current views are: 7

10 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση12:26

Μαξίμου: Κανένα τρακτέρ δεν θα μπει στην Αθήνα – «Όχι» σε διάλογο από μηδενική βάση

Σκληρό μήνυμα στους αγρότες στέλνει η κυβέρνηση, τονίζοντας για το ζήτημα του ασφαλιστικού ότι ”δεν υπάρχει διάλογος από μηδενική βάση”, κάτι το οποίο επίμονα ζητούν για να εκφράσουν τα αιτήματά τους, ενώ σε σχέση με την επικείμενη κάθοδό τους στην πρωτεύουσα, από κυβερνητικές πηγές διαμηνύεται ότι ”κανένα τρακτέρ δεν θα μπει στην Αθήνα. 

Δημοσίευση 12:26’

Σκληρό μήνυμα στους αγρότες στέλνει η κυβέρνηση, τονίζοντας για το ζήτημα του ασφαλιστικού ότι ”δεν υπάρχει διάλογος από μηδενική βάση”, κάτι το οποίο επίμονα ζητούν για να εκφράσουν τα αιτήματά τους, ενώ σε σχέση με την επικείμενη κάθοδό τους στην πρωτεύουσα, από κυβερνητικές πηγές διαμηνύεται ότι ”κανένα τρακτέρ δεν θα μπει στην Αθήνα. 

Σκληρό μήνυμα στους αγρότες στέλνει η κυβέρνηση, τονίζοντας για το ζήτημα του ασφαλιστικού ότι ”δεν υπάρχει διάλογος από μηδενική βάση”, κάτι το οποίο επίμονα ζητούν για να εκφράσουν τα αιτήματά τους, ενώ σε σχέση με την επικείμενη κάθοδό τους στην πρωτεύουσα, από κυβερνητικές πηγές διαμηνύεται ότι ”κανένα τρακτέρ δεν θα μπει στην Αθήνα”. 

Οι ίδιες πηγές συνεχίζουν, λέγοντας ότι ”η κυβέρνηση μπορει να μιλήσει αλλά μόνο στο τραπέζι του διαλόγου όπως οι ίδιοι ζήτησαν απο την αρχή οχι μέσω τηλεοράσεων και τελεσιγραφων”

Όπως υπογραμμίζουν:

Για πρώτη φορά τους δίνεται η δυνατότητα να μιλήσουν με τον πρωθυπουργό Η κυβέρνηση έχει μια πρόταση, αλλά δεν ειναι σχέδιο δεν ειναι νομοσχέδιο

Οι κυβερνητικοί κύκλοι καταλήγουν λέγοντας ”Κανένα τρακτέρ δε θα μπει στην Αθήνα”, δίνοντας σκληρό μήνυμα στους αγρότες σε σχέση με την σχεδιαζόμενη κάθοδό τους στην πρωτεύουσα της χώρας. 

Αγρότες: Θα μείνουμε δύο μέρες στο Σύνταγμα – Περιμέναμε πιο ουσιώδη από τον Τσίπρα

Από την πλευρά τους οι αγρότες, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, μέσω του εκπρόσωπου της Συντονιστικής, Βαγγέλη Μπούτα, εμφανίζονται ανυποχώρητοι στην κίνησή τους να κατέβουν στην Αθήνα και μάλιστα προτίθενται να παραμείνουν τουλάχιστον δύο ημέρες στο Σύνταγμα.

 Ήδη, από χθες, αντιπροσωπεία τους έχει σειρά επαφών με μαζικούς φορείς, προκειμένου να συμπαραταχθούν στην κινητοποίηση των αγροτών.

Επίσης, σημείωσε ότι σήμερα αναμένεται, από τα αρμόδια υπουργεία, απάντηση στο αίτημά τους για κάθοδο 50 έως 100 τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας και εάν η απάντηση είναι αρνητική θα αποφασίσουν τα μπλόκα για το τι τελικά θα πράξουν.

«Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε προβλήματα. Είναι μία συμβολική ενέργεια» είπε ο κ. Μπούτας, προσθέτοντας πως η κάθοδος και η παραμονή των αγροτών στην πρωτεύουσα «θα είναι περιφρουρημένη».
 
Στην πλατεία Συντάγματος θα βρεθούν αγρότες από τουλάχιστον 68 μπλόκα από όλη την Ελλάδα, με τους Κρητικούς να καταφθάνουν το πρωί της Παρασκευής, ενώ υπολογίζεται ότι έως τις 18:00 θα έχουν συγκεντρωθεί οι αγρότες και από τις άλλες περιοχές.
 
Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων δεν προτίθεται να προσέλθει σε διάλογο με την κυβέρνηση έαν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της, καθώς, όπως τόνισε ο κ. Μπούτας, πλέον, είναι «ζήτημα επιβίωσης του αγροτικού κόσμου και ειδικά της μικρομεσαίας αγροτιάς». Ερωτηθείς για τη διαφοροποίηση του μπλόκου των Τεμπών και την πρόθεσή του να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, ο κ. Μπούτας απάντησε: «Δεν μας ακουμπά εάν ένα μπλόκο θα πάει να συζητήσει» συμπληρώνοντας: «Δεν ξέρω τα Τέμπη τι εκπροσωπούν».

Την ίδια στιγμή, δηλώνουν απογοητευμένοι από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, υπογραμμίζοντας ότι ”περίμεναν πιο ουσιώδη”, ενώ χαρακτήρισαν ”προεκλογική ομιλία και ασαφή” τα όσα είπε.

«Περιμέναμε περισσότερα. Μας έχει μπερδέψει και ενώ θέλουμε να πάμε σε διάλογο, βλέπουμε ότι εμμένει στη σκληρή γραμμή του» τόνισε  ο Παναγιώτης Καλογιάννης, μέλος της συντονιστικής επιτροπής στο μπλόκο των Τεμπών.

Πρόσθεσε, δε:

Ελπίζουμε ότι ο πρωθυπουργός, ως νέος άνθρωπος, θα πάρει επάνω του το αγροτικό ζήτημα και θα δώσει λύση, έστω και στο παρά πέντε, για τον απεγκλωβισμό του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου.

Ο κ. Καλογιάννης είπε ακόμη ότι και μετά την ομιλία του κ. Τσίπρα, οι αγρότες προτίθενται να ανοίξουν διάλογο, αλλά θα προηγηθεί το παναγροτικό συλλαλητήριο της Παρασκευής, σε ένδειξη σεβασμού -όπως λένε- στον αγώνα των συναδέλφων τους.

Για «προεκλογική ομιλία» έκανε λόγο ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Μαλγάρων, Αχιλλέας Καμπούρης. «Περιμέναμε κάτι πιο ουσιώδες και όχι μια προεκλογική ομιλία.

Ο πρωθυπουργός έκανε αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση και τα έβαλε με όλους, ακόμα και με τα κανάλια» δήλωσε ο κ. Καμπούρης και κοινοποίησε πως κατόπιν αυτού, οι αγρότες των Μαλγάρων θα κατέβουν στην Αθήνα και θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, «έως ότου αποσυρθούν τα ασφαλιστικό και φορολογικό».

«Ασαφή» χαρακτήρισε την ομιλία του πρωθυπουργού ο επικεφαλής της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, Χρήστος Γκόντιας, σημειώνοντας ωστόσο: «Έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας εδώ και έναν μήνα. Αν προσκληθούμε να συζητήσουμε επ΄αυτών, θα πάμε σε διάλογο με τον πρωθυπουργό, ακόμα και αν δεν αποσύρει τα σχέδια για το ασφαλιστικό και το φορολογικό».

Σχετικά με το συλλαλητήριο στην Αθήνα, η θέση των εκπροσώπων στα μπλόκα της χώρας είναι:

Όσοι θέλουν να πάνε, ας το κάνουν. Δεν θα εμποδίσουμε κανέναν και δεν θα κρίνουμε κανέναν.

Σημειώνεται ότι από την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία έως σήμερα έχουν ήδη «κλειστεί» οκτώ λεωφορεία για την κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα.


σχετικα αρθρα