current views are: 6

11 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση09:29

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες στη Βόρεια Ελλάδα

 Με το βλέμμα στραμμένο στην Αθήνα, βρίσκονται οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στα μπλόκα της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, με τη μεγαλύτερη μερίδα αυτών να εμφανίζονται «ανυποχώρητοι» στις θέσεις τους και να συνεχίζουν με αμείωτη ένταση τις κινητοποιήσεις. 

Δημοσίευση 09:29’

 Με το βλέμμα στραμμένο στην Αθήνα, βρίσκονται οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στα μπλόκα της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, με τη μεγαλύτερη μερίδα αυτών να εμφανίζονται «ανυποχώρητοι» στις θέσεις τους και να συνεχίζουν με αμείωτη ένταση τις κινητοποιήσεις. 

 Με το βλέμμα στραμμένο στην Αθήνα, βρίσκονται οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στα μπλόκα της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, με τη μεγαλύτερη μερίδα αυτών να εμφανίζονται «ανυποχώρητοι» στις θέσεις τους και να συνεχίζουν με αμείωτη ένταση τις κινητοποιήσεις. 

Ειδικότερα στις 13:00 η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, έχει προγραμματίσει συνάντηση των μελών της στη Χαλκηδόνα.

«Θα αποφασίσουμε ποια θέση θα κρατήσουμε και πώς θα κινηθούμε στο εξής» δήλωσε ο επικεφαλής της δύναμης, Χρήστος Γκόντιας και διευκρίνισε: «Η συντονιστική δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της ευθύνης. Στη σημερινή συνάντηση θα ξεκαθαρίσει η στάση που θα κρατήσουμε, έχοντας πάντα ως δεδομένο ότι δεν φεύγουμε από τα μπλόκα και ότι συνεχίζουμε δυναμικά τις κινητοποιήσεις».

Υπενθυμίζεται ότι εκπρόσωποι της Επιτροπής συμμετείχαν και στη συνάντηση της Νίκαιας και είχαν προτείνει η κάθοδος στην Αθήνα να γίνει Δευτέρα ή Τρίτη και όχι αύριο. Επιπλέον, μέλη της δύναμης, σε συνάντηση με αντιπροσωπεία του μπλόκου στα Τέμπη διερεύνησαν το ενδεχόμενο συνεργασίας τους, γεγονός που όμως δεν φαίνεται να έχει αίσιο τέλος.

Πως διαμορφώνεται σήμερα ο χάρτης των μπλόκων 

Ούτε για σήμερα προγραμματίζεται κινητοποίηση στο μπλόκο της αερογέφυρας Θέρμης, στα πράσινα φανάρια (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία») και σ΄ εκείνο επάνω στον κρατικό αερολιμένα. «Δεν θέλουμε να ταλαιπωρούμε τον κόσμο. Παρατηρούμε τις εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο, ενώ όσοι μπορούν, θα συμμετέχουν στο συλλαλητήριο στην Αθήνα» σημείωσε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής, Βασίλης Μαυροσκάς, και πρόσθεσε: «Όσοι ελπίζουν ότι θα πάμε όλοι στην Αθήνα και θα αφήσουμε τα μπλόκα μας έρημα, γελιούνται».

Αντίθετα, αποκλεισμένο θα παραμείνει και σήμερα το Δερβένι (10:00-15:00). Μετά και ως τις 18:00 θα δοθεί στην κυκλοφορία ένα ρεύμα και στις δύο πλευρές, σύμφωνα με τον συντονιστή, Αναστάσης Σοϊλεμέζης.

Στον νομό Χαλκιδικής, όπου έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα, στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, τη Νέα Καλλικράτεια και τον Πολύγυρο, χθες το βράδυ οι αγρότες αποχώρησαν από την εφορία Μουδανιών, την οποία είχαν αποκλείσει. «Για σήμερα ο προγραμματισμός μας είναι να περιοδεύσουμε τα γραφεία βουλευτών του νομού και να τους κάνουμε σαφές ότι αν ψηφίσουν τα μέτρα που προωθούνται, είναι ανεπιθύμητοι δια ροπάλου» δήλωσε ο συντονιστής του μπλόκου στο κόμβο Μουδανιών, Βαγγέλης Μισαηλίδης.

Ανοικτό για το χρονικό διάστημα 11:00-15:00 θα παραμένει κάθε μέρα το τελωνείο του Προμαχώνα, σύμφωνα με την απόφαση της γενικής συνέλευσης των συμμετεχόντων στο μπλόκο. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής στο συγκεκριμένο μπλόκο, Ανέστης Κεμανετζόγλου, τόνισε: «Έχουμε ήδη κλείσει τέσσερα λεωφορεία για την Αθήνα, ενώ πολύς κόσμος από την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα κατέβει με ΙΧ οχήματα. Φυσικά, πίσω στα μπλόκα, μένει ικανή δύναμη να κλιμακώσει, αν χρειαστεί, τις κινητοποιήσεις».

Στο τελωνείο της Εξοχής, στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα, σύμφωνα με το μέλος της συντονιστικής επιτροπής, Θοδωρή Ιφόγου, 10:00-15:00 η κυκλοφορία για ΙΧ και λεωφορεία θα είναι αποκλεισμένη.

Ακολούθως, θα ανοίγει για ένα δίωρο και θα ξανακλείνει έως τις 22:00 το βράδυ». Διευκρίνισε ότι φορτηγά και νταλίκες επίσης δεν περνούν, αλλά όπως τόνισε: «Αν διαπιστώσουμε ότι υπάρχει κυκλοφοριακό κουμφούζιο, διευκολύνουμε την κατάσταση. Στόχος μας δεν είναι να ταλαιπωρούμε τον κόσμο, αλλά να καταστήσουμε σαφές ότι με τα μέτρα που προωθούνται μας αποτελειώνουν σαν κλάδο».

Σημειώνεται ότι οι αγρότες στα μπλόκα των Κοκκινογείων και Προσοτσάνης του νομού Δράμας, για δεύτερη μέρα σήμερα έχουν αποκλείσει με τα τρακτέρ τους και την εφορία της πόλης.

Υπό κατάληψη παραμένει η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων. Εξάλλου συνεχίζεται και σήμερα ο 12ωρος αποκλεισμός των παρακαμπτηρίων, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας, όπως τόνισε ο αγροτοσυνδικαλιστής, Γιάννης Παναγής.

Στον νομό Κιλκίς, όπου έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων και στη Δοϊράνη, στα σύνορα Ελλάδας-πΓΔΜ, στο πρώτο θα συνεχιστεί και σήμερα ο αποκλεισμός (13:00-15:00 και 20:00-22:00) και στο δεύτερο η διέλευση θα κλείσει από τις 18:00 έως τις 22:00.

Στα διόδια των Μαλγάρων, ο αποκλεισμός από τα παρατεταγμένα τρακτέρ θα συνεχιστεί έως και αύριο, Παρασκευή, σύμφωνα με δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του επικεφαλής του συντονιστικού, αγρότη Χαλάστρας, Αχιλλέα Καμπούρη. Όπως ενημερώνει ο ίδιος οι αγρότες της περιοχής έχουν δηλώσει παρόντες στην κάθοδο στην Αθήνα.

Σε αποκλεισμό παραμένει για ενδέκατη ημέρα ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας Οδού στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας. Μερίδα των αγροτών της περιοχής δήλωσαν συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Αθήνας.

Στον κόμβο της Κουλούρας (Ημαθία), επί της Εγνατίας Οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας καθημερινά γίνεται συμβολικός αποκλεισμός μιας ώρας από τις 16:00.

Στον νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη αφορά κλείσιμο των κόμβων: Μελισσίου 17:00-22:00), Μαυροβουνίου (17:30-21:00), Μεσημερίου (17:30-21:00), Αλυσίδας Βεγορίτιδας (12:00-14:00 και 17:30-21:00), Αψάλου (17:00-21:00) και Γυψοχωρίου (17:00-17:30).

Στη σερβική γέφυρα στα Γιαννιτσά, επαναλαμβάνονται 24ωροι αποκλεισμοί και όπως δήλωσε ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής, Γιώργος Παπαδόπουλος, υπάρχει πρόθεση για συνέχιση της κινητοποίησης έως ότου λυθεί οριστικά το πρόβλημα. Επιπλέον συζητείται το ενδεχόμενο αποκλεισμού και του παράδρομου στη γέφυρα Τσικαρλί, όπως και η ενδυνάμωση του μπλόκου στο τελωνείο Ευζώνων.

Πολύωρους αποκλεισμούς πραγματοποιούν τις τελευταίες ημέρες οι αγρότες στο μπλόκο της Χαλκηδόνας. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης Θεόδωρος Νέλλας, μέλος της συντονιστικής επιτροπής, «σήμερα ο αποκλεισμός ξεκίνησε στις 10:00 και θα διαρκέσει έως και τις 18:00».

Στον νομό Πιερίας, σε Αιγίνιο και Κατερίνη, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Γιάννη Δημαλή, θα γίνει αποκλεισμός δρόμων το μεσημέρι και το βράδυ.

* Στον κόμβο Αντιγίνου στο Αμύνταιο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Έδεσσας, στις 12:00 λήγει ο 24ωρος αποκλεισμός. «Μετά θα αφήσουμε ελεύθερη τη διέλευση για τρεις ώρες και θα κλείσουμε και πάλι» δήλωσε η συντονίστρια Διαμάντω Κρητικού.

Το σημερινό πρόγραμμα κινητοποιήσεων στη Δυτική Μακεδονία, που αριθμεί εννέα μπλόκα, είναι σύμφωνα με τον συντονιστή όλων, Δημήτρη Μόσχο το εξής: Τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και Νίκης με την ΠΓΔΜ (11:00-23:00), Γρεβενά-πρώτη έξοδος προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα (13:00-16:00) και στα δύο ρεύματα, Νεάπολη Τσοτυλίου (14:00-16:00 και 18:30-20:00), στο Άργος Ορεστικού κάθετα στην Εγνατία, στον δρόμο προς Καστοριά 12:00-13:30 και 16:00-18:30 αντίστοιχα σε Αγία Κυριακή και Δεσκάτη.

Στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης σήμερα θα γίνει αποκλεισμός στο διάστημα 12:00 με 14:00. Απο την περιοχή, θα αναχωρήσουν για την Αθήνα τουλάχιστον πέντε λεωφορεία.


σχετικα αρθρα