current views are: 14

11 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση15:01

Αυτοί είναι οι τρεις αξιωματικοί του Agusta Bell – Σκληρό παιχνίδι της μοίρας για τον υποπλοίαρχο (φωτό)

Βαρύ πένθος έχει σκεπάσει το έθνος και τις οικογένειες των τριών μελών του ηρωικού πληρώματος του ελικοπτέρου Agusta Bell που κατέπεσε τα ξημερώματα στην Κίναρο, μετά από σφοδρή πρόσκρουση στη βραχονησίδα. 

Δημοσίευση 15:01’

Βαρύ πένθος έχει σκεπάσει το έθνος και τις οικογένειες των τριών μελών του ηρωικού πληρώματος του ελικοπτέρου Agusta Bell που κατέπεσε τα ξημερώματα στην Κίναρο, μετά από σφοδρή πρόσκρουση στη βραχονησίδα. 

Βαρύ πένθος έχει σκεπάσει το έθνος και τις οικογένειες των τριών μελών του ηρωικού πληρώματος του ελικοπτέρου Agusta Bell που κατέπεσε τα ξημερώματα στην Κίναρο, μετά από σφοδρή πρόσκρουση στη βραχονησίδα

Τρωγική ειρωνία, η είδηση ότι ο αγνούμενος χειριστής Κωνσταντίνος Πανανάς από το Ναύπλιο, μπήκε την τελευταία στιγμή στο μοιραίο ελικόπτερο για να συμμετάσχει σε νυχτερινή άσκηση, καθώς το δικό του είχε παρουσίασει βλάβη. Νεκροί είναι οι δύο εκ των τριών αξιωματικών, οι σοροί των οποίων -σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες- βρέθηκαν σε χαράδρα της Κινάρου, ενώ επισήμως ακόμα αγνοείται ο τρίτος. 

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το ΓΕΕΘΑ ταυτοποιήθηκαν οι σοροί των δύο μελών του πληρώματος του ελικοπτέρου ΑΒ-212 του Πολεμικού Ναυτικού που συνετρίβη στην Κίναρο. Όπως έγινε γνωστό, ανήκουν τελικά στον υποπλοίαρχο Κωνσταντίνο Πανανά και τον ανθυπασπιστή Ελευθέριο Ευαγγέλου. Παραμένει αγνοούμενος ο υποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης.

Κωνσταντίνος Πανανάς

Ο Υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πανανάς, ένας εκ των τριών χειριστών που επέβαιναν στο μοιραίο ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, 34 ετών γεννηθείς το 1982.

Στο σπίτι του στην Άρια Ναυπλίου έσπευσαν από νωρίς συγγενείς και φίλοι, καθώς συνάδελφοί του από το Πολεμικό Ναυτικό.

Η οικογένεια έχει βυθιστεί στη θλίψη, ενώ σοκ έχει προκαλέσει η είδηση ότι ο αξιωματικός, σύμφωνα με το parapolitikaargolida.gr, επιβιβάστηκε τελευταία στιγμή στο μοιραίο ελικόπτερο καθώς το δικό του είχε παρουσίασει βλάβη. Η σύζυγός του είναι έγκυος στο δεύτερο παιδάκι τους…

Η αγάπη του για την πατρίδα και τις ένοπλες δυνάμεις που υπηρετούσε με υπερηφάνεια φαίνεται και από τις φωτογραφίες που ανέβαζε στο Facebook. Στη μία από αυτές, φαίνεται ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, ωστόσο δεν διακρίνεται αν πρόκειται για αυτό που συνετρίβη στην Κίναρο, ενώ η άλλη είναι πιθανότατα μέσα από το ελικόπτερο λίγο πριν την προσγείωση σε πολεμικό πλοίο, η οποία ανέβηκε στις 12 Σεπτεμβρίου του 2015.

Αναστάσιος Τουλίτσης

Ο δεύτερος εκ του πληρώματος του μοιραίου ελικοπτέρου ήταν ο 37χρονος  κυβερνήτης υποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης. Πρόκειται για ένα έμπειρο πιλότο, ο οποίος έχει στο ενεργητικό του περισσότερες από 1.300 ώρες πτήσης. Γεννηθείς το 1979 ήταν παντρεμένος.

Ένας νέος άνθρωπος, με τεράστια ενέργεια και αγάπη για τη ζωή, αλλά και τον Θεό, όπως μαρτυρούν οι φωτογραφίες στο προσωπικό του προσφίλ, όπου εκτός από τα ταξίδια και τις στιγμές με τους φίλους του, έχει ανεβάσει και μέσα από το ελικόπτερο με το οποίο πετούσε. Πάντα ΄΄δίπλα” του ο Άγιος που είχε ως φυλακτό στις πτήσεις του. 

Ελευθέριος Ευαγγέλου

Ο ναυτίλος ανθυπασπιστής Ελευθέριος Ευαγγέλου γεννήθηκε το 1980, έγγαμος με μια κόρη 8 ετών. 

Σοκαρισμένη είναι η κοινωνία της Λέρου στο άκουσμα της είδησης ότι ο ένας εκ των τριών χειριστών του μοιραίου ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού, που κατέπεσε τα ξημερώματα δυτικά της Λέρου, στη νησίδα Κίναρος, κατάγεται από γνωστή οικογένεια του νησιού. Πρόκειται για τον Ελευθέριο Ευαγγέλου ναυτίλο-χειριστή ραντάρ, 36 ετών. 

Οι γονείς του άτυχου ανθυπασπιστή κατάγονται από το νησί και ο ίδιος το επισκεπτόταν αρκετές φορές για διακοπές την θερινή περίοδο. Η είδηση προκάλεσε βαρύ πένθος στη Λέρο.
 
Σημειώνεται ότι η νησίδα Κίναρος όπου συνεντρίβη το ελικόπτερο ανήκει διοικητικά στον Δήμο Λέρου. 

Καμμένος: Ημέρα θρήνου για το έθνος

«Σήμερα είναι μία ημέρα θρήνου για τον ελληνικό λαό, για το έθνος, για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.Έλληνες Αξιωματικοί, εν καιρώ ειρήνης, μπήκαν στο πάνθεον των ηρώων, εκτελώντας την υπηρεσία τους, το καθήκον τους, τον όρκο που έδωσαν όταν κατατάχθηκαν στις Ένοπλες Δυνάμεις. Έπεσαν μαχόμενοι για την ασφάλεια όλων μας» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος από τις Βρυξέλλες, εκφράζοντας τη βαθιά του οδύνη για τον χαμό των τριών αξιωματικών του Πολεμικού ναυτικού.

Μάλιστα, αφιέρωσε τη συμφωνία για την επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο στους τρεις αδικοχαμένους άνδρες:

Είμαστε όλοι συντετριμμένοι και δεν υπάρχουν λόγια που μπορεί να πει κανείς στις οικογένειές τους. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η Κυβέρνηση, το σύνολο του πολιτικού κόσμου, ο ελληνικός λαός, η σκέψη όλων μας, είναι σε αυτές τις οικογένειες, που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους. Θα είμαστε δίπλα τους. Σε αυτούς, λοιπόν, τους ήρωες θέλω να αφιερώσουμε αυτή τη συμφωνία, η οποία ουσιαστικά αλλάζει εντελώς τα πράγματα όσον αφορά το θέμα της μετανάστευσης.

Το χρονικό της μοιραίας πτήσης

Νυχτερινή άσκηση επιτελούσε το μοιραίο ελικόπτερο τύπου Agusta Bell, το οποίο κατέπεσε τα ξημερώματα της Πέμπτης, ενώ από την μέχρι τώρα ενημέρωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, εχούν βρεθεί δύο σοροί ενώ αγνοείται ο τρίτος από το πλήρωμα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr, το ελικόπτερο προσέκρουσε με σφοδρότητα στη βραχονησίδα και πιθανότατα τυλίχτηκε στις φλόγες καθως οι δύο σοροί βρέθηκαν καμένοι. 

Σύμφωνα με τον υποπλοίαρχο κ. Μπελετσιώτη, στην επίσημη ενημέρωση του υπουργείοΕθνικής Άμυνας, το ελικόπτερο τύπου Agusta Bell 212 με τον αριθμό 28 είχε απονηωθεί από την φρεγάτα ”Νικηφόρος Φωκάς” και μετείχε σε άσκηση – τακτικό παίγνιο του Πολεμικού Ναυτικού, στο πλαίσιο τακτικού σεναρίου της άσκησης «ΑΣΤΡΑΠΗ 2/16». 

Οταν εξαφανίστηκε από τα ραντάρ εκτελούσε νυχτερινή πτήση επιφάνειας και πετούσε κοντά στη νήσο Κίναρο, μεταξύ Λέρου και Αμοργού.

 Το ΑΒ-212 πετούσε σε ύψος 390 ποδιών όταν χάθηκε από τα ραντάρ και τα ονόματα των μελών του ελικοπτέρου για τους οποίους έχουν ενημερωθεί οι οικείοι τους είναι ο υποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης κυβερνήτης, ο υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πανανάς συγκυβερνήτης και ο ανθυπασπιστής Ελευθέριος Ευαγγέλου Ναυτίλος.

Οι έρευνες και οι προσπάθειες διάσωσης ξεκίνησαν άμεσα από το πολεμικό ναυτικό της περιοχής και στις 4.40 εντοπίστηκε ίχνος του βορειοδυτικά της νήσου Κίναρου. 

Στις έρευνες μετείχε η φρεγάτα απ’ όπου απονηώθηκε το ελικόπτερο, αλλά και ένα αεροσκάφος C130, όπως και ένα ελικόπτερο Super Puma.

Έλαβαν μέρος, επίσης, ειδικά τμήματα αλεξιπτωτιστών, αλλά και άνδρες της ΕΜΑΚ. 

Στις 7.01 υπήρξε οπτικός εντοπισμός στην περιοχή. 

Σύμφωνα με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Γιάννη Αποστολάκη, ο εντοπισμός ήταν εξαιρετικά δύσκολος τη νύχτα, καθώς το ελικόπτερο δίνει πολύ μικρό στίγμα στα ραντάρ, εφόσον βέβαια βρίσκεται ακόμη στην επιφάνεια της θάλασσας.

Όπως τόνισε ο κ. Αποστολάκης στην επίσημη ενημέρωση:

Θέλω να σας ανακοινώσω το γεγονός. Δεν έχουν εντοπιστεί ακόμα όλα τα κομμάτια του ελικοπτέρου. 

Είναι πολύ δύσκολες οι συνθήκες στην περιοχή. Οι ομάδες που μετέχουν στην διάσωση είναι οι πλέον ειδικές. Γίνονται προσπάθειες όλοι μαζί να έχουμε συνδυασμένη ενημέρωση και θα σας κρατάμε ενήμερους για ό,τι προκύψει.

 

Σε σχέση με τα αίτια της πτώσης τόνισε:

Δεν μπορούμε να πούμε ακόμα τίποτα για την αιτία της πτώσης. Πρέπει να αναλύσουμε τις συνθήκες που έγινε το περιστατικό. 

Τα ελικόπτερα παρακολουθούνται συνέχεια όταν είναι σε άσκηση. Χάθηκε η επαφή από το ραντάρ και η επικοινωνία. Δεν ανακοινώθηκε τίποτα, δεν είχαμε κανένα σημάδι. Οι δυνατότητες πτήσεων των συγκεκριμένων ελικοπτέρων είναι εξαιρετικές.

Στην ενημέρωση ο κ. Αποστολάκης αναφέρθηκε στη ΝΟΤΑΜ από τις τουρκικές αρχέςτονίζοντας ότι ”εκδόθηκε καταρχάς ΝΟΤΑΜ από τις ελληνικές αρχές στις 4.05. Πάνω σε αυτή την ΝΟΤΑΜ βασίστηκαν οι τουρκικές αρχές. Δεν είναι κάτι, είναι κάτι που συμβαίνει έτσι και αλλιώς”.  

 Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Δημήτρης Βίτσας εξήρε την εμπειρία του πληρώματος και μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ παρατήρησαν: «δεν μπορούμε να πούμε συλλυπητήρια γιατί δεν τους έχουμε βρει».

Οι δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα

 

Συγκλονίζει η μαρτυρία της μοναδικής κατοίκου της Κινάρου

Συγκλονισμένη δηλώνει η μοναδική κάτοικος της Κινάρου Ειρήνη Θηραίου, η οποία τονίζει ότι αντιλήφθηκε το ατύχημα με το μοιραίο ελικόπτερο από την έντονη μυρωδιά κηροζίνης που άρχισε να αναδύεται από τα συντρίμμια τα ξημερώματα.

Όπως δήλωσε στο newpost:

Από τα ξημερώματα έχει έρθει ο στρατός και ψάχνει. Εγώ αντιλήφθηκα το γεγονός από την μυρωδιά της κηροζίνης που αναδυόταν και με ξύπνησαν και από το Πεντάγωνο.

Η ίδια στον ΑΝΤ1 το πρωί είχε δηλώσει ότι την… ξύπνησαν το πρωί από το υπουργείο Άμυνας προκειμένου να συνδράμει στις έρευνες. 

Σύμφωνα με την κυρία Θηραίου:

Τέσσερα καράβια ψάχνουν και ένα ελικόπτερο χτενίζουν την περιοχή. Το βλέπω, έχω ορατότητα. 

Όπως επεσήμανε η κ. Θηραίου οι συνθήκες που επικρατούσαν ήταν πολύ άσχημες, καθώς είχε πολύ αέρα, ενώ και αυτή από την πλευρά της προσπάθησε να συνδράμει στις έρευνες του ναυτικού, υποδεικνύοντας σημεία για έρευνα. 

Να σημειωθεί ότι η κυρία Θηραίου είναι η μοναδική κάτοικος της νησίδας, μετά τον θάνατο του συζύγου της πριν από 4 χρόνια.


σχετικα αρθρα