Σαφή αιχμή για κλείσιμο των συνόρων της Ελλάδας με την βόρεια Ευρώπη άφηνει με δήλωσή του στα Νέα ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, υπογραμμίζοντας ότι σε περίπτωση που συμβεί αυτό, και η χώρα μείνει για περισσότερα από ένα 24ωρο με τους πρόσφυγες στην επικράτειά της, τότε θα αλλάξει ραγδαία και το ενδιαφέρον της να δεχθεί ευρωπαϊκή βοήθεια''.

Αντίθετα, ο προόεδρος των Γερμανών οικολόγων Πρασίνων Αντον Χοφράιτερ, τονίζει ότι το ''κλείσιμο των συνόρων θα οδηγήσει στην εξαθλίωση των προσφύγων.

Σύμφωνα με την δήλωσή του Σεμπάστιαν Κούρτς:

Εάν κλείσουν τα βόρεια σύνορα και μείνει η Ελλάδα για περισσότερα από ένα 24ωρο με τους πρόσφυγες στην επικράτειά της, τότε θα αλλάξει ραγδαία και το ενδιαφέρον της να δεχθεί ευρωπαϊκή βοήθεια.

Την ίδια στιγμή, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών τάσσεται υπέρ του κλεισίματος των συνόρων της Ελλάδας με τα Σκόπια, καθώς τονίζει με αυτό τον τρόπο θα σταλεί το «κατάλληλο μήνυμα» στους πρόσφυγες της Συρίας, του Ιράκ και του Αφγανιστάν ότι το πέρασμα είναι κλειστό και έτσι θα περιοριστούν οι προσφυγικές ροές.

Ο αυστριακός υπουργός, ο οποίος έδωσε το παρών στη Διάσκεψη Ασφαλείας στο Μόναχο πιστεύει ότι το κλείσιμο των συνόρων στα Σκόπια θα στείλει μήνυμα στους πρόσφυγες να μην ξεκινήσουν για την Ευρώπη.

Όπως τόνισε: 

Οι πρόσφυγες ξεκινούν όταν ξέρουν ότι γρήγορα θα φτάσουν στην Ευρώπη. Εάν δεν υπάρχει αυτή η προοπτική, τότε όλο και λιγότεροι θα πάρουν τον δρόμο. Πρέπει να μειώσουμε τις ροές προσφύγων. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνον αν τους σταματήσουμε σε κάποια σύνορα. Εάν δεν είναι τα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας, τότε θα πρέπει να είναι τα σύνορα Ελλάδας - Μακεδονίας. 

Δικαιολογεί, δε, με την άποψη αυτή και  το κλείσιμο των ελληνοτουρκικών συνόρων, λέγοντας ότι τα Σκόπια «είναι πρόθυμα να το κάνουν, δεν ξέρω αν θα το κάνει η Τουρκία».

Μάλιστα, ο Αυστριακός ΥΠΕΞ δεν πιστεύει ότι θα ελεγχθούν αποτελεσματικά τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία παρά την ενεργοποίηση του ΝΑΤΟ στην φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων στο Αιγαίο.

Χοφράιτερ: Το κλείσιμο των συνόρων θα οδηγήσει στην εξαθλίωση όλο και περισσότερων προσφύγων

Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινούνται οι δηλώσεις του προέδρου των Γερμανών οικολόγων Πρασίνων Αντόν Χοφράιτερ σε σχέση με το κλείσιμο των συνόρων στα ''Νέα'' , με τον ίδιο να εντοπίζει το ενδιαφέρον στην ανθρωπιστική πλευρά του ζητήματος και να προειδοποιεί ότι «αυτό θα οδηγήσει αναπότρεπτα στην εξαθλίωση όλο και περισσότερων προσφύγων, στην ενίσχυση των κυκλωμάτων διακίνησης, σε περισσότερους θανάτους προσφύγων».

Τόνισε, δε, ότι «η Ελλάδα χρειάζεται την αλληλεγγύη της ΕΕ για την κατανομή των προσφύγων». Αφησε όμως και αιχμές λέγοντας ότι «η Ελλάδα που επλήγη και από την οικονομική κρίση, είχε γενικά δυσκολίες να εφαρμόσει μια συντεταγμένη διαδικασία υποδοχής προσφύγων». 

Μπακογιάννη: Αδιανόητη αυτή η στάση των χωρών μελών για τις οποίες δώσαμε μάχη

Την αντίθεσή της, επίσης, στις απόψεις του Κουρτς εξέφρασε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ήταν η μόνη πολιτικός που συμμετείχε από ελληνικής πλευράς στη διάσκεψη του Μονάχου, χαρακτηρίζοντας ''αδιανόητη αυτή την στάση των χωρών μελών''.

«Είναι αδιανόητη η στάση των νέων χωρών-μελών για τις οποίες δώσαμε μάχη να ενταχθούν στην ΕΕ», είπε η Μπακογιάννη σε εκδήλωση για το προσφυγικό στο Μόναχο με τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν.

Η Ελλάδα, συμπλήρωσε, ''δέχτηκε τις προτάσεις για τη φύλαξη των συνόρων της ΕΕ. Και το κλείσιμο των συνόρων στα Σκόπια δεν θα είχε κανένα νόημα πέραν της καταδίκης χιλιάδων προσφύγων να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα''.