Νυχτερινή άσκηση επιτελούσε το μοιραίο ελικόπτερο τύπου Agusta Bell, το οποίο κατέπεσε τα ξημερώματα της Πέμπτης, ενώ από την μέχρι τώρα ενημέρωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, εχούν βρεθεί δύο σοροί ενώ αγνοείται ο τρίτος από το πλήρωμα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr, το ελικόπτερο προσέκρουσε με σφοδρότητα στη βραχονησίδα και πιθανότατα τυλίχτηκε στις φλόγες καθως οι δύο σοροί βρέθηκαν καμένοι. 

Σύμφωνα με τον υποπλοίαρχο κ. Μπελετσιώτη, στην επίσημη ενημέρωση του υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το ελικόπτερο τύπου Agusta Bell 212 με τον αριθμό 28 είχε απονηωθεί από την φρεγάτα ''Νικηφόρος Φωκάς'' και μετείχε σε άσκηση - τακτικό παίγνιο του Πολεμικού Ναυτικού, στο πλαίσιο τακτικού σεναρίου της άσκησης «ΑΣΤΡΑΠΗ 2/16». 

Οταν εξαφανίστηκε από τα ραντάρ εκτελούσε νυχτερινή πτήση επιφάνειας και πετούσε κοντά στη νήσο Κίναρο, μεταξύ Λέρου και Αμοργού.

 Το ΑΒ-212 πετούσε σε ύψος 390 ποδιών όταν χάθηκε από τα ραντάρ και τα ονόματα των μελών του ελικοπτέρου για τους οποίους έχουν ενημερωθεί οι οικείοι τους είναι ο υποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης κυβερνήτης, ο υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πανανάς συγκυβερνήτης και ο ανθυπασπιστής Ελευθέριος Ευαγγέλου Ναυτίλος.

Οι έρευνες και οι προσπάθειες διάσωσης ξεκίνησαν άμεσα από το πολεμικό ναυτικό της περιοχής και στις 4.40 εντοπίστηκε ίχνος του βορειοδυτικά της νήσου Κίναρου. 

Στις έρευνες μετείχε η φρεγάτα απ' όπου απονηώθηκε το ελικόπτερο, αλλά και ένα αεροσκάφος C130, όπως και ένα ελικόπτερο Super Puma.

Έλαβαν μέρος, επίσης, ειδικά τμήματα αλεξιπτωτιστών, αλλά και άνδρες της ΕΜΑΚ. 

Στις 7.01 υπήρξε οπτικός εντοπισμός στην περιοχή. 

Σύμφωνα με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Γιάννη Αποστολάκη, ο εντοπισμός ήταν εξαιρετικά δύσκολος τη νύχτα, καθώς το ελικόπτερο δίνει πολύ μικρό στίγμα στα ραντάρ, εφόσον βέβαια βρίσκεται ακόμη στην επιφάνεια της θάλασσας.

Όπως τόνισε ο κ. Αποστολάκης στην επίσημη ενημέρωση:

Θέλω να σας ανακοινώσω το γεγονός. Δεν έχουν εντοπιστεί ακόμα όλα τα κομμάτια του ελικοπτέρου. 

Είναι πολύ δύσκολες οι συνθήκες στην περιοχή. Οι ομάδες που μετέχουν στην διάσωση είναι οι πλέον ειδικές. Γίνονται προσπάθειες όλοι μαζί να έχουμε συνδυασμένη ενημέρωση και θα σας κρατάμε ενήμερους για ό,τι προκύψει,.

Σε σχέση με τα αίτια της πτώσης τόνισε:

Δεν μπορούμε να πούμε ακόμα τίποτα για την αιτία της πτώσης. Πρέπει να αναλύσουμε τις συνθήκες που έγινε το περιστατικό. 

Τα ελικόπτερα παρακολουθούνται συνέχεια όταν είναι σε άσκηση. Χάθηκε η επαφή από το ραντάρ και η επικοινωνία. Δεν ανακοινώθηκε τίποτα, δεν είχαμε κανένα σημάδι. Οι δυνατότητες πτήσεων των συγκεκριμένων ελικοπτέρων είναι εξαιρετικές.

Στην ενημέρωση ο κ. Αποστολάκης αναφέρθηκε στη ΝΟΤΑΜ από τις τουρκικές αρχές τονίζοντας ότι ''εκδόθηκε καταρχάς ΝΟΤΑΜ από τις ελληνικές αρχές στις 4.05. Πάνω σε αυτή την ΝΟΤΑΜ βασίστηκαν οι τουρκικές αρχές. Δεν είναι κάτι, είναι κάτι που συμβαίνει έτσι και αλλιώς''.  

  Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Δημήτρης Βίτσας εξήρε την εμπειρία του πληρώματος και μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ παρατήρησαν: «δεν μπορούμε να πούμε συλλυπητήρια γιατί δεν τους έχουμε βρει».