Τη μνήμη του Προστάτη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αγίου Φωτίου του Μεγάλου, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, τιμάται σήμερα στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης.

Προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία και θα ακολουθήσει στην αίθουσα του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος, το οποίο στεγάζεται σε χώρους της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης, η καθιερωμένη κοινή σύσκεψη της Ιεράς Συνόδου με τους καθηγητές των Θεολογικών Σχολών Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Στον φετινό εορτασμό ομιλητής θα είναι ο Θωμάς Ιωαννίδης, καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Η έννοια της αγάπης κατά τον Απόστολον Παύλον και τον Άγιον Φώτιον».

Ο Μέγας Φώτιος ή Άγιος Φώτιος διετέλεσε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως από το 858 έως το 867 και από το 877 έως το 886. Θεωρείται ως μία από τις σημαντικότερες μορφές της εν γένει ιστορίας του Βυζαντίου, καθώς και του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Κατά την περίοδο του Πατριάρχη Φωτίου έγινε και το σχίσμα ανάμεσα στην Ορθόδοξη (Ανατολική) και στη Ρωμαιοκαθολική (Δυτική) Εκκλησία.

Θεωρείται ως ένας από τους πολυγραφότερους εκκλησιαστικούς συγγραφείς. Μάλιστα, λόγω της προσωπικής του βιβλιοθήκης, θεωρείται προστάτης των βιβλιοπωλών και βιβλιοθηκονόμων.