Δυναμικό «παρών» σε μια καθόλα ειρηνική διαδήλωση κατά του ασφαλιστικού και των νέων φορολογικών μέτρων που πλήττει τον κλάδο τους έδωσαν χθες χιλιάδες αγρότες απ’ όλη τη χώρα που κατέκλυσαν την πλατεία Συντάγματος.

Κάποιοι αγρότες θα περάσουν στο Σύνταγμα όλο το βράδυ καθώς έχουν στήσει από χθες το πρωί αντίσκηνα ενώ ανανεώνουν το ραντεβού τους για σήμερα το πρωί στις 11:30, οπότε αναμένεται νέο μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο. Το ΠΑΜΕ διοργανώνει ξεχωριστή συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην Ομόνοια. Η προσέλευση αγροτών στην πρωτεύουσα από μπλόκα της Βορείου Ελλάδας αναμένεται να συνεχισθεί και σήμερα.

Στην Αθήνα έφτασαν περίπου 20 τρακτέρ, τα οποία τελικά πήραν άδεια και έφτασαν στο Σύνταγμα πανηγυρικά και με παρατεταμένα κορναρίσματα. 

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκων διαμηνύει πως οι αγρότες θα κλιμακώσουν περαιτέρω τις κινητοποιήσεις τους. Όπως είπε χαρακτηριστικά το μέλος της Συντονιστικής, Ρίζος Μαρούδας «με άδεια χέρια δεν γυρίζουμε πίσω», προσθέτοντας ότι προϋπόθεση για να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου είναι η απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό.

Σχολιάζοντας την πρόθεση του μπλόκου των Τεμπών να προσέλθει στο διάλογο με τον πρωθυπουργό, ο Ρ.Μαρούδας είπε ότι ο καθένας θα κριθεί από τις επιλογές του.

Λίγο μετά τις 10 το βράδυ άνοιξαν όλοι δρόμοι γύρω από την πλατεία. Την ίδια στιγμή, αφέθηκαν ελεύθεροι οι αγρότες που συνελήφθησαν κατά τα πρωινά επεισόδια. 

Από το πρωί μέχρι νωρίς το μεσημέρι σημειώθηκαν επεισόδια ανάμεσα σε αγρότες και αστυνομικές δυνάμεις έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και στο Χαϊδάρι καθώς στήθηκε μπλόκο προκειμένου να εμποδιστεί η είσοδος των τρακτέρ στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 10 αστυνομικοί.

Δετε πως μετέδωσε νωρίτερα το Newpost τη σημερινή διαδήλωση των αγροτών στην πλατεία Συντάγματος το απόγευμα.

Live bloging*

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις  - Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες της χώρας 

Παραμένουν τα μπλόκα στην Ήπειρο, ενώ εκατοντάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι από τους 4 νομούς μετέβησαν με λεωφορεία και αγροτικά αυτοκίνητα στην Αθήνα για να συμμετάσχουν στον παναγροτικό συλλαλητήριο.

Από το μπλόκο στον κόμβο του Λούρου, όπου τα τρακτέρ εξακολουθούν να κλείνουν τον δρόμο, 3 ώρες το μεσημέρι και 5 το βράδυ, ο Γεράσιμος Λιόλης αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, τόνισε: «Η κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψη, τους αγρότες. Να μην επιδίδονται σε τακτικές έρποντος φασισμού. Να μην μας χαρίζουν στην ακροδεξιά και τους χρυσαυγίτες, παρά μόνο στην γη μας, τα προβλήματα μας, τον πρωτογενή τομέα και την χώρα μας».

Στην Άρτα τα τρακτερ παραμένουν στην παλιά γέφυρα της πόλης και εξακολουθούν να κλείνουν τον δρόμο από τις 3μ.μ. έως τα μεσάνυχτα. Στην εθνική οδό Άρτας-Αντιρρίου, στο Κομπότι, ο δρόμος κλείνει καθημερινά, από τις 5 το απόγευμα έως τις 11 το βράδυ.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι στο λιμάνι εξωτερικού της Ηγουμενίτσας, συνεχίζουν τον αποκλεισμό στην αφετηρία της Εγνατίας από τις 5 το απόγευμα έως τις 11 το βράδυ. Με τρίωρο αποκλεισμό από τις 7 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ, στο 12ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Ιωαννίνων-Κακκαβιάς, οι κτηνοτρόφοι των Ιωαννίνων συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους.

Το κλείσιμο του τελωνείου των Κήπων από το απόγευμα όχι μόνο για τα φορτηγά αλλά για όλα τα οχήματα αποφάσισαν οι αγρότες του Έβρου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις σημερινές συλλήψεις αγροτών στο κέντρο της Αθήνας.