Κινητές Μονάδες Υποδοχής και Ταυτοποίησης και ειδικούς χώρους κράτησης στις εγκαταστάσεις των hot spots προβλέπεται στο νομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει το «Έθνος», στο κείμενο της διαβούλευσης, που θα διαρκέσει μέχρι αύριο, προβλέπεται ότι οι εισερχόμενοι στα ελληνικά νησιά θα στερούνται το καθεστώς ελευθερίας για διάστημα 3-25 ημερών, ενώ επιχειρείται να μπει «μπλόκο» στους μετανάστες που δεν έχουν δικαίωμα ασύλου.

Εν τω μεταξύ, μία εβδομάδα πριν εκπνεύσει η προθεσμία για την παράδοση των hotspots, συνεχίζονται οι αντιδράσεις των κατοίκων σε Κω και Διαβατά.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι πρόσφυγες και μετανάστες που θα εισέρχονται στη χώρα μας θα οδηγούνται στο hotspot και θα τελούν «σε καθεστώς περιορισμού της ελευθερίας τους, με απόφαση του διοικητή του, η οποία εκδίδεται εντός τριών ημερών από την είσοδό τους». 

Ωστόσο, όπως τονίζεται, εάν οι διαδικασίες ταυτοποίησης δεν ολοκληρωθούν σε αυτό το διάστημα υπάρχει δυνατότητα παράτασης του περιορισμού της ελευθερίας των εισερχομένων για διάστημα 25 ημερών. Εναλλακτικά θα αποστέλλονται στα κέντρα μετεγκατάστασης στην ενδοχώρα, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Σε περιπτώσεις εισόδου μεγάλου αριθμού προσώπων σε νησιά που δεν έχουν hotspot, θα δραστηριοποιούνται οι Κινητές Μονάδες Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Οπως διευκρινίζουν πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, οι κινητές μονάδες, που έχουν θεσμοθετηθεί παλαιότερα, θα προχωρούν σε διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησης, μέχρι τη μεταφορά των εισερχομένων στις κατάλληλες δομές. Με αυτόν τον τρόπο οι διαδικασίες θα γίνονται πιο ευέλικτες, καλύπτοντας τις ανάγκες που διαμορφώνονται.

Ειδικοί χώροι κράτησης

Παράλληλα, στις εγκαταστάσεις που ανήκουν στα hotspots, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, θα μπορούν να λειτουργούν Ειδικοί Χώροι Παραμονής Αλλοδαπών (ΕΧΠΑ) ή ειδικοί χώροι κράτησης, για τους μετανάστες που θεωρούνται επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια.

Για όσους δεν δικαιούνται άσυλο ή διεθνή προστασία θα δρομολογούνται αμέσως οι διαδικασίες επιστροφής, επανεισδοχής ή απέλασης και θα παραπέμπονται στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές.