Συνάντηση θα έχει αύριο Δευτέρα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για το προσφυγικό. Αντικείμενο της συνάντησης είναι το πλαίσιο της επιχειρησιακής συνεργασίας ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την αντιμετώπιση του μέγα προβλήματος με τις εισροές προσφύγων από τη Συρία.

Ως βασική αρχή της συνεργασίας ΝΑΤΟ-ΕΕ είναι να συνεπικουρεί η Συμμαχία τη Frontex στην έρευνα, στη διάσωση και στις άμεσες επιστροφές των προσφύγων στην Τουρκία. Όλα αυτά λόγω του ότι η γειτονική χώρα δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ, το οποίο με τη σειρά του διαθέτει τις υποδομές και τα μέσα για την καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων των διακινητών.

Η μεικτή επιχείρηση EUNAVFOR

Δράση για το προσφυγικό με σκοπό τη διάσωση των προσφύγων και την αντιμετώπιση του προβλήματος ανέλαβε η Ευρωπαϊκή Ενωση και πριν από έξι μήνες με τη δημιουργία της EUNAVFOR, μιας στρατιωτικού τύπου μεικτή επιχείρηση στη Μεσόγειο με σκοπό την έρευνα, διάσωση και καταπολέμηση των διακινητών.

Ωστόσο, τα κράτη που ανταποκρίθηκαν ήταν λίγα. Τώρα, στο Αιγαίο και στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, το ΝΑΤΟ θα συνεπικουρεί με πλοία και προσωπικό. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, γι' αυτό το λόγο, ζήτησε αύριο την παρουσία του διευθυντή της Frontex.