current views are: 6

7 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση18:10

Έρχονται στο Σύνταγμα τα τρακτέρ όλης της χώρας – Νέος 24ωρος αποκλεισμός στα Τέμπη

«Απόβαση» στην Αθήνα θα κάνουν την ερχόμενη Παρασκευή οι αγρότες, οι οποίοι αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι να κερδίσουν την εκπλήρωση των αιτημάτων τους,

Δημοσίευση 18:10’

«Απόβαση» στην Αθήνα θα κάνουν την ερχόμενη Παρασκευή οι αγρότες, οι οποίοι αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι να κερδίσουν την εκπλήρωση των αιτημάτων τους,

«Απόβαση» στην Αθήνα θα κάνουν την ερχόμενη Παρασκευή οι αγρότες, οι οποίοι αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι να κερδίσουν την εκπλήρωση των αιτημάτων τους, τα οποία χαρακτηρίζουν «αιτήματα επιβίωσης». Στη συνεδρίαση που είχαν το μεσημέρι της Κυριακής στη Νίκαια όλα τα συντονιστικά των μπλόκων που έχουν κατακλύσει την επικράτεια, αποφάσισαν να κατέβουν με τα τρακτέρ τους στην Αθήνα, ενώ δηλώνουν αποφασισμένοι να «στρατοπεδεύσουν» στο Σύνταγμα, έξω από τη Βουλή για τρεις ημέρες. Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους «θα κατασκηνώσουμε με τα τρακτέρ στην πλατεία Συντάγματος»…

Στόχος τους είναι να συντονιστούν με όλες τις επαγγελματικές ομάδες ενάντια στο ασφαλιστικό. Η απόφαση να εντείνουν τις κινητοποιήσεις ελήφθη, έπειτα από εισήγηση του προέδρου των αγροτικών συλλόγων Καρδίτσας, Βαγγέλη Μπούτα, τον οποίο ακολουθούν σχεδόν όλα τα μπλόκα της χώρας, πλην των Τεμπών και των Μικροθηβών. Οι αγρότες που έχουν στήσει μπλόκο στα Τέμπη μαζί με άλλους αγρότες μπλόκων της Μακεδονίας αποφάσισαν να δράσουν διαφορετικά. Συνέταξαν και απέστειλαν κατάλογο αιτημάτων προς τον πρωθυπουργό και τα κόμματα της Βουλής ανοίγοντας έτσι παράθυρο διαλόγου μαζί τους την επόμενη εβδομάδα.

Εκτός από το μπλόκο των Τεμπών, που αποστασιοποιήθηκε από τις γενικές κινητοποιήσεις, τα συντονιστικά όλης της Επικράτειας, αποφάσισαν να σκληρύνουν ακόμη περισσότερο τη στάση τους και από αύριο προχωρούν σε επ’ αόριστον αποκλεισμούς του εθνικού δικτύου, παρακαμπτήριων οδών, τελωνείων και λιμένων. Ωστόσο, μετά από σχετική τους απόφαση, τα Τέμπη άνοιξαν το μεσημέρι της Κυριακής μετά από 24ωρο αποκλεισμό και ξαναέκλεισαν για άλλες 24 ώρες μέχρι τις 6 το απόγευμα της Δευτέρας.

Οι αγρότες ​ετοιμάζονται για την τελική μάχη και θέλουν στο πλευρό τους όλη την κοινωνία, καθώς -όπως επισημαίνουν- οι διεκδικήσεις ενάντια σε αυτό το «ασφαλιστικό-λαιμητόμο», αφορούν όλους τους ασφαλισμένους και το σύνολο του παραγωγικού ιστού της χώρας. 

Η συμμετοχή στην σύσκεψη ήταν μεγαλύτερη από ποτέ, καθώς, στο κάλεσμα του μπλόκου της Νίκαιας ανταποκρίθηκαν μπλόκα από τον Έβρο μέχρι και την Κρήτη. Βασικός στόχος της σημερινής πανελλαδικής συνάντησης ήταν ο συντονισμός και συγχρονισμός για την κλιμάκωση του αγώνα και γι’αυτό από νωρίς προσήλθε πλήθος αγροτών στην περιοχή.

Οι αγρότες που συμμετείχαν στη συνεδρίαση της Νίκαιας, συναποφάσισαν ένα κοινό πλαίσιο αιτημάτων που επικεντρώνεται στους εξής άξονες:

  • Αφορολόγητο στις 12 χιλιάδες κατ άτομο. Στο συγκεκριμένο θέμα «έκανε πίσω» το μπλόκο Νίκαιας το οποίο είχε θέσει ως αίτημα τις 30 χιλιάδες αφορολόγητο αλλά όχι «ατομικό», «οικογενειακά» προκειμένου να υπάρξει κοινή συνισταμένη στην διατύπωση των αιτημάτων.
  • Aπόσυρση του ασφαλιστικού και του φορολογικού αλλά και κατάργηση φορολογικών μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα για τον κλάδο, όπως επίσης και των τεκμηρίων διαβίωσης.
  • Αφορολόγητο πετρέλαιο και κατάργηση του ΦΠΑ για τα αγροτικά μέσα και εφόδια
  • Ρύθμιση των κόκκινων δανείων ώστε να μην κατασχεθούν σπίτια.
  • Να μην ισχύσει η φορολογία σε κρασί και τσίπουρο.