current views are: 10

13 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση15:20

Προβοκάτσια καταγγέλλουν αγρότες της Κρήτης για τα επεισόδια στο υπουργείο

«Προβοκάτσια» πίσω από τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες το πρωί έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης βλέπουν κάποιοι αγρότες από την Κρήτη που βρίσκονται από χθες στην Αθήνα προκειμένου να διαδηλώσουν κατά του ασφαλιστικού και των νέων φορολογικών μέτρων που πλήττουν τον αγροτικό κόσμο.

Δημοσίευση 15:20’

«Προβοκάτσια» πίσω από τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες το πρωί έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης βλέπουν κάποιοι αγρότες από την Κρήτη που βρίσκονται από χθες στην Αθήνα προκειμένου να διαδηλώσουν κατά του ασφαλιστικού και των νέων φορολογικών μέτρων που πλήττουν τον αγροτικό κόσμο.

«Προβοκάτσια» πίσω από τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες το πρωί έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης βλέπουν κάποιοι αγρότες από την Κρήτη που βρίσκονται από χθες στην Αθήνα, προκειμένου να διαδηλώσουν κατά του ασφαλιστικού και των νέων φορολογικών μέτρων που πλήττουν τον αγροτικό κόσμο. Ένας απ’ αυτούς ο Μανούσος Σταυριανουδάκης, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου και μέλος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Χανίων.

Τον βρήκαμε σε μια σκηνή στην πλατεία Συντάγματος, όπου και διανυκτέρευσε μαζί με αρκετούς άλλους συναδέλφους του, ένας εκ των οποίων είχε συλληφθεί το πρωί, και όπως δήλωσε στο Newpost ήξεραν όταν μπήκαν στο καράβι για την Αθήνα ότι κάποιοι μπήκαν όχι με σκοπό να έρθουν διαδηλώσουν.

«Ακούστε δεν θέλω να σας πω αυτό που λένε όλοι, δηλαδή ότι τους καταδικάζω ενώ στην ουσία κάποιοι τους παρακινούν. Δηλαδή το να καταδικάζω μετά κάτι δεν έχει νόημα. Δηλαδή αν θέλανε να πάνε να σπάσουνε τζάμια δεν θα θέλανε να το κάνουνε και στα Χανιά; Και στο Ρέθυμνο, στο Ηράκλειο; Γιατί ήρθαν και τα σπάσανε στην Αθήνα; Γιατί σήμερα που γινόταν το σημερινό συλλαλητήριο;»

Θεωρείτε ότι ήταν προβοκάτσια δηλαδή;

– «Καθαρά προβοκάτσια, από συγκεκριμένους ανθρώπους, με όνομα, επίθετο και με πολιτική κατεύθυνση».

Τους ξέρετε δηλαδή;

– «Ε βέβαια τους ξέραμε. Μπήκαμε στο καράβι, φύγαμε με όνομα και επίθετο».

Θεωρείτε ότι αυτή η συγκεκριμένη κατεύθυνση είναι ακροδεξιά, νεοναζιστική;

– «Εγώ το μόνο πράγμα που δεν θέλω να δώσω είναι μια ταυτότητα σε ένα άνθρωπο που δεν είναι μπροστά μου. Αλλά το βράδυ που φεύγαμε από το λιμάνι της Σούδας το ξέραμε ότι αυτοί δεν είναι αγρότες αλλά μπήκανε σε ένα μπλοκ αγροτοπατέρων που δεν ήρθαν εδώ να διαδηλώσουν».

Όσο για τις κινητοποιήσεις των αγροτών σχολιάζει: «Η τρίτη ΚΑΠ που εφαρμόζεται τώρα δεν αφήνει περιθώρια στον μικρομεσαίο  αγρότη αλλά του σφίγγει όλο και περισσότερο τη θηλιά. Είναι μια πολιτική η οποία δεν αλλάζει, ανατρέπεται».

«Αυτός είναι ο στόχος. Αυτή η ΚΑΠ είχε προγραμματιστεί να εφαρμοστεί. Ο αγροτικός κόσμος της χώρας όταν μπήκαμε στην ΕΕ ήταν περίπου 27% και μετά λένε να κατέβει στο 9% και τώρα στο 3%».  

Δηλαδή θα υποστηρίζατε να βγούμε από το ευρώ ή την ΕΕ;

– «Εάν είναι επιλογή του λαού».

«Το μόνο που κρατάει κάπως είναι το λάδι. Η Κρήτη όμως έχασε πολλά εκατομμύρια φέτος γιατί δεν έγιναν οι ψεκασμοί για τον δάκο όπως έπρεπε. Το λάδι πουλιέται χύμα, όχι επώνυμο» λέει ακόμα.

Αυτό δεν μπορείτε να το κάνετε εσείς μέσα από συνεταιρισμούς;

-«Δεν μπορούμε να το κάνουμε. Υπήρχαν συνεταιρισμοί οι οποίοι εφαγωθήκανε, μπήκαν μέσα κομματόσκυλα, οι εργατοπατέρες οι σημερινοί, χρεώσανε, φάγανε, κλέψανε, ελουκετώσανε και αφήσανε χρέη ρημαδιό στον ελληνικό λαό.

Η πείρα υπάρχει, και άνθρωποι που σκέφτονται τη συλλογικότητα, υπάρχει όμως και ένα μεγάλο κομμάτι που ελέγχει τα πάντα, Εάν το λάδι της Κρήτης φεύγει συσκευασμένο όλοι οι μαφιόζοι που το παίρνουν χύμα και το εκμεταλλεύονται , φέρνουν λάδια, αγοράζουν λάδια, κινούν τα νήματα και τον κύριο υπουργό. Αυτοί τον χρηματοδοτούν.

Και έχουμε και τις ποσοστώσεις μην ξεχνούμε. Δεν μας αφήνουν να παράγουμε πάνω από κάποιες ποσότητες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση φτιάχτηκε για τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Οι Γάλλοι και Ιταλοί είναι σε χειρότερη μοίρα από εμάς διότι εκεί πέρα οι πολυεθνκές έχουν αλωνίσει. Ό,τι θα γίνει και εδώ σε λιγότερο από πέντε χρόνια».

Μέχρι που είστε διατεθειμένοι να φτάσετε;

Θα κάτσουμε εδώ πέρα όσο αποφασίσουμε. Είμαστε 68 μπλόκα και είμαστε σε συνεργασία. Θα προσπαθήσουμε τουλάχιστον να μην πούμε ότι μας φταίει ο κ. Αποστόλου αλλά δεν φταίει η ΕΕ.

Στο Μαξίμου θα πάτε; Γιατί ανοιχτή πρόσκληση στο Μαξίμου δεν έχει απευθύνει άλλος πρωθυπουργός, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια. Αυτό θεωρείτε ότι είναι υπέρ σας; Μήπως θα έπρεπε λιγάκι να το ξανασκεφτείτε; Πηγαίνοντας στο Μαξίμου δεν σημαίνει ότι θα συμφωνήσετε κιόλας.

Είναι μεγάλη διαφορά το να συζητήσουμε και να με ρίξεις και άλλο το να συζητήσουμε, να μην συζητήσουμε καθόλου. Όταν συζητάμε αναγνωρίζω ότι είμαι υποχρεωμένος να υποχωρήσω για να βρούμε κάτι ή να μοιράσουμε κάτι. Εμείς δεν έχουμε διάθεση να μοιράσουμε το φαγητό των παιδιών μας.