Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στη Φάμπρικα Πολιτισμού στο Λεωνίδιο, παρουσία του γγ του ΕΟΤ Δημήτρη Τρυφωνόπουλου, παρουσιάστηκε ο φάκελος για τη δημιουργία καταδυτικού πάρκου στον Τυρό Κυνουρίας, που έχει κατατεθεί για χρηματοδότηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος κι αποτελεί το πρώτο καταδυτικό πάρκο της χώρας.

Ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ μετέφερε τον χαιρετισμό της αναπληρώτριας υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά και συνεχάρη την επιτροπή για την πρωτοβουλία της να ετοιμάσει και να καταθέσει πλήρη φάκελο για δημιουργία καταδυτικού πάρκου, με στόχο την τόνωση του εναλλακτικού τουρισμού σε μια περιοχή με ιδιαίτερο φυσικό κάλος. Ευχήθηκε δε η πρωτοβουλία αυτή να αποτελέσει παράδειγμα βέλτιστης πρακτικήςγια τουριστική ανάπτυξη και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ο κ. Τρυφωνόπουλος χαρακτήρισε το καταδυτικό πάρκο Τυρού «ιδανικό όχημα» για την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού στην περιοχή της Κυνουρίας και σημείωσε ότιο ΕΟΤ θα είναι αρωγός σε ό,τι χρειαστούν οι κάτοικοι, ενώ επιπλέον σημείωσε πως θα βοηθήσει και στην προβολή του καταδυτικού πάρκου μέσω των εκθέσεων και άλλων δράσεων που πραγματοποιεί ο Οργανισμός σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού.

Τα στοιχεία του φακέλου παρουσίασε στο πολυπληθές ακροατήριο, ο αντιδήμαρχος Τυρού Γιάννης Τριανταφύλλου και ο πρόεδρος του αλιευτικού συλλόγου Θοδωρής Παρασκευάς, καθώς και το μέλος επιτροπής της «Πρωτοβουλία για το Καταδυτικό Πάρκο Τυρού», η νομικός Εύη Τατούλη, σημειώνοντας πως πρόκειται για καινοτόμα πρωτοβουλία που ξεκίνησε από πολίτες και όχι από πολιτικούς.

«Η καινοτομία είναι σημαντική, καθώς η πολιτική έρχεται να αγκαλιάσει τους πολίτες», υπογράμμισε η κ. Τατούλη και επισήμανε ότι η καινοτομία έχει να κάνει με την ίδια την φύση του έργου, όσο και με την περιβαλλοντική διάστασή του, αφού είναι έργο βιώσιμης ανάπτυξης.

Τέλος, ο δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας Χαράλαμπος Λυσίκατος σημείωσε πως πρόκειται για ένα έργο που δεν έχει κόστος και ακόμα και αν δεν βοηθήσει τουριστικά θα βοηθήσει την περιοχή περιβαλλοντικά, αφού θα εμπλουτιστεί ο υποθαλάσσιος χώρος.

Πηγή φωτό: astrosnews.gr