Στις έντονες αντιδράσεις που συναντούν τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και στο μαζικό πλέον κίνημα των «Αγανακτισμένων» αναφέρεται εκτενώς ανταπόκριση των Financial Times που δημοσιεύεται σήμερα στην βρετανική εφημερίδα. Ταυτόχρονα, στη μεγαλειώδη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος αναφέρονται τη Δευτέρα αρκετά ξένα πρακτορεία ειδήσεων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ χιλιάδες Έλληνες πραγματοποίησαν την Κυριακή διαδήλωση έξω από το Ελληνικό Κοινοβούλιο αντιτιθέμενοι στο νέο πακέτο μέτρων λιτότητας που συμφώνησε η Κυβέρνηση σε αντάλλαγμα για το νέο πακέτο διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το δεύτερο όπως επισημαίνεται σε διάστημα 13 μηνών.

Για το κίνημα των «Αγανακτισμένων Ελλήνων» που οι Financial Times τονίζουν πως βασίσθηκε πάνω στο μοντέλο των Ισπανών Indignados αναφέρουν πως πρόκειται για ποικιλόμορφο σώμα διαδηλωτών, που απαρτίζεται από άνεργους αποφοίτους μέχρι περιβαλλοντικά αφυπνισμένους πολίτες και συνταξιούχους και τους συνδέει η οργή κατά των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η σοσιαλιστική κυβέρνηση.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως το Ελληνικό Κοινοβούλιο βρίσκεται τακτικά στο επίκεντρο των διαμαρτυριών των εργατικών σωματείων που κατά καιρούς εξελίσσονται σε βίαιες συμπλοκές, ωστόσο η συγκεκριμένη παρατεταμένη διαμαρτυρία στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί σοβαρά θέματα για την Κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να εξασφαλίσει πολιτική στήριξη για τα πρόσφατα μέτρα.

Όπως υπογραμμίζεται διακεκριμένοι βουλευτές γίνονται όλο περισσότερο στόχος των διαδηλωτών και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο λαός θεωρεί αρκετούς Έλληνες πολιτικούς υπεύθυνους για τα οικονομικά προβλήματα της χώρας.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Reuters, «τουλάχιστον 80.000 άνθρωποι κατέκλυσαν κεντρική πλατεία της Αθήνας για να δηλώσουν την οργή τους για την κακή κατάσταση της χώρας».  «Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, εξαγριωμένοι με τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης, απαίτησαν την Κυριακή η κατά πολύ χρεωμένη χώρα να σταματήσει να πληρώνει τους πιστωτές της» μετέδωσε το Associated Press.

Το AP κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στο σύνθημα «δεν χρωστάμε, δεν πουλάμε, δεν πληρώνουμε», το οποίο ξεκίνησε από το κίνημα «Δεν πληρώνω» και τώρα ακούγεται καθημερινά στο Σύνταγμα εν όψει των αποκρατικοποιήσεων.

Το Associated Press αναφέρει ότι «κατά την Αστυνομία οι διαδηλωτές ήταν 60.000, αλλά οι συμμετέχοντες δηλώνουν ότι ήταν πολλοί περισσότεροι».


Πηγή: in.gr