Πυρετώδεις εργασίες και μεγάλη πιθανότητα ολοκλήρωσης μέσα στην επόμενη εβδομάδα ''βλέπουν'' οι περισσότεροι φορείς στα hotspots που κατασκευάζονται αυτές τις ημέρες σε Λέσβο, Χίο, Λέρο, Κω και Σάμο, ενώ αναφορικά με τα κέντρα μετεγκατάστασης σε Σχιστό και Θεσσαλονίκη, το πρόβλημα υπάρχει στο δεύτερο, όπου ακόμα αναζητείται χώρος για την εγκατάστασή του.

Παρόλαυτα, οι φορείς δεν παύουν να εκφράζουν την ανησυχία τους για το κατά πόσο θα είναι επί της ουσίας έτοιμα να δεχτούν τους πρόσφυγες και να γίνει σωστά η καταγραφή και η προώθησή τους, ενώ, υπογραμμίζουν ότι δεν θα σταματήσουν να διατυπώνουν αντιρρήσεις και να προτείνουν εναλλακτικούς τόπους και τρόπους για να γίνει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα για την τοπική κοινωνία η διαδικασία, αλλά και με ανθρωπιστικό πρόσωπο για τους πρόσφυγες που έρχονται στην Ευρώπη για μια καλύτερη ζωή.

Σήμερα ανακοινώθηκε η έναρξη λειτουργίας του κέντρου προσωρινής φιλοξενίας στη Χίο. Όπως τονίζει  ο δήμαρχος Χίου Μάνος Βουρνούς στο newpost "Αυτό που θέλουμε είναι να μην γίνει κάτι ημιτελές, απλά για να γίνει, αλλά να βοηθήσει τόσο την τοπική κοινωνία, αλλά και αυτούς τους ανθρώπους''.

Την αισιοδοξία του ότι μέχρι την Δευτέρα το hotspot της Λέρου θα είναι έτοιμο εκφράζει στο newpost ο αντιδήμαρχος Λέρου Μιχάλης Κόλιας

Όπως βλέπω τις εργασίες να προχωρούν, θεωρώ ότι την Δευτέρα το κέντρο θα είναι παραδοτέο και τις επόμενες ημέρες θα αρχίσει να λειτουργεί. Ευελπιστούμε πράγματι να είναι για καλό αυτό που θα γίνει και μέσα σε δύο ημέρες να ολοκληρώνεται η διαδικασία για να μπορούν οι άνθρωποι να προωθούνται και να πηγαίνουν στους προορισμούς τους.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος διατυπώνει τις ενστάσεις του: ''Τυπικά νομίζω ότι μέσα στην εβδομάδα θα είναι έτοιμα, το αν θα είναι σε θέση να λειτουργούν όπως πρέπει δεν ξέρω. Εμείς παρακολουθούμε την όλη διαδικασία, αλλά δεν θα παύσουμε να εκφράζουμε τις αντιρρήσεις μας. Εξάλλου, μέσα στις επόμενες ημέρες θα επαναδιατυπώσουμε τις προτάσεις μας για την αλλαγή του μέρους, αλλά και για άλλα πράγματα που πρέπει να γίνουν''. 

Την ίδια στιγμή, βεβαιότητα εκφράζουν αρμόδιες πηγές του ΓΕΕΘΑ για την ολοκλήρωση των εργασιών στα 3 από τα 5 κέντρα καταγραφής προσφύγων (Hot spots) στα νησιά του Αιγαίου, καθώς και στο ένα από τα δύο 2 κέντρα μετεγκατάστασης προς προώθηση τους (Relocation Camp), μέσα στην προθεσμία που έχει υποχρέωση -έναντι της ΕΕ- να υλοποιήσει η χώρα μας. Πρόκειται για τα κέντρα καταγραφής στη Λέσβο, τη Χίο και τη Λέρο.

Η ολοκλήρωση των εργασιών στο κέντρο καταγραφής στη Σάμο θα καθυστερήσει 1-2 ημέρες, καθώς επεκτείνεται ο χώρος ενώ στην Κω, όπου υπηρχε πρόβλημα, οι εργασίες συνεχίζονται στο στρατόπεδο Λάζαρη.

Το κέντρο μετεγκατάστασης προς προώθηση προσφύγων στο Σχιστό είναι σχεδόν έτοιμο, ενώ το πρόβλημα εντοπίζεται στη Θεσσαλονίκη καθώς δεν έχει εξευρεθεί ακόμη νέος χώρος για την εγκατάσταση του, λόγω των αντιδράσεων των κατοίκων των Διαβατών, όπου αρχικά είχε προσδιοριστεί η εγκατάσταση του και είχαν αρχίσει εργασίες.