Πέθανε σε ηλικία 103 ετών ο Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος, ένας από τους σημαντικότερους μελετητές και διανοητές της φιλοσοφίας, μια μεγάλη προσωπικότητα του νεότερου ελληνισμού.

Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου, στη 1 το μεσημέρι, στο Κοιμητήριο του Κόκκινου Μύλου, στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ο Κ. Δεσποτόπουλος γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1913 και με την καταστροφή της εγκαταστάθηκε μαζί με την οικογένειά του στην Αθήνα.

Αποφοίτησε από το Πρώτο Γυμνάσιο Αθηνών με βαθμό ακέραιο άριστα, ενώ ολοκλήρωσε τις πανεπιστημιακές σπουδές του εργαζόμενος.

H διδακτορική διατριβή του εγκρίθηκε με βαθμό άριστα παμψηφεί. Δίδαξε Φιλοσοφία του Δικαίου και Φιλοσοφία γενικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Νανσί (Nancy) της Γαλλίας και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ήταν ξένος εταίρος της Pουμανικής Aκαδημίας και της Aκαδημίας της Mασσαλίας. Διετέλεσε δύο φορές Yπουργός Παιδείας, το 1989 στην κυβέρνηση Γρίβα και το 1990 στην κυβέρνηση Zολώτα.

Είχε τιμηθεί με ανώτερες διακρίσεις από τους Προέδρους της Δημοκρατίας Eλλάδος, Γαλλίας και Iταλίας. Έγινε πρόεδρος της Aκαδημίας Αθηνών το 1993.

Έχει συγγράψει 32 βιβλία φιλοσοφίας, φιλολογίας, ιστορίας και πολιτικής, με κορυφαίο τη Φιλοσοφία του Δικαίου, όπου αναπτύσσεται ο κλάδος της φιλοσοφίας πραξιολογία και με βάθρο αυτή θεμελιώνεται και αναδιαρθρώνεται το σύστημα του δικαίου.

Άλλα αυτοτελή έργα του είναι τα Φιλοσοφίας Eγκώμιον (1999), Περί προσώπων και θεσμών (2000), Φήμη απόντων (1995), Φιλοσοφία και Θεωρία του Πολιτισμού (2001), όπως και τα ξενόγλωσσα Grece 1821-1971 (1973), Etudes sur la liberte (1974), Aristote sur la famille et la justice (1983), Philosophy of History in Ancient Greece (1991), La philosophie politique de Platon (1997).

Συλλυπητήρια για την απώλεια του μεγάλου ακαδημαϊκού

«Η μνήμη του και το έργο του συνιστούν πραγματική εθνική μας κληρονομιά», αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος για τον θάνατο του ακαδημαϊκού Κωνσταντίνου Ι. Δεσποτόπουλου, επισημαίνοντας ότι υπήρξε κορυφαίος πνευματικός ταγός της εποχής μας, με διεθνή και, κυρίως, ευρωπαϊκή ακτινοβολία.

«Γνήσιος εκπρόσωπος και εκφραστής του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος υπηρέτησε, με απαράμιλλη συνέπεια και με παράδειγμα τον ίδιο τον βίο του, τις βασικές του σύγχρονες παρακαταθήκες, ήτοι τον Πολιτισμό και την Δημοκρατία», σημειώνει ο κ. Παυλόπουλος.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε για τον θάνατό του: 

Με λύπη μου πληροφορήθηκα το θάνατο του μεγάλου ακαδημαϊκού δάσκαλου Κωνσταντίνου Δεσποτόπουλου. Το επιστημονικό του έργο, που τον καθιστά ξεχωριστή μορφή του ελληνικού πνεύματος, συμβαδίζει με την σημαντικότατη συνεισφορά του στην Εθνική Αντίσταση και στην υπόθεση των δημοκρατικών και κοινωνικών αγώνων της πρόσφατης ιστορίας μας.

Ο θάνατός του είναι μια μεγάλη απώλεια για την Ελλάδα των γραμμάτων και του πολιτισμού. Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στους οικείους του.

Τη βαθιά θλίψη του για τον θάνατο του ακαδημαϊκού Κωνσταντίνου Ι. Δεσποτόπουλου, εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του, τονίζοντας ότι «ο πνευματικός κόσμος της Ελλάδας έγινε φτωχότερος».
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι ο Κ.Ι. Δεσποτόπουλος, λαμπρός καθηγητής φιλοσοφίας και ακαδημαϊκός, τίμησε με τη στάση του και την ιδιότητα του μάχιμου πολίτη. Επισημαίνει ότι υπήρξε ηγετικό στέλεχος του ΕΑΜ, με έντονη αντιστασιακή δράση, το 1947 απολύθηκε από τη θέση του στο πανεπιστήμιο και εκτοπίστηκε, έως το 1950, στη Μακρόνησο. Επίσης, προτάθηκε, το 1990, από τον Ενιαίο Συνασπισμό για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ διετέλεσε και Υπουργός Παιδείας. «Το επιστημονικό του έργο αποτελεί παρακαταθήκη για τις νέες γενιές», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο Κωνσταντίνος Ι. Δεσποτόπουλος υπήρξε ένας σπουδαίος ακαδημαϊκός δάσκαλος, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες διανοητές και μελετητές της φιλοσοφίας. Υπηρέτησε με ξεχωριστή αφοσίωση την πνευματική, πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας μας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Απέδειξε στην πράξη ότι ένα δημιουργικό μυαλό δεν περιορίζεται από τη βιολογική ηλικία. Αφήνει πίσω του πλούσιο επιστημονικό έργο, παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές. Η απώλεια του είναι μεγάλη. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης:

Μεγάλη απώλεια για την Ελλάδα αποτελεί ο θάνατος του σπουδαίου αντιστασιακού, πανεπιστημιακού και ακαδημαϊκού, Κωνσταντίνου Δεσποτόπουλου. Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για έναν από τους σημαντικότερους μελετητές και διανοητές της φιλοσοφίας, με ευρωπαϊκή και διεθνή ακτινοβολία, που σφραγίζει με το έργο που αφήνει πίσω του την πολιτιστική ιστορία του νεότερου ελληνισμού. Ηγετικό στέλεχος του ΕΑΜ, με έντονη αντιστασιακή δράση, πρωτοστάτησε με το σπινθηροβόλο πνεύμα του και την απαράμιλλη πένα του στους αγώνες για τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας και της δημοκρατίας κατά τη νεότερη ιστορία μας. Εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου προς τους οικείους του.

Από την πλευρά του, το Ποτάμι τονίζει:

Ο Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους διανοητές έφυγε πλήρης ημερών αφήνοντας όμως μια σημαντική κληρονομιά τόσο με το έργο του στη φιλοσοφία όσο και με την προσωπική του στάση σε περιόδους δύσκολες για τη χώρα μας. Πάντρεψε την κοινωνική προσφορά με την ακαδημαϊκή αριστεία δείχνοντας πως αυτά τα δύο μπορούν να συνδυαστούν στο υψηλότερο επίπεδο. Ένας μεγάλος Έλληνας, ένας μεγάλος Ευρωπαίος.

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για το θάνατο του ακαδημαϊκού Κωνσταντίνου Ι. Δεσποτόπουλου» δήλωσε η εκπρόσωπος του κόμματος Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

«Ο Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος, εκτός από εξαίρετος καθηγητής φιλοσοφίας και οξυδερκής γνώστης της Ιστορίας, ήταν βαθύτατα Πατριώτης. Υπήρξε μέλος μιας γενιάς που τα έζησε όλα και τα έδωσε όλα στην πατρίδα, ένας ακέραιος άνθρωπος, ένα πραγματικά φιλελεύθερο πνεύμα, ένας εραστής της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Το 1947, όταν απολύθηκε από τη θέση του στο πανεπιστήμιο και εκτοπίστηκε στη Μακρόνησο, αρνήθηκε να υπογράψει δήλωση μετανοίας, με συνέπεια να παραμείνει εκτοπισμένος για τρία χρόνια, μέχρι το 1950» αναφέρει στη συνέχεια της δήλωσής της η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, καταλήγοντας: «είναι αλήθεια ότι με την απώλειά του, ο πνευματικός αλλά και ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδας έγινε πραγματικά φτωχότερος. Στους οικείους του εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας».

«Ο ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος αφήνει πίσω του ένα πολυσχιδές ερευνητικό και επιστημονικό έργο, από το οποίο ξεχωρίζει η συμβολή του στη Φιλοσοφία του Δικαίου, καθώς και στη μελέτη της πολιτικής φιλοσοφίας του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη. Μέχρι τα 103 του χρόνια συμμετείχε με εφηβική ορμή και διανοητική εγρήγορση στην πνευματική ζωή και στη δημόσια συζήτηση», αναφέρει ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, και προσθέτει:

Ως αθάνατη παρακαταθήκη, ο Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος αφήνει επίσης το απαράμιλλο ήθος και την παραδειγματική του στάση ως πνευματικός άνθρωπος και δημοκρατικός πολίτης. Για την αντιστασιακή δράση του συνονόματου εξαδέλφου και του δίδυμου αδελφού του οδηγήθηκε στη Μακρόνησο, καθώς «απάδει εις τον φιλόσοφον» να υπογράφει εξευτελιστικές δηλώσεις και να αποκηρύσσει θεωρίες και ανθρώπους, όπως ζητούσε το ελληνικό μετεμφυλιακό κράτος. Για την απώλειά του, εκφράζω στους οικείους του τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια. 

«Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας σε όλους τους οικείους του ακαδημαϊκού κ. Κωνσταντίνου Δεσποτόπουλου. Το έργο του και η προσφορά τους είναι γνωστά όχι μόνο στην χώρα μας αλλά και παγκοσμίως. Μας άφησε μια απίστευτη κληρονομιά καθώς υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους διανοητές της χώρας. Φτωχότερη θα είναι η Ελλάδα από εδώ και στο εξής», υπογραμμίζει η Ένωση Κεντρώων.