Διχασμένοι εμφανίζονται οι αγρότες των μπλόκων ως προς τη στάση που θα κρατήσουν απέναντι στην κυβέρνηση, καθώς από τη μία όσοι βρίσκονται Τέμπη εμφανίζονται έτοιμοι για διάλογο επί τη βάση των προτάσεων που έχουν στείλει, ενώ αυτοί που έχουν συγκεντρωθεί στη Νίκαια Λάρισας επιμένουν στο να κατέλθουν στην Αθήνα με τα τρακτέρ τους την προσεχή Παρασκευή.

Ειδικότερα, σήμερα συναντήθηκε ο αγροτοσυνδικαλιστής και επικεφαλής των αγροτικών συλλόγων Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας από τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, όπου και ζήτησε να επιτραπεί στους αγρότες να εισέλθουν με τα τρακτέρ τους στο κέντρο έστω και σε συμβολικό επίπεδο.

Το ίδιο αίτημα απηύθυναν σύμφωνα με πληροφορίες οι αγρότες και στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα.

«Μου έθεσαν το αίτημα να υπάρχει μια συμβολική παρουσία τρακτέρ την Παρασκευή στην Αθήνα» δήλωσε ο Π. Κουρουμπλής και επιβεβαίωσε ότι ήδη όμως είχαν δει τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα,  ο οποίος «δεσμεύτηκε ότι θα σκεφτεί η κυβέρνηση την πρόταση και θα απαντήσει αύριο το βράδυ.

Σε κάθε περίπτωση, οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας εμφανίζονται αποφασισμένοι να κατέλθουν στην Αθήνα. Από την πλευρά του ο αγροτοσυνδικαλιστής και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Ρίζος Μαρούδας, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Εμείς, κατεβαίνουμε στην Αθήνα στο πλαίσιο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων μας. Τα προβλήματα μας είναι προβλήματα επιβίωσης και τα αιτήματα μας πρέπει να ικανοποιηθούν αν θέλουν να παραμείνουμε στα χωράφια μας. Ζητάμε από την κυβέρνηση πολιτική λύση και όχι καταστολή και ποινικοποίηση του αγώνα μας. Με αυτή την έννοια, εμείς δηλώνουμε ότι και θα πραγματοποιηθεί η κάθοδος μας στην Αθήνα και θα διαδηλώσουμε στο Σύνταγμα μαζί με το λαό των Αθηνών και για να εκφράσει την συμπαράσταση του στον αγώνα μας, αλλά και για να παλέψουμε μαζί, αφού το αίτημα για απόσυρση του ασφαλιστικού και του φορολογικού είναι κοινό και ο κοινός αγώνας θα είναι και πιο αποτελεσματικός. Δηλώνουμε προς την κυβέρνηση ότι δεν θα αποχωρήσουμε με άδεια χέρια.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας καθόδου στην Αθήνα την Παρασκευή, οι συσκέψεις είναι αλλεπάλληλες για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό, ενώ όπως γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της σήμερα η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων αύριο στις 10 π.μ. θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ με γενικό θέμα «γιατί ερχόμαστε στην Αθήνα, τι διεκδικούμε και γιατί».

Διάλογο θέλουν οι αγρότες των Τεμπών

Από την πλευρά τους, οι αγρότες που έχουν συγκεντρωθεί στο μπλόκο των Τεμπών, διαμηνύουν πως με το έγγραφο που έστειλαν στην κυβέρνηση έχουν τεκμηριωμένες προτάσεις και εμφανίζονται έτοιμοι για διάλογο.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Τεμπών, Παναγιώτης Καλογιάννης σημείωσε ότι «όποτε μας καλέσει σε διάλογο ο πρωθυπουργός, επί των προτάσεων που του καταθέτουμε, εμείς θα πάμε».

Όπως εξήγησε ο κ. Καλογιάννης, «το αργότερο εντός της αυριανής ημέρας το κείμενο με τις προτάσεις μας θα φτάσει στο γραφείο του πρωθυπουργού, στον πρόεδρο της Βουλής, αλλά και στους αρχηγούς όλων των κομμάτων και θα περιμένουμε τις εξελίξεις».

Στο μεταξύ, διίστανται οι απόψεις αυτών που συμμετείχαν στη σημερινή συνάντηση στον Προμαχώνα, με ορισμένους να αναφέρουν ότι «ήταν χάσιμο χρόνου» και άλλους να την χαρακτηρίζουν εποικοδομητική. Οι περισσότεροι εκπρόσωποι μπλόκων που συμμετείχαν στη σημερινή συνάντηση υπέγραψαν τις προτάσεις των Τεμπών και όσοι δεν το έπραξαν έχουν προθεσμία μέχρι αύριο να το κάνουν. «Πρέπει να συζητηθεί το κείμενο στη γενική μας συνέλευση απόψε και μετά να υπογράψουμε», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου Δοϊράνης, Γιώργος Τερζής, διατυπώνοντας ωστόσο την εκτίμηση «δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα. Πρέπει να πάμε σε διάλογο και όχι σε συλλαλητήρια».