Συμπλοκές ανάμεσα σε κατοίκους και ΜΑΤ σημειώθηκε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι στην Κω, ενώ τεταμένη η ατμόσφαιρα και στη Σίνδο για το κέντρο υποδοχής προσφύγων στα Διαβατά.

Το νέο επεισόδιο στην Κω έγινε όταν αρκετοί κάτοικοι ανέβηκαν στην είσοδο του στρατοπέδου (όχι από την κεντρική πύλη, αλλά από πλάγια) και ήρθαν αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ, σύμφωνα με το vimatisko.gr.

Οι κάτοικοι πετούσαν πέτρες και μολότοφ στα ΜΑΤ και εκείνοι απαντούσαν με δακρυγόνα, χωρίς ευτυχώς όμως να σημειωθεί κάποιος τραυματισμός.

Ένταση για το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά 

Την άρνησή της να συναινέσει στη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων, στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στα Διαβατά, εξέφρασε η διοίκηση του Δήμου Δέλτα, στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε εν μέσω εντάσεων και με τη συμμετοχή εκατοντάδων δημοτών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Δέλτα, η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, όπως αυτή εκφράστηκε μέσα από την εισήγηση του δημάρχου Μίμη Φωτόπουλου, καταλήγει ως εξής: «Η διοίκηση του Δήμου αρνείται να συναινέσει στη δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης (Relocation Camp) στο στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου – 1090 και σε κανένα άλλο μέρος του ήδη βεβαρημένου Δήμου μας, θεωρώντας ότι λόγω έλλειψης σαφούς και ευρέως σχεδιασμού δεν διασφαλίζονται ανθρωπιστικές προδιαγραφές για τους πρόσφυγες και τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή καθημερινότητα των κατοίκων και των επαγγελματιών της ευρύτερης περιοχής».

Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, αποφασίστηκε η σύσταση πολυμελούς επιτροπής αποτελούμενη από εκπροσώπους κοινωνικών φορέων των Διαβατών και της Νέας Μαγνησίας, δημοτικών και τοπικών συμβούλων, η οποία θα συνεδριάσει σήμερα προκειμένου να καθορίσει τις περαιτέρω ενέργειές της επί του θέματος.

Στη διάρκεια της -χθεσινής- πολύωρης συνεδρίασης τοποθετήθηκαν εκτός από το δήμαρχο, επικεφαλής παρατάξεων, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και δημότες. Οι τόνοι ανέβηκαν αρκετές φορές με κατοίκους της περιοχής να ζητούν δυναμικές κινητοποιήσεις για να αποτραπεί η δημιουργία του κέντρου.