νόμους της Ένωσης. Με τον ίδιο τρόπο, να αναγνωρίζουν ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες και οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ανοίξει την καρδιά τους προκειμένου να τους στηρίξουν στην προσπάθειά τους για μία ειρηνική ζωή,  με ό,τι αυτό συνεπάγεται: περίθαλψη, εκπαίδευση, ακόμη και εργασία. Ωστόσο, κάποιοι πολιτικοί σε εθνικό επίπεδο υποκύπτουν σε ”φωνές” που ασκούν πίεση στις κυβερνήσεις τους, και για ψηφοθηρικούς λόγους υιοθετούν όχι υπεύθυνη συμπεριφορά. Γενικά, εάν υιοθετούμε τέτοιου είδους αφοριστικές τάσεις, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουμε τις στρατηγικές μας στο μεταναστευτικό σε λάθος δρόμο.
 
Σχετικά με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και το προφίλ των δραστών, ο Επίτροπος τόνισε ότι: ”οι τρομοκράτες αυτοί είναι γεννημένοι και μεγαλωμένοι στην Ευρώπη Αντίθετα, Αυτό που πρέπει να μας προβληματίζει γιατί οι άνθρωποι αυτοί επιλέγουν να εναντιωθούν στην ίδια τους την πατρίδα. Είναι, λοιπόν, ξεκάθαρο ότι η ενσωμάτωση στη διαχείριση του μεταναστευτικού φαινομένου συνιστά μία από τις βασικές προτεραιότητες.”
 
Σε ερώτηση για τα επεισόδια της Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία και το επιχείρημα που διατυπώνεται από ορισμένα κράτη μέλη για τη μη αποδοχή προσφύγων του μουσουλμανικού θρησκεύματος, καθώς οι τελευταίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα ενσωμάτωσης, ο κύριος Αβραμόπουλος ανέφερε: 
” Οι μουσουλμάνοι δεν είναι κάτι νέο στην Ευρώπη. Βρίσκονται στην Ευρώπη ήδη από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα. Αποτελούν κομμάτι των ευρωπαϊκών κοινωνιών μας. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, πως δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε φαινόμενα ριζοσπαστικοποίησης Έχουμε, επίσης, να αντιμετωπίσουμε και το φαινόμενο των ”ξένων μαχητών”.
 
Δεν πρέπει ωστόσο να καταλήγουμε σε γενικεύσεις για το Ισλάμ. Αντιθέτως, πρέπει να συνεργαζόμαστε στενά με τη μουσουλμανική κοινότητα στην Ευρώπη, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα αυτό εκ των έσω. Ο πληθυσμός της ΕΕ θα μειωθεί μέσα στην επόμενη δεκαετία κατά 18 εκατ., και οι οικονομίες μας τότε θα έχουν ανάγκη από δυναμικό. Μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα παρουσιάσουμε μία συνολική πολιτική πρόταση πάνω στη ”νόμιμη μετανάστευση”. Είναι, όμως, αντιθέτως, ανάγκη, να ξεχωρίζουμε τους παράτυπους μετανάστες από εκείνουν που χρήζουν διεθνούς προστασίας. Πρέπει να επισπεύσουμε την υπογραφή συμφωνιών με τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι παράτυποι μετανάστες που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής, ώστε να επιστρέψουν το ταχύτερο δυνατό στις χώρες τους. Η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ καλούνται να δώσουν μία πολιτική λύση  στα προβλήματα μίας ευρύτερης περιοχής η οποία γεωγραφικά εκτείνεται από την Τυνησία μέχρι την Ουκρανία.”
 
Τέλος, ο Επίτροπος υπογράμμισε: ότι ”η υποδοχή των προσφύγων και η θέσπιση ενός φιλόδοξου συστήματος επανεγκατάστασης απευθείας από τις χώρες που βρίσκονται σε κρίση δεν είναι μόνο τοπικό ζήτημα αλλά και παγκόσμιο, και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλες τις χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο.”
 

σχετικα αρθρα