Όλα τα μέσα που διαθέτει η χώρα θέτει η κυβέρνηση στη διάθεση της Πολιτείας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Με εντολή του πρωθυπουργού προωθείται η στενότερη συνεργασία της κυβέρνησης με την Εκκλησία, η οποία στέκεται σημαντικός συμπαραστάτης με τις κοινωνικές δομές της, στο δυσανάλογο βάρος που σηκώνει η χώρα μας από την αυξανόμενη προσφυγική ροή. Στο πλαίσιο αυτό ορίστηκε ο Τέρενς Κουίκ συντονιστής των δράσεων της Εκκλησία της Ελλάδος με τα αρμόδια Υπουργεία, για το προσφυγικό - μεταναστευτικό.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ αναλαμβάνει να αποτελέσει τον σύνδεσμο μεταξύ Εκκλησίας και κυβέρνησης για να ενισχυθούν και να προωθηθούν κοινές δράσεις για την βοήθεια των προσφύγων και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής ρκίσηςη ποου βιώνει η Ελλάδα με επίκεντρο το προσφυγικό

Άλλωστε, στις επαφές που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με την θρησκευτική ηγεσία της χώρας και σε συνομιλίες με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, επισημάνθηκε η ανάγκη να παρασχεθούν όλα τα απαραίτητα μέσα που διαθέτει η Εκκλησία για την αντιμετώπιση του πρωτοφανούς κύματος προσφύγων από τη Συρία. 

Υπογραμμίζεται ότι η Εκκλησία της Ελλάδος μέσω της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «ΑΠΟΣΤΟΛΗ», συνεργάζεται με την Πολιτεία στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, με δεκάδες χιλιάδες μερίδες φαγητού, τυποποιημένα τρόφιμα, ρουχισμό και φάρμακα, σε συνεργασία με τις Μητροπόλεις των νησιών Λέσβου, Σάμου, Χίου, Λέρου, Κω που δέχονται τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές και ολοκληρώνονται το επόμενο διάστημα τα Κέντρα ταυτοποίησης (hotspots).

Τέλος, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του κ. Κουίκ, και οι Μητροπόλεις άλλων περιοχών της Ελλάδας προβαίνουν σε ερανικές πρωτοβουλίες για τους πρόσφυγες, όπως έγινε πρόσφατα η Μητρόπολης Μεσσηνίας.