Τη διάθεση των πλήρων αντιγράφων των αναλογιστικών μελετών για το ασφαλιστικό σύστημα, ζητεί με έγγραφη αίτησή του πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής, και χαρακτηρίζει αντισυνταγματικό και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) το σχέδιο.

Όπως σημειώνει στην επιστολή του προς τον υπουργό: «Την τρέχουσα περίοδο, κατ' επανάληψη έχετε αναφέρει δημοσίως ότι “η κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό στηρίζεται σε αναλογιστική μελέτη, ότι έχετε εκπονήσει προβολές για την επόμενη 5ετία και ότι όποιος λέει ότι δεν υπάρχει αναλογιστική μελέτη, λέει ψέματα. (βλ. ενδ. “Ενικός”, 1.2.2016). Χθες ανασκευάσατε τα παραπάνω, αναφέροντας ότι η γενική αναλογιστική μελέτη δεν υπάρχει, καθώς “η πλήρης αναπτυγμένη αναλογιστική μελέτη εγκρίνεται από το Ageing Working Group της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν έχουν οριστικοποιηθεί τα ποσοστά αναπλήρωσης” (Δελτίο Τύπου 8.2.2016).

Από την αντιπαραβολή των παραπάνω προκύπτει ότι υφίστανται ειδικές αναλογιστικές μελέτες για το νέο σύστημα καθώς και ότι η γενική αναλογιστική μελέτη έχει ολοκληρωθεί από πλευράς υπουργείου, εκκρεμεί όμως η έγκρισή της».

Ακόμη, ο κ. Αλεξανδρής, αναφέρει ότι «το προταθέν κυβερνητικό σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος επιβάλλει δημευτικού χαρακτήρα εισφοροδοτική επιβάρυνση, καθώς -σε συνδυασμό με τις φορολογικές υποχρεώσεις- αφαιρεί το μεγαλύτερο μέρος από το προϊόν της εργασίας του δικηγόρου και του αποστερεί τα αναγκαία μέσα διαβίωσης».