Ο Χρήστος Σιδερόπουλος είναι πρόεδρος του αγροτικού συναιτερισμού Λαρισαίων αγροτών και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του μπλόκου των Τεμπών που δεν μασάει τα λόγια. Μιλά από καρδιάς στο newpost για τα νέα μέτρα και τις επιπτώσεις που αυτά θα έχουν στον αγροτικό κόσμο.Λίγες ημέρες πριν συμμετάσχει στην επιτροπή που θα επισκεφτεί τον Πρωθυπουργό για να συζητήσει μαζί του τρόπους επίλυσης των προβλημάτων τους.

Εχοντας ήδη στείλει κατάλογο αιτημάτων για το ασφαλιστικό, φορολογικό και κόστος παραγωγής των προϊόντων στο Μέγαρο Μαξίμου. "Οι αγρότες που συμμετέχουν στη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος δεν είναι ανταγωνιστές μας" λέει. "Απλώς επέλεξαν διαφορετικό τρόπο δράσης. Εμείς που εκπροσωπούμε δεκάδες μπλόκα στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα επιλέξαμε το τραπέζι του διαλόγου. Τα αντίσκηνα δεν λύνουν το πρόβλημα.Ούτε οι μαγκούρες των Κρητικών". Ο Χρήστος Σιδερόπουλος γέννημα-θρέμμα του θεσσαλικού κάμπου μιλά για το τι περιμένει τους παραγωγούς εάν περάσουν τα μέτρα.

Η φορολογική επιδρομή οδηγεί τους αγρότες σε εξαφάνιση...

Θα αυξηθεί το κόστος των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, δεν θα είναι ενδιαφέροντα στις αγορές, θα σταματήσουν να παράγονται λόγω κόστους πολλά προϊόντα, η χώρα θα αυξήσει τις εισαγωγές της και σταδιακά οι αγρότες θα βρεθούν σε αδιέξοδο, υποστηρίζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών, κ. Χρήστος Σιδερόπουλος, για τις συνέπειες που θα έχει η επιβολή των νέων μέτρων του μνημονίου στους αγρότες, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου: «Δεν είναι αγροτικό, είναι εθνικό το πρόβλημα όταν μια χώρα σταματά να παράγει».

Για «Αρμαγεδώνα» που θα «χτυπήσει» αλύπητα τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα της Ελλάδας, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, στην αλυσίδα των επαγγελμάτων που εξαρτώνται από αυτόν, κάνουν λόγο οι αγρότες, με τον κ. Σιδερόπουλο να εξηγεί, ότι θα διαμορφωθεί πλέον μια άλλη πραγματικότητα, που θα ανατρέψει ακόμη και τον αγροτικό χάρτη της χώρας, τόσο όσον αφορά στις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία όσο και στο αγροτικό της δυναμικό.

ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

- Φορολογία εισοδήματος από  13% γίνεται 26%
- Προκαταβολή φόρου από 27,5% γίνεται 100%
- Φορολόγηση ολόκληρων των επιδοτήσεων χωρίς όριο αφορολόγητου
- Αγροτικά εφόδια ΦΠΑ από 13% στο 23%
- Κόστος ενέργειας από 13% στο 23%
- Τριπλασιασμός της εισφοράς του ΟΓΑ
- Καταργείται η επιστροφή φόρου πετρελαίου
- Ανοίγει ξανά ο φάκελος της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος.

Όλα αυτό το πακέτο μέτρων  μεταφράζεται σε βαρύ και δυσβάσταχτο λογαριασμό τον οποίο ο αγροτικός κόσμος αδυνατεί να πληρώσει.

Πόσο κοστίζουν τα μέτρα

Αύξηση φορολογικού συντελεστή                                           200 εκατ. €
Φορολογία επιδοτήσεων –προγραμμάτων                           510 εκατ.  €
Αύξηση ΦΠΑ αγροτικών εφοδίων                                           285 εκατ.  €
Κατάργηση επιστροφής φόρου πετρελαίου                         180 εκατ.  €
Τριπλασιασμός εισφοράς ΟΓΑ                                                     1 δις   €
Κόστος ζωής στην αγροτική οικογένεια                                   

Από τον αγροτικό κόσμο ζητείται ένας βαρύς λογαριασμός τουλάχιστον 2 δις που μεταφράζεται στο 50% και πλέον του εισοδήματος του.

«Δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε»

«Το μοντέλο που προτείνουν δεν είναι βιώσιμο», τονίζει ο κ. Σιδερόπουλος και συμπληρώνει: «Πρόκειται για δυσβάσταχτη φορολογία, στην οποία οι αγρότες δεν μπορούν να ανταποκριθούν.

Είχαν κάνει ήδη τον οικονομικό προγραμματισμό τους, για το πώς θα κινηθούν από τον Νοέμβριο του 2015 και το 2016, ο οποίος πλέον ανατρέπεται ριζικά. Οι αγρότες το κέρδος της προηγούμενης χρονιάς από τις καλλιέργειές τους, το επενδύουν στην επόμενη, αλλά με τα νέα μέτρα αναγκάζονται να το καταθέσουν σε φορολογία, αδυνατώντας πλέον οικονομικά να το επενδύσουν στη δουλειά τους.

Συσσωρευτικά, οι φόροι και οι υποχρεώσεις που επιβάλλονται με τα νέα μέτρα, φτάνουν σε ένα ποσοστό αύξησης πάνω από 50%.

Δεν λέμε ότι διαφωνούμε να φορολογηθούμε, αλλά αυτά τα μέτρα είναι μη εφαρμόσιμα, λόγω οικονομικής αδυναμίας να αντεπεξέλθουν οι αγρότες σε μια σωρεία αυξήσεων, από κάθε πλευρά: η αύξηση προκαταβολής φόρου στο 100%, θα επιβαρύνει σημαντικά τη ρευστότητα των αγροτικών επιχειρήσεων και θα φέρει τεράστια οικονομική ανατροπή στα σχέδιά τους.

Λόγω αύξησης κόστους των αγροτικών εφοδίων, με συντελεστή ΦΠΑ 23%, θα εγκαταλείψουν τις κοστοβόρες καλλιέργειες, αυτές που χρειάζονται δηλαδή μεγάλο κόστος φροντίδας και θα στραφούν σε άλλες. Συγκεκριμένα οι αγρότες θα εγκαταλείψουν τις βιομηχανικές καλλιέργειες (βαμβάκι, καλαμπόκι, βιομηχανική ντομάτα κ.α.) και θα στραφούν σε μικρότερες, με χαμηλότερο κόστος φροντίδας, όπως στο κριθάρι, τις ζωοτροφές, το σιτάρι κ.ά.

Συνέπεια αυτού θα είναι παράλληλα και να κλονιστεί η αλυσίδα των συνδεδεμένων επαγγελμάτων με τον αγροτικό κόσμο, των καταστημάτων πώλησης αγροτικών εφοδίων, φυτοπροστατευτικών προϊόντων (λιπάσματα, σπόροι), των γεωπόνων, επηρεάζοντας κι άλλους επαγγελματικούς κλάδους και ωθώντας τους στην ανεργία».

Αύξηση του κόστους των αγροτικών προϊόντων

«Για να μπορέσουμε να ισοσκελίσουμε το αυξημένο κόστος παραγωγής, θα πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγή μας. Όμως σήμερα, έχουμε ήδη φτάσει τις καλλιέργειές μας στο ανώτατο σημείο απόδοσής τους, με τις ενισχύσεις διάφορων προϊόντων, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η περαιτέρω αύξηση της παραγωγής.

Ως εκ τούτου, το μόνο που μένει, είναι να ισοσκελίσουμε το κόστος παραγωγής με την αύξηση της τιμής πώλησης των αγροτικών προϊόντων. Δυστυχώς κάτι τέτοιο θα κάνει τα ελληνικά προϊόντα μη ενδιαφέροντα στις αγορές, με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό στην οικονομία της χώρας γενικότερα.

Θα γίνουμε μία χώρα που θα εισάγει τα πάντα, αφού θα είναι πιο φθηνά από τα ελληνικά και θα φτάσουμε στο σημείο να μην παράγουμε», υποστήριξε ο κ. Σιδερόπουλος.

Μείωση του αγροτικού δυναμικού

Η φορολόγηση των επενδυτικών αγροτικών κεφαλαίων, που θα ισχύσει με τα νέα μέτρα, αποτελεί «χτύπημα» στους νέους αγρότες, επισημαίνει ο κ. Σιδερόπουλος, εξηγώντας ότι μέχρι σήμερα η μη φορολογία των επενδυτικών κεφαλαίων (επιδοτήσεων από προγράμματα) αποτελούσε κίνητρο να ασχοληθούν νέοι με τη γεωργία, όμως σήμερα η φορολόγησή τους αποτελεί ανατρεπτικό παράγοντα.

Παράλληλα τριπλασιάζονται οι εισφορές στον ΟΓΑ και αναλυτικότερα ο ίδιος αναφέρει: «Και στις έξι κατηγορίες του ΟΓΑ, από τη μικρότερη μέχρι και τη μεγαλύτερη κλίμακα, οι εισφορές τριπλασιάστηκαν. Για παράδειγμα στη μικρότερη κλίματα η εισφορά ήταν 62 ευρώ το μήνα και πλέον θα ανέρχεται στα 182 ευρώ το μήνα.

Το κόστος τους θα είναι δυσβάσταχτο σε μια αγροτική οικογένεια με δύο μέλη της αγρότες».

«Μας χρωστάνε...750 εκ ευρώ στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους όλης της χώρας»

«Εκτός όλων αυτών, να προσθέσουμε και όσα μας χρωστάνε ακόμη, από το 2012, από το προγράμματα νιτρορύπανσης και βιολογικής γεωργίας, τα οποία ανέρχονται στα 200 εκατομμύρια για όλη τη χώρα.

Το πάγωμα των πληρωμών από αυτά προγράμματα επί τρία χρόνια, με την έναρξη μιας αγροτικής φορολογικής επιδρομής, δημιουργούν αδιέξοδο στους αγρότες.

Επίσης οι αγρότες δεν έχουν λάβει ακόμη 60 εκατομμύρια ευρώ επιστροφής φόρους πετρελαίου από το 2013 και άλλα 160 εκατομμύρια ευρώ από το 2014», καταλήγει ο κ. Σιδερόπουλος.