current views are: 5

15 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση03:05

Αυλαία για τον 2ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ελαιολάδου

Αρχίζει από σήμερα η αποστολή δειγμάτων όσων θέλουν να λάβουν μέρος στον 2ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ελαιολάδου (2nd Cretan Olive Oil Competition) που θα πραγματοποιηθεί από 19- 20 Μαρτίου 2016 στο Ρέθυμνο.

 

Δημοσίευση 03:05’

Αρχίζει από σήμερα η αποστολή δειγμάτων όσων θέλουν να λάβουν μέρος στον 2ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ελαιολάδου (2nd Cretan Olive Oil Competition) που θα πραγματοποιηθεί από 19- 20 Μαρτίου 2016 στο Ρέθυμνο.

 

Αρχίζει από σήμερα η αποστολή δειγμάτων όσων θέλουν να λάβουν μέρος στον 2ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ελαιολάδου (2nd Cretan Olive Oil Competition) που θα πραγματοποιηθεί από 19- 20 Μαρτίου 2016 στο Ρέθυμνο.

Ο διαγωνισμός έχει ως στόχο την καλύτερη δυνατή προώθηση του ποιοτικού Κρητικού ελαιολάδου στις διεθνείς αγορές αλλά και στην εσωτερική αγορά και τον διοργανώνουν, η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης με τη συνεργασία του Σύνδεσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔHΚ), του Σύνδεσμου Εξαγωγέων Κρήτης (ΣΕΚ), του Σύνδεσμου Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης (ΣΥΤΕΚ), του Δικτύου Κρητικού Ελαιολάδου, του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων, του Μεσογειακού Αγορανομικού Ινστιτούτου Χανίων και του Οργανοληπτικού Εργαστηρίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνης «ΕΝΩΣΗ».

Όπως ανακοινώθηκε από τους διοργανωτές στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν:

  • Επιχειρήσεις τυποποίησης ελαιολάδου, συνεταιριστικές οργανώσεις και παραγωγοί ή ομάδες παραγωγών που διαθέτουν στην αγορά επώνυμο, τυποποιημένο, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, συμβατικής ή/και βιολογικής καλλιέργειας.
  • Η συμμετοχή των ποιοτικών τυποποιημένων Κρητικών ελαιολάδων στον διαγωνισμό θα έχει ως αποτέλεσμα:
  • Την ανάδειξη των ιδιαίτερων οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του ποιοτικού και επώνυμου Κρητικού ελαιολάδου.
  • Τη βελτίωση της τεχνογνωσίας γύρω από το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, άρα και την ποιοτική του αναβάθμιση.
  • Την ενδυνάμωση της εικόνας του Κρητικού ελαιόλαδου και την προβολή του εντός και εκτός της Ελλάδας.
  • Σε όλα τα δείγματα θα πραγματοποιηθεί χημική ανάλυση πριν την οργανοληπτική αξιολόγηση. Σε περίπτωση που βρεθούν δείγματα εκτός προδιαγραφών σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΕ και του IOC, θα αποκλείονται από τον διαγωνισμό.
  • Επικεφαλής της κριτικής επιτροπής είναι δύο διακεκριμένοι επιστήμονες με πολυετή εμπειρία σε όλα τα στάδια παραγωγής και ποιοτικής αξιολόγησης του ελαιολάδου.
  • Από την Ιταλία, ο Αντόνιο Τζουζέπε Λάουρο, γεωπόνος, ειδικός στην καλλιέργεια της ελιάς, επαγγελματίας γευσιγνώστης, κριτής σε μεγάλους διεθνείς διαγωνισμούς και σύμβουλος για την Αγροτική Ανάπτυξη της Περιφέρειας της Καλαβρίας, στην Ιταλία. Επίσης είναι καθηγητής σε θέματα ελαιοκαλλιέργειας και σύμβουλος προώθησης (marketing) για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
  • Από την Ελλάδα, η καταξιωμένη στον χώρο Έφη Χριστοπούλου, panel suvervisor και αναγνωρισμένη εκπαιδεύτρια του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας σε χημικές και οργανοληπτικές ιδιότητες, χημικός εμπειρογνώμονας της ΕΕ και του IOC.

Συντονίστρια του διαγωνισμού είναι η γευσιγνώστρια Ελευθερία Γερμανάκη, panel supervisor του Οργανοληπτικού Εργαστηρίου ΑΣ Ρεθύμνου με πολλαπλές συμμετοχές σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Τα μέλη της δεκαμελούς κριτικής επιτροπής θα είναι εκπαιδευμένοι δοκιμαστές που έχουν εμπειρία στην εφαρμογή της οργανοληπτικής μεθόδου και έχουν πάρει μέρος ως κριτές σε ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς ελαιολάδου.

Ο διαγωνισμός καθώς και όλα τα ελαιόλαδα που θα βραβευτούν, θα προβληθούν σε ελληνικά και ξένα ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές τα στάδια του διαγωνισμού είναι:

  • Στις 15 Φεβρουαρίου αρχίζει η έναρξη αποστολής δειγμάτων.
  • Στις 11 Μαρτίου θα είναι το κλείσιμο των συμμετοχών και αποστολής δειγμάτων.
  • Στις 19 Μαρτίου θα γίνει η αξιολόγηση δειγμάτων στο Οργανοληπτικό Εργαστήριο Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνης και στις 20 Μαρτίου, η τελετή βράβευσης στο Ξενοδοχείο Pearl Hotel στο Ρέθυμνο.

Τους όρους συμμετοχής, τις προδιαγραφές του διαγωνισμού, και τις on line αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τους βρουν στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού. www.cretanooc.org .


σχετικα αρθρα