Δωρεάν φυσικοθεραπείες θα προσφέρουν οι φυσικοθεραπευτές στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων με αφορμή την αυριανή πανελλαδική απεργία τους.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Βασιλική Καμπά, φυσικοθεραπεύτρια-υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του Περιφερειακού Τμήματος Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και Χαλκιδικής του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, τόνισε τα εξής: «Ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για φυσικοθεραπείες είναι 62 εκατομμύρια ευρώ. Το κόστος των φυσικοθεραπειών που έγιναν πανελλαδικά ανέρχεται στα 90 εκατομμύρια. Κάθε χρόνο στο πλαίσιο της εφαρμογής του clawback και του rebate από τον ΕΟΠΥΥ παρέχονται δωρεάν από τους φυσικοθεραπευτές δύο εκατομμύρια φυσικοθεραπευτικές συνεδρίες συνολικού κόστους 28 εκατομμυρίων. Με άλλα λόγια οι φυσικοθεραπευτές παρέχουν υπηρεσίες για 12 μήνες και αμείβονται για 6 μήνες. Στα πλαίσιο αυτού του εξαναγκασμού λοιπόν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ φυσικοθεραπευτές της Θεσσαλονίκης του Κιλκίς και της Χαλκιδικής αποφάσισαν να προσφέρουν δωρεάν φυσικοθεραπείες για τελευταία φορά αύριο το πρωί στις 10.00–12.00 στον προαύλιο χώρο του φυσικοθεραπευτηρίου του ΕΟΠΥΥ (Μαρτίου 20) ενημερώνοντας παράλληλα ασφαλισμένους και Τύπο για τη δραματική κατάσταση του κλάδου και τον άμεσο κίνδυνο “λουκέτου” στα εργαστήρια τους».

Οι φυσικοθεραπευτές ζητούν κατάργηση του clawback και των επιστροφών που, όπως αναφέρουν, τους «στερούν 6 μήνες το χρόνο δεδουλευμένες υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους και καταστρέφουν τα εργαστήρια φυσικοθεραπείας», καθώς και τη σύναψη μιας νέας σύμβασης (με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα) που θα επιτρέπει στον συμβεβλημένο φυσικοθεραπευτή «να προσφέρει υπηρεσίες και να αποζημιώνεται εξολοκλήρου για τις υπηρεσίες του».