Διαδήλωση έξω από τη γερμανική πρεσβεία πραγματοποίησαν Γερμανοί πολίτες που ταξίδεψαν από τη χώρα τους ή που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, με αφορμή το Μνημόνιο, καλώντας τους Ελληνες «αγανακτισμένους» να σταθούν δίπλα τους ζητώντας την καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων, γράφει η Ελευθεροτυπία. Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε έξω από τη γερμανική πρεσβεία στο Κολωνάκι (Καραολή και Δημητρίου 3).

Οι Γερμανοί έχουν ως αίτημα, επίσης, την απόσυρση της προσφυγής της χώρας τους στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, κατά της απόφασης του Ανώτατου ιταλικού Δικαστηρίου που δικαίωσε τους πολίτες του Διστόμου στο αίτημά τους για αποζημίωση για τη ναζιστική θηριωδία. Στη συνέχεια θα μεταβούν στο Δίστομο για να συμμετάσχουν, στις 10 Ιουνίου, στις εκδηλώσεις για τη θλιβερή «επέτειο» της σφαγής.

Είναι εντυπωσιακό πάντως ότι οι Γερμανοί, απορούν γιατί οι Έλληνες δεν έχουν αναρτήσει κάποιο πανό στο Σύνταγμα, που να απευθύνεται στα ελληνικά κόμματα και την τρόικα, με το αίτημα «Να πληρώσει η Γερμανία - λεφτά υπάρχουν - Πάρτε τώρα πάνω από 200 δισ. γερμανικές αποζημιώσεις» και «Αμεση προσφυγή της Ελλάδας στη Χάγη, κατά της Γερμανίας, για την αναγνώριση των οφειλών της στον ελληνικό λαό» σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Οι Γερμανοί που συγκρότησαν «Ομάδα Εργασίας για το Δίστομο», υποστηρίζουν ότι «η Γερμανία θέλει ν' αποφύγει την καταβολή αποζημιώσεων για τα πολεμικά εγκλήματα του παρελθόντος αλλά και του μέλλοντος» και καλούν τους Ελληνες στο συλλαλητήριο, ενώ θυμίζουν ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας από τον Μάιο 2008 έκρινε πως οι κάτοικοι του Διστόμου έχουν δικαίωμα να ζητήσουν να γίνει εκτελεστή η απόφαση στην Ιταλία και πως το αίτημα της ετεροδικίας δεν ισχύει όταν πρόκειται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου.


Πηγή: Ελευθεροτυπία-newpost.gr