current views are: 4

15 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση08:15

Κινητοποιήσεις και μπλόκα και σήμερα σε όλη την Ελλάδα – Συσκέψεις των αγροτών για τις επόμενες κινήσεις τους

Με αμείωτη ένταση συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και σήμερα οι αγρότες, με μπλόκα και αποκλεισμούς στο οδικό δίκτυο σε Βόρεια, Κεντρική Ελλάδα, αλλά και Πελοπόννησο, την στιγμή που πλέον φαίνεται ότι είναι πιο κοντά η πιθανότητα διαλόγου με την κυβέρνηση. 

Δημοσίευση 08:15’

Με αμείωτη ένταση συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και σήμερα οι αγρότες, με μπλόκα και αποκλεισμούς στο οδικό δίκτυο σε Βόρεια, Κεντρική Ελλάδα, αλλά και Πελοπόννησο, την στιγμή που πλέον φαίνεται ότι είναι πιο κοντά η πιθανότητα διαλόγου με την κυβέρνηση. 

Με αμείωτη ένταση συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και σήμερα οι αγρότες, με μπλόκα και αποκλεισμούς στο οδικό δίκτυο σε Βόρεια, Κεντρική Ελλάδα, αλλά και Πελοπόννησο, την στιγμή που πλέον φαίνεται ότι είναι πιο κοντά η πιθανότητα διαλόγου με την κυβέρνηση. 

Όπως τόνισαν ” το Πανελλήνιο Παναγροτικό Συλλαλητήριο στην Αθήνα ήταν μια πετυχημένη κινητοποίηση «αν και ακόμα ορισμένοι θεωρούν ότι θα έπρεπε να λάβει χώρα διαφορετική ημέρα».

Οι ίδιοι, πλέον υπογραμμίζουν ότι ”ο διάλογος με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, είναι για αμφότερες τις πλευρές επιθυμητός, με τη βασική προϋπόθεση που θέτουν όλοι «να είναι επί των προτάσεων που έχουν στείλει».

Σε αυτό το πλαίσιο, το μπλόκο των Τεμπών αναμένει τηλεφώνημα του πρωθυπουργού και η  Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων παραδίδει σήμερα Δευτέρα και επίσημα τις προτάσεις της στην κυβέρνηση και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, αν και, όπως επισημαίνει  «αυτές είναι γνωστές από τον Νοέμβριο και έχουν αναρτηθεί και στα κοινωνικά δίκτυα».

Μάλιστα ο Δημήτρης Δημογιάννης από τον Παμφθιωτικό Αγροτικό Σύλλογο σήμερα στην ραδιοφωνική εκπομπή ”Ακραίως” τόνισε ό μια 5μελής ομάδα κατευθύνεται προς το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να παραδώσει στη γραμματεία του πρωθυπουργού τις προτάσεις τους για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής, ως ανταπάντηση προς την κυβένηση ότι οι αγρότες δεν έχουν σχέδιο..

Ο χάρτης των μπλόκων – Ποιοι κόμβοι κλείνουν

Σε επ’ αόριστον αποκλεισμό παραμένει η κοιλάδα των Τεμπών, ενώ κλειστή είναι η εθνική οδός Αθήνων – Κορίνθου στο ύψος του Ισθμού μέχρι τις 18.00. 

Εν τω μεταξύ, για τρίτη εβδομάδα παραμένει κλειστή η νέα εθνική οδός στον Ισθμό από τους αγρότες και η κυκλοφορία διεξάγεται από μικρή παράκαμψη μέσω του παραλιακού δρόμου, μέσα από το χωριό Καλαμάκι.

 Παράλληλα, σήμερα οι αγρότες θα κλείσουν και πάλι, για επτά ώρες, τον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης-Κορίνθου στο ύψος των διοδίων Νεστάνης, από τις 17:00 έως τα μεσάνυχτα.

Αποκλεισμένο είναι το τελωνείο της Νυμφαίας επί τρεις μέρες στον κόμβο του Τυχήρου, ενώ κλειστή παραμένει η γέφυρα του Νέστου στην Εγνατία Οδό από τις 12 το μεσημέρι έως τις 7 το απόγευμα. 

Οι αγρότες της Ροδόπης, από την πλευρά τους, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, καθώς σήμερα θα αποκλείσουν επί 72 ώρες το τελωνείο της Νυμφαίας στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στον κόμβο του Τυχηρού.

Αυτό σημαίνει ότι από τη Δευτέρα έως και την Τετάρτη δεν θα μπορεί να εισέρχεται και να εξέρχεται από και προς Βουλγαρία κανένα τροχοφόρο όχημα. 

Την ίδια στιγμή, οι αγρότες της Ξάνθης  επανέρχονται στους επτάωρους αποκλεισμούς από τις 12 το μεσημέρι έως και τις 7 το απόγευμα, από σήμερα Δευτέρα. 

Στην βάση τους επέστρεψαν τα 18 τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας που «ταξίδεψαν» στην Αθήνα, προκειμένου με τη συμβολική παρουσία τους να υπογραμμίσουν την αμετακίνητη βούληση των αγροτών να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να δικαιωθούν. 

Το απόγευμα της Δευτέρας οι αγρότες του μπλόκου θα συνεδριάσουν προκειμένου να αποφασίσουν τις παραπέρα μορφές κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων τους. 

Επίσης, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες του κόμβου της Καρδίτσας τις επόμενες μέρες. 

Kλειστό θα είναι σήμερα το μπλόκο στο Δερβένι από τις 11:00- 15:00 με τις τρεις λωρίδες να είναι κλειστές και από τα δύο ρεύματα, ενώ από τις 15:00 έως τις 18:00 θα δοθεί στην κυκλοφορία μία λωρίδα σε κάθε πλευρά».

Στον νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα, στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, τη Νέα Καλλικράτεια και τον Πολύγυρο.

Στις19:00, έχει προγραμματιστεί εκδήλωση στον ‘Αγιο Μάμα Χαλκιδικής, όπου αρμόδιος φοροτεχνικός θα ενημερώσει τον αγροτικό κόσμο για τις αλλαγές που θα φέρει η ενδεχόμενη ψήφιση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου» δήλωσε ο συντονιστής του μπλόκου στον κόμβο Μουδανιών, Βαγγέλης Μισαηλίδης.

Κλειστό θα είναι το τελωνείο της Εξοχής, στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα, για την κυκλοφορία των ΙΧ και των λεωφορείων, ενώ παραμένουν τα μπλόκα των Κοκκινογείων και Προσοτσάνης του νομού Δράμας, χωρίς ωστόσο να έχουν προγραμματίσει κάποια κινητοποίηση για σήμερα.

Υπό κατάληψη παραμένει η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, ενώ αργότερα μέσα στην ημέρα θα αποφασιστεί εάν θα κλείσει η δίοδος για την παρακαμπτήριο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Καβάλας.

Στον νομό Κιλκίς, όπου έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων και στη Δοϊράνη, στα σύνορα Ελλάδας- πΓΔΜ, στο πρώτο θα συνεχιστεί και σήμερα ο αποκλεισμός (12:00- 15:00 και 20:00- 23:00) και στο δεύτερο η διέλευση θα κλείσει από τις 18:00 έως τις 22:00.

Στα διόδια των Μαλγάρων, αποφασίστηκε 24ωρος αποκλεισμός από τις 12 το μεσημέρι, σύμφωνα με τον επικεφαλής της συντονιστικής του μπλόκου Αχιλλέα Καμπούρη.

Σε αποκλεισμό παραμένει για 15η μέρα σήμερα ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας Οδού στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας. Υπενθυμίζεται ότι συμβολικά στο μπλόκο στήθηκε τέντα, με τους συμμετέχοντες σε αυτό να στέλνουν ξεκάθαρο το μήνυμα ότι δεν προτίθενται να αποχωρήσουν. Υπό σκέψη βρίσκεται ο εναλλακτικός τρόπος διαμαρτυρίας τους στις επόμενες ημέρες.

Στον κόμβο της Κουλούρας (Ημαθία), επί της Εγνατίας Οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, καθημερινά γίνεται συμβολικός αποκλεισμός μιας ώρας από τις 16:00.

Στον νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη αφορά κλείσιμο των κόμβων: Μελισσίου (17:00- 22:00), Μαυροβουνίου (17:30- 21:00), Μεσημερίου (17:30- 21:00), Αλυσίδας Βεγορίτιδας (12:00- 14:00 και 17:30- 21:00), Αψάλου (17:00- 21:00) και Γυψοχωρίου (17:00- 17:30).

 Στη σερβική γέφυρα στα Γιαννιτσά, ο σημερινός αποκλεισμός ορίστηκε για τις 11 το πρωί και «πάμε επ’αόριστον» τόνισε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου Παναγιώτης Ανδρικόπουλος.

Σε αποκλεισμό του δρόμου στο χρονικό διάστημα 10:00-18:00 προχωρούν οι συμμετέχοντες στο μπλόκο της Χαλκηδόνας. 

Στον νομό Πιερίας, σε Αιγίνιο και Κατερίνη, σύμφωνα με το μέλος της συντονιστικής επιτροπής, Χρήστο Βάγια, «από τις 18:00 προχωράμε σε επ’ αόριστον αποκλεισμό και συντασσόμαστε με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων».

Στον κόμβο Αντιγόνου στο Αμύνταιο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Έδεσσας, όπως μας επισήμανε η επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου, Διαμάντω Κρητικού, «θα κλείσουμε το απόγευμα, αλλά ακόμα δεν έχουμε ορίσει την ακριβής ώρα».

 Το σημερινό πρόγραμμα κινητοποιήσεων στη Δυτική Μακεδονία, που αριθμεί εννέα μπλόκα, είναι το εξής:

   – Τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και Νίκης με την πΓΔΜ (24ωρος αποκλεισμός από νωρίς το πρωί και στα δύο).
   – Γρεβενά-πρώτη έξοδος προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα 12:00-17:00 και στα δύο ρεύματα.
   – Νεάπολη Τσοτυλίου (24ωρο).
   – Στο ‘Αργος Ορεστικό κάθετα στην Εγνατία, στον δρόμο προς Καστοριά, 24ωρος αποκλεισμός από νωρίς το πρωί, και ελευθέρας σε Αγία Κυριακή και Δεσκάτη.
   – Στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης σήμερα θα γίνει αποκλεισμός 12:00-13:00.

 


σχετικα αρθρα